Χάρης Θεοχάρης στο Sputnik: Θα εμβολιαστώ πρώτος πρώτος - Κοινοί κανόνες στα ταξίδια με rapid test
Την εκτίμηση ότι τα εμβόλια πριν τις αρχές του καλοκαιριού θα αλλάξουν τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών και έτσι θα αρχίσει να κινείται πάλι ο ελληνικός τουρισμός, διατυπώνει σε συνέντευξη του στο Sputnik ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, αναλύοντας παράλληλα όλα τα δεδομένα για τη «χτυπημένη» βαριά βιομηχανία της χώρας.
«Δεν υπάρχει πιο μακριά από την αλήθεια εκτίμηση, ότι το άνοιγμα στον τουρισμό ευθύνεται για το δεύτερο κύμα πανδημίας στη χώρα. Δεν θέλω να την πω fake news. Γιατί μπορώ να αντιληφθώ την αγωνία. Αλλά είναι μύθος, είναι μια εντελώς λανθασμένη εκτίμηση» τονίζει στο Sputnik ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Συνεχίζοντας, ο κ. Θεοχάρης παρουσιάζει τις κυβερνητικές στρατηγικές για την επανεκκίνηση του τουρισμού το 2021 και εκθέτει τις κινήσεις που προώθησε για την αποπληρωμή του θερινού χρέους που έχει αφήσει ο τουριστικός κολοσσός TUI στις τουριστικές επιχειρήσεις μας.
Αναλυτικά η συνέντευξη με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη:
- Eισπράττω, κύριε υπουργέ, από παντού τον πανικό και τον αλαλαγμό του τουριστικού κλάδου, για την πανωλεθρία που έχει υποστεί λόγω της πανδημίας. Σε τι ποσοστά έχει φτάσει η πτώση συγκριτικά με το ‘19; Τι λένε τα συγκεντρωτικά σας στοιχεία;
Τα νούμερα είναι περίπου στο 23% των περσινών. Grosso modo εκεί θα καταλήξει και η χρονιά.
- Έχουν ανακοινωθεί και τα νούμερα του Σεπτεμβρίου.
Ναι. Οπότε πρακτικά και δεδομένου του lockdown του Δεκεμβρίου σε όλη την Ευρώπη, όχι αποκλειστικά στη χώρα μας, ένας ακόμα μήνας μένει για το 2020. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι και αυτές οι επιδόσεις, δεδομένων των συνθηκών και της δυσκολίας του να ανοίξουμε και να κρατήσουμε την ισορροπία, είναι μια επιτυχία.
- Το μεγάλο ερώτημα που πιέζει σήμερα είναι πώς θα ανοίξει πάλι ο τουρισμός, ποιο είναι το σχέδιό σας. Οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν μοριακά τεστ για τους ταξιδιώτες. Τι ακριβώς σχεδιάζετε για τη μεγάλη επανεκκίνηση του 2021;
Αυτό το οποίο έχουμε κάνει από την πρώτη στιγμή -βλέποντας πώς κινήθηκε το φετινό καλοκαίρι- ήταν να χωρίσουμε στρατηγικά την περίοδο της κρίσης σε στάδια. Το πρώτο κομμάτι ήταν εκείνο του ‘20, με κύριο στόχο το άνοιγμα. Καταφέραμε κι ανοίξαμε, δηλαδή, μια σειρά από επιχειρήσεις, κάποιες αποφάσισαν να μην ανοίξουν καθόλου.
- Τι ποσοστό άνοιξε τελικά, με όλα τα ρίσκα; Πόσα ξενοδοχεία ανοίξανε το 2020;
Η εικόνα είναι ότι πάνω από το 50% άνοιξε. Και μάλιστα άκουγα, ειδικά σε πιο νότιες περιοχές που βοηθά ο καιρός, ανθρώπους να ανοίγουν τα ξενοδοχεία τους και μέσα στον Σεπτέμβριο, διέκριναν προφανώς ότι υπήρχε αυτού του είδους η δυναμική. Οι πτήσεις είχαν προγραμματιστεί να αρχίσουν να «δαγκώνουν» και τον Δεκέμβριο, αλλά ήρθε το δεύτερο κύμα πανδημίας.
Ένα 60% των χωρών είχαν μειώσει τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει, καμία χώρα δεν τους αφαίρεσε εντελώς. Αυτό ήταν θετικό για εμάς παρότι οδήγησε σε έναν κατακερματισμό. Κάθε χώρα είχε τους δικούς της κανόνες, η μια έλεγε 10 μέρες καραντίνα, η άλλη 14, άλλοι επέτρεπαν την περιοχή - "ναι στην Κρήτη", "όχι στη Μύκονο". Όλα αυτά τα παρακολουθήσαμε το καλοκαίρι.
Αυτό ήταν το πρώτο στάδιο, το οποίο ήταν αναγκαίο, αλλά εξαιρετικά δύσκολο να το διαχειριστείς καθημερινά, το οποίο οδήγησε και σε πολύ άσχημες εικόνες, όπως για παράδειγμα αυτή με τους Βρετανούς τουρίστες στη Γαλλία που τρέχανε πανικόβλητοι να βρουν εισιτήρια για να επιστρέψουν στη χώρα τους την Πέμπτη οπότε ανακοινώθηκε ότι επιβάλλεται καραντίνα την Παρασκευή και το Σάββατο. Πράγματα που δεν επιτρέπουν μακροπρόθεσμη εκ νέου ανάπτυξη στον κλάδο.
Το επόμενο στάδιο θα ξεκινήσει όταν θα έχει εμπεδωθεί το εμβόλιο ως μια πιο μόνιμη λύση, που θα μας επιτρέψει να ξαναεστιάσουμε στο ανέβασμα της αγοράς στα παλιά επίπεδα. Αν θα πάρει τρία χρόνια ή πέντε χρόνια, θα φανεί, ανάλογα και με τους κλάδους.
- Το εμβόλιο της Μοdena μόλις ανακοινώθηκε ότι δεν μας διασφαλίζει από νέα κύματα πανδημίας!
Αυτές είναι ιατρικές εξελίξεις που θα παρακολουθούμε στενά και με αγωνία, αλλά δεν μπορούμε και να τις επηρεάσουμε. Μας επηρεάζει στο ότι δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε με αυτές σαν δεδομένες. Προφανώς θα επέλθει μια κατάρρευση αν δεν ευοδωθούν οι ιατρικές προσπάθειες. Άρα το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε νέα εργαλεία στα χέρια μας, όπως τα γρήγορα τεστ, όχι τα μοριακά, που με φτηνό κόστος και με ταχύτητα θα μας επιτρέψουν, χωρίς μεγάλο διαδικαστικό ή επιχειρησιακό πρόβλημα, να διασφαλίσουμε κοινούς κανόνες στα ταξίδια. Αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε σήμερα με συγκεκριμένες προτάσεις και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό.