ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Ο Ιανουάριος του… 2021, ο μήνας ανάκαμψης του παγκόσμιου τουρισμού

 

Μάλλον απαισιόδοξα είναι τα σενάρια για τον τουρισμό στο εγγύς μέλλον. Κι αναφέρομαι στο 2020, το οποίο διαγράφεται ως «χαμένη χρονιά», έπειτα από την επιδημία του κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 33.000 άτομα, ενώ έχουν μολυνθεί με τον ιό κοντά στις 700.000 άτομα.

 

Παρόλο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον πλήρη αντίκτυπο αυτών των εξαιρετικών περιστάσεων, τα δεδομένα της ανάλυσης της Sojern, μπορούν να παράσχουν κάποια εικόνα για το πώς οι ταξιδιώτες ανταποκρίνονται στην τρέχουσα κατάσταση, τις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχει ο COVID-19 στους προορισμούς και όταν τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης αρχίζουν να εμφανίζονται.

 

Αυτές οι πληροφορίες βασίζονται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν στις 24 Μαρτίου 2020, ενώ θα εξετάζουμε τα δεδομένα σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να υπάρχει τακτική εικόνα των τάσεων και των μορφών συμπεριφοράς των καταναλωτών.

 


Όπως αναμενόταν, οι παγκόσμιες κρατήσεις πτήσεων στην Ευρώπη, είναι εντυπωσιακές

 

Η ανάλυση των ταξιδιωτικών σχεδίων των καταναλωτών δίνει κάποια αίσθηση της βαρύτητας της κατάστασης και δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι παγκόσμιες κρατήσεις πτήσεων στην Ευρώπη έχουν μειωθεί δραστικά, με την Ιταλία να σημειώνει πτώση κατά 94% στις κρατήσεις πτήσεων την περασμένη εβδομάδα. Κι αυτό είναι λογικό, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς ταξιδιού που ισχύουν σήμερα.

Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε πτώση κατά 63% στις κρατήσεις πτήσεων την περασμένη εβδομάδα, από 37% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Αναμένετε δε, η πτωτική τάση να αυξηθεί, λόγω των αυξημένων περιορισμών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Οι παγκόσμιες αναζητήσεις πτήσεων στην Ευρώπη ακολούθησαν παρόμοια πτωτική τάση, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία παρουσίαζαν μια λιγότερο απαισιόδοξη άποψη από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

 

Πρώτα αναμένεται αν ανακάμψει ο εσωτερικός τουρισμός

 

Η παραδοχή του «μένουμε στη χώρα μας» κατά το «μένουμε σπίτι», φαίνεται πιο ορατή από ποτέ άλλοτε. Το πιο πιθανό σενάριο, είναι να ανακάμψει πρώτα ο εσωτερικός τουρισμός σε κάθε χώρα κι έπειτα ο εισερχόμενος.

Βέβαια, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που στην δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο εσωτερικός τουρισμός καταποντίστηκε, είναι δύσκολο να ελπίζουν οι Ελληνες ξενοδόχοι ότι θα αποκτήσεις ελληνική πελατεία σε έναν σημαντικό βαθμό, που σημαίνει και βιωσιμότητα της επιχείρησης. Ακόμα και με ενδεχόμενα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, πάλι, δεν αναμένεται σημαντική πληρότητα και όχι σε όλες τις περιοχές.

 

Ταξιδιώτες που δείχνουν σημάδια εμπιστοσύνης για τον Ιανουάριο του 2021

 

Ενώ οι κρατήσεις ταξιδιών είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρατηρείται μια πολύ πρώιμη αύξηση στους ταξιδιώτες να επιλέγουν μακρύτερες περιόδους και να πραγματοποιούν κρατήσεις πτήσεων τις τελευταίες 14 ημέρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία, για τον Ιανουάριο του 2021 με επίπεδα κράτησης ακόμη και πάνω από τα επίπεδα από πέρυσι.

Στην πραγματικότητα, διαφαίνεται μια σημαντική αύξηση κατά 242% των συνολικών κρατήσεων πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τον Ιανουάριο του 2021.

Παρόμοιο υψηλό επίπεδο κράτησης υπάρχει και στην Ισπανία, με αύξηση κατά 160% των παγκόσμιων κρατήσεων πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες, για ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο, με ημερομηνίες αναχώρησης τον Ιανουάριο του 2021. Ακόμα και η Ιταλία, αν και εξακολουθεί να είναι κάτω από το μέσο όρο, παρουσιάζει ανοδική τάση για τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. 

 

Αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μερικών αεροπορικών εταιριών να ανακοινώνουν νωρίς τα χρονοδιαγράμματα του χειμώνα και επίσης να έχουν μια πιο ευέλικτη πολιτική ακύρωσης και κράτησης, αυξάνοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε ταξίδια για αρκετά αργότερα.

 

 

 

Δημήτρης Μπαλής

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Ολοκληρώθηκε η νέα, καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα «Greece From Home», για την υλοποίηση της οποίας συνεργάστηκαν το υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Steve ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δημοσίευμα με θετικές αναφορές για την Ελλάδα ως ταξιδιωτικού προορισμού φιλοξενεί σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Telegraph. Ο συντάκτης του άρθρου ενημερώνει ότι το πρώτο μέρος ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Η πανδημία του κορωνοϊού θα αλλάξει εντελώς τα ταξίδια, ενώ βραχυπρόθεσμα η έμφαση πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση των 3 εκατ. θέσεων εργασίας που εξαρτώνται από τον τουρισμό στη ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Τη σφοδρή δυσαρέσκεια τους εκφράζουν οι Έλληνες ξενοδόχοι προς την Booking.com, λόγω των μονομερών ακυρώσεων κρατήσεων, μέσω της πολιτικής Συνθηκών Ανωτέρας Βίας.   Αρκετοί ξενοδ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πανδημία του κορωνοϊού θα αλλάξει εντελώς τα ταξίδια και βραχυπρόθεσμα η έμφαση πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση των 3 εκατ. θέσεων εργασίας που εξαρτώνται από τον τουρισμό στη Γερ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Τουρισμού η λίστα με τα 50 πρώτα ξενοδοχεία, τα οποία ανά Περιφερειακή ενότητα θα λειτουργούν κατ' εξαίρεση του μέτρου απαγόρευσης λειτουργίας των τ...