ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακυρώθηκε η έκθεση ΙΤΒ Berlin 2020- Το παρασκήνιο της απόφασης

 

Ακυρώθηκε τελικά η διεθνής έκθεση τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο, που επρόκειτο να διεξαχθεί από τις 4 έως τις