ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μανιφέστο Τουρισμού: “Ο τουρισμός, μέρος των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας”

 

Η ευρωπαϊκή συμμαχία για το Μανιφέστο Τουρισμού -η φωνή του ευρωπαϊκού τομέα ταξιδιών και τουρισμού- καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσουν τον τουρισμό στρατηγικό στοιχείο στα εθνικά τους σχέδια ανάκαμψης.

 

Προκειμένου να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του τομέα να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη και να αποκομίσει τα οφέλη από τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Η στιγμή της Ευρώπης: Επισκευή και προετοιμασία για την επόμενη γενιά», τα ταξίδια και ο τουρισμός είναι ένα από τα πλέον επηρεαζόμενα οικοσυστήματα από το COVID-19.

Και απαιτεί επένδυση αξίας 161 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιστρέψει στην προ-κρίση επίπεδα.

 

Ο νέος μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, που προτάθηκε από την Επιτροπή για να βοηθήσει την ΕΕ να ανοικοδομηθεί μετά την πανδημία, προσφέρει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να υποστηρίξει τον τουρισμό. Και να διασφαλίσει ότι ο τομέας συμβάλλει στην προώθηση ψηφιακών και πράσινων μεταβάσεων. Ενισχύοντας τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική ανθεκτικότητα.

 

Ο στόχος της διευκόλυνσης ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι η παροχή μεγάλης κλίμακας χρηματοοικονομικής στήριξης για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που πραγματοποιούνται από τα κράτη μέλη. Καθώς και για τον μετριασμό του οικονομικού και κοινωνικού αντίκτυπου της πανδημίας κορωνοϊού. Καθιστώντας τις οικονομίες της ΕΕ πιο βιώσιμες και ανθεκτικές.

 

Προκειμένου να επωφεληθούν από αυτήν την άνευ προηγουμένου ευκαιρία χρηματοδότησης, τα κράτη μέλη πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή από τις 15 Οκτωβρίου 2020 (έως τον Απρίλιο του 2021) το σχέδιο σχεδίων αποκατάστασης και ανθεκτικότητας που περιγράφει τις εθνικές ατζέντες επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με τους δίδυμους στρατηγικούς στόχους: Ψηφιοποίηση και βιωσιμότητα.

 

Ο τουρισμός πρέπει να ενσωματωθεί σταθερά στα σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας. Εν τω μεταξύ, ο τομέας χρειάζεται συνεχή υποστήριξη για να επιβιώσει και να βοηθήσει στην ανάκαμψη.

 

Οι μικρότερες επιχειρήσεις ανακάμπτουν γρηγορότερα

 

Ο τουρισμός κυριαρχείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μια σύνθεση στην οποία εξαρτάται ο διακριτικός χαρακτήρας και η ελκυστικότητα της Ευρώπης ως προορισμού.

 

Οι μικρότερες επιχειρήσεις επιστρέφουν πάντα την απασχόληση στην οικονομία γρηγορότερα από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Η πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση σημαίνει μακροπρόθεσμη δημιουργία θέσεων εργασίας.

 

Ο τομέας αντιπροσωπεύει το 9,5% του ΑΕγχΠ της ΕΕ, παρέχει θέσεις εργασίας σε 22,6 εκατομμύρια άτομα και έχει άμεσο αντίκτυπο στις μεταφορές, τη λιανική, τη βιομηχανία γεωργικών προϊόντων διατροφής και την ευρύτερη οικονομία.

 

Σύμφωνα με το UNWTO, η Ευρώπη σημείωσε μείωση κατά 66% στις αφίξεις τουριστών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και η WTTC εκτιμά ότι η περιοχή κινδυνεύει να χάσει 29,5 εκατομμύρια ταξιδιωτικές και τουριστικές θέσεις εργασίας (80% του 2019).

 

Η ευρωπαϊκή οικονομία και η κοινωνική ευημερία κινδυνεύουν σαφώς εάν δεν αναλάβουμε επείγουσα δράση για την οικοδόμηση και χρηματοδότηση της ανάκαμψης του τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού.

1 ευρώ αξίας που παράγεται από τον τουρισμό οδηγεί σε επιπλέον 56% προστιθέμενης αξίας με έμμεση επίδραση στην άλλες βιομηχανίες.

