ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορονοϊός: Προστασία ζητούν τα τουριστικά γραφεία για να μην καταρρεύσει ο τουρισμός

 

Η εξάπλωση του κορονοϊού είναι δεδομένη, όπως και η προσπάθεια αντιμετώπισής της με προληπτικά μέτρα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μέχρι στιγμής συνέπειες, σε κοινωνικό, εμπορικό και ταξιδιωτικό επίπεδο, είναι τεράστιες και ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξουν.

Ειδικά στον τουριστικό τομέα, που αποτελεί δευτερεύουσα ανάγκη για τους ταξιδιώτες, αλλά πρωτεύουσα ανάγκη για τις περιοχές που τους υποδέχονται, διαφαίνεται σημαντική πτώση σε πολλές χώρες.

Η ματαίωση –για προληπτικούς λόγους- της μεγαλύτερης έκθεσης τουρισμού, παγκοσμίως, της ΙΤΒ στο Βερολίνο, που θα άνοιγε τις πύλες της στις 10 Μαρτίου, επέφερε επιπρόσθετα προβλήματα και έχει σοβαρό αντίκτυπο στους χιλιάδες τουριστικούς επαγγελματίες από 180 χώρες που ετοιμάζονταν να συναντηθούν στο Βερολίνο.   


Ο Pawel Niewiadomski, πρόεδρος της ECTAA, του Ευρωπαϊκού συνδέσμου τουριστικών γραφείων και διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, να υποστηρίξουμε τα διεθνή και ευρωπαϊκά επιστημονικά ιδρύματα για να συνεργαστούν στενά με όλες τις κοινότητες και τις χώρες που πλήττονται από την παρούσα έκτακτη ανάγκη στον τομέα της υγείας. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να έχουμε κατά νου, ότι οι περιορισμοί των ταξιδιών που υπερβαίνουν το απαιτούμενο μέτρο για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού μπορεί να προκαλέσουν μη αναγκαίες μειώσεις των διεθνών ταξιδιών.     

Ο «λόγος ύπαρξης» των τουριστικών γραφείων και των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών, είναι να διευκολύνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις δραστηριότητες αναψυχής και ψυχαγωγίας μακριά από το οικείο περιβάλλον. Ο COVID-19 έχει ήδη, και θα εξακολουθήσει να έχει, καταστροφικές συνέπειες για τον τουρισμό γενικά και για τον κλάδο των ταξιδιών ειδικότερα.»

O Pawel Niewiadomski πρόσθεσε ότι «οι καταναλωτές βρίσκονται ήδη στη διαδικασία κράτησης των καλοκαιρινών διακοπών τους, αλλά πολλοί από αυτούς μπορεί να αποφασίσουν να περιμένουν για περισσότερη σαφήνεια πριν κάνουν την επιλογή τους, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στους παράγοντες του τουρισμού. Οι καταναλωτές μπορούν να βασίζονται στις επαγγελματικές ταξιδιωτικές επιχειρήσεις για συμβουλές και αξιόπιστη πληροφόρηση. Ως τουριστικά γραφεία και διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών, ο στόχος μας είναι και ήταν ανέκαθεν η φροντίδα των πελατών μας· γνωρίζουμε δε, ότι μπορούμε να έχουμε ενεργό ρόλο στο να διασφαλίσουμε ότι οι ταξιδιωτικές προσδοκίες τους για τους επόμενους μήνες και χρόνια θα γίνουν πραγματικότητα, παρά τις προσωρινά δυσμενείς για τα ταξίδια συνθήκες σε ορισμένα μέρη του κόσμου.»  

Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια κλίμακα του θέματος, την απρόβλεπτη εξάπλωση του ιού COVID-19 και τον όγκο των ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών, η ECTAA καλεί τις αρχές σε όλα τα επίπεδα να συνεργαστούν μεταξύ τους και με τον τουριστικό κλάδο για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ελαχιστοποίηση των ζημιών στα ταξίδια και στον τουρισμό. 

H ECTAA θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με όλους τους ενδιαφερόμενους του τουριστικού κλάδου, ωστόσο καλεί ταυτόχρονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκροτήσει μία επίσημη ομάδα εργασίας με τον τομέα του τουρισμού για θέματα που αφορούν τον COVID-19, η οποία θα περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς, μεταξύ αυτών από εθνικές υγειονομικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι οποίοι θα υιοθετήσουν μία συνολική προσέγγιση του θέματος, θα προλαβαίνουν τις επόμενες εξελίξεις, θα εισηγηθούν τη λήψη μέτρων αρωγής για τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο και θα προετοιμάσουν τις προϋποθέσεις για μία γρήγορη ανάκαμψη. 

Η ECTAA συγκεντρώνει τις εθνικές ενώσεις τουριστικών γραφείων και διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών 30 ευρωπαϊκών χωρών, από τις οποίες 27 βρίσκονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αντιπροσωπεύει περίπου 70.000 επιχειρήσεις. Έχει επίσης τέσσερα διεθνή μέλη από το Ισραήλ, τη Μαλαισία, το Μαρόκο και την Τυνησία. 

Δημήτρης Μπαλής

 

Πηγή: huffingtonpost.gr

 

 

Διαβάστε επίσης

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Σχολαστική τήρηση όλων των οδηγιών, του ΕΟΔΥ, προφύλαξης από τον κορονοϊόΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Πρώτιστο μέλημα όλων μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο της συνεχούς συνεργασίας του ΞΕΕ με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ζητήσαμε και λάβαμε νέ...

Οι τουρίστες επιλέγουν τις δραστηριότητες τους μέσα από έντυπους τουριστικούς οδηγούς και χάρτες ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Οι τουρίστες επιλέγουν τις περιηγήσεις τους σε έναν προορισμό, τις αγορές τους, το εστιατόριο ή το καφέ και τη νυχτερινή τους διασκέδαση μέσα από την έντυπη πληροφόρηση (τουριστι...

Ευρωπαϊκός τουρισμός: 1 δισ. ευρώ το μήνα οι απώλειες εξαιτίας του κορωνοϊούΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Η εξάπλωση του κορωνοϊού στοιχίζει 1,1 δισ. ευρώ το μήνα στην τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών, Thierry Breton, μιλώντας στη γαλλ...

Κορωνοϊός: Προβληματισμός στην τουριστική βιομηχανία - Πρώτο crash test για την Ελλάδα το ΠάσχαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζει η παγκόσμια αλλά και η ελληνική τουριστική βιομηχανία μετά και την εμφάνιση του κορωναϊού, με το πρώτο μεγάλο chrash test για την εξέλιξη της τουρισ...

Σ. Σπυρίδων: Στρατηγικός εταίρος του Υπουργείου Τουρισμού η ΑυτοδιοίκησηΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Στο Συμβούλιο Τουρισμού των Περιφερειών της  χώρας συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. κ. Σπύρος  Σπυρίδων. Το θεσμοθετημένο πλέον αυτό όργανο των Περιφερειών για τον...