 

Η επένδυση στον τουρισμό προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη

 

Η επένδυση στον τουρισμό θα προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη σε κοινότητες, επισκέπτες και επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

 

Με την κατάλληλη υποστήριξη, ο τουρισμός μπορεί να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς κινητήρες για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

 

  • Υποστηρίζει την απασχόληση σε όλους τους τομείς και τα δημογραφικά στοιχεία.
  • Συμβάλλει στην ευημερία.
  • Δημιουργεί έσοδα που απαιτούνται για τη διατήρηση της ταυτότητας, του πολιτισμού και της κληρονομιάς της κοινότητας.
  • Είναι επίσης μια από τις καλύτερες εξαγωγές μας.

 

Ο τουρισμός είναι εγκάρσιος και η μακρά αλυσίδα αξίας του αγγίζει πολλούς υποτομείς.

 

Ένα υγιές οικοσύστημα ταξιδιού και τουρισμού μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη και των τεσσάρων γενικών στόχων του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας: προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της ΕΕ, ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ένωσης, μετριασμός των επιπτώσεων της κρίσης και υποστήριξη πράσινων και ψηφιακών μεταβάσεων.

 

Είναι επομένως απαραίτητο ο αντίκτυπος στο οικοσύστημα των ταξιδιών και του τουρισμού να αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης για όλα τα κύρια στοιχεία των σχεδίων αποκατάστασης και ανθεκτικότητας.

 

Το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα των έξυπνων επενδύσεων που ωφελεί επίσης τον τουρισμό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

 

Η ευρωπαϊκή συμμαχία για το Μανιφέστο του Τουρισμού είναι έτοιμη να βοηθήσει τα κράτη μέλη να καταρτίσουν τα σχέδια αποκατάστασης.

Για να διασφαλίσουν ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον.

Στο οποίο ο τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί με βιώσιμο και ανθεκτικό τρόπο. Και να συνεχίσει να δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Ενθαρρύνοντας τη συνοχή και την οικοδόμηση η πορεία προς μια βιώσιμη ανάκαμψη από τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19.

 

Πηγή: tourismtoday.gr

Διαβάστε επίσης

Το επενδυτικό κάλεσμα και τα «μηνύματα» για την ανάπτυξη του Tουρισμού ΥγείαςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  H ανάγκη χάραξης και εφαρμογής ενός εθνικού σχεδίου στα  τα επιστημονικά συμπεράσματα του 6 ου  Πανελληνίου Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής   Πολλαπλά «μηνύματα», σημαντικά επιστημο...

Ο Γρηγόρης Τάσσιος πρώτος σε σταυρούς προτίμησης στις εκλογές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΞενοδόχωνΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 15 η Οκτωβρίου 2020, στη Θεσσαλονίκη, οι Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων Οργάνων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Κατά τις Αρχαιρεσίες που ...

TUI, Jet2, Ryanair, Wizzair «κρατούν» την Ελλάδα για τους Βρετανούς τουρίστες το ΝοέμβριοΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στεφανία Σούκη   Οι μεγάλοι παίκτες της βρετανικής αγοράς προσπαθούν να κρατήσουν με …νύχια και με δόντια τις κρατήσεις, επιμηκύνοντας τη σεζόν σε μεμονωμένους τουριστικούς προορισ...

Αγωνία στον κλάδο του χειμερινού τουρισμού - Τι θα γίνει με τα χιονοδρομικά ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τι ακολουθεί μια ανέλπιστα καλή περσινή χειμερινή σεζόν; Θα επενδύσουν οι Έλληνες στον χειμερινό τουρισμό; Ποια είναι τα μηνύματα που δίνει αυτή τη στιγμή η αγορά; Τον περσινό χειμ...

Στέλιος Πολυκράτης: Εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής τα τουριστικά καταλύματαΟικονομία

Για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση έθεσε εκτός χρημαδότησης τα τουριστικά καταλύματα από την τρίτη φάση της ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ, καθώς οι επιχειρηματίες θα πρέπει να διατηρήσουν μ...

ΞΕΕ / ΙΤΕΠ: Μόνο το 60% των ξενοδοχείων άνοιξαν φέτος- 23,1% η μέση πληρότητα- Κλείνουν ξανά 717 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίαςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Ισχυρό αποτύπωμα άφησε η υγειονομική κρίση στα ελληνικά ξενοδοχεία τη σεζόν του 2020, με το 1/3 των μονάδων συνεχούς λειτουργίας και συντριπτικό ποσοστό των εποχικής να έχουν κλε...

Alan French, επικεφαλής Thomas Cook: Η Ελλάδα αποτελεί για μας τον προορισμό με τις περισσότερες πωλήσειςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Η Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή για την εταιρεία μας τον προορισμό με τις περισσότερες πωλήσεις», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της νέας Thomas Cook, Alan French, απευθύνοντα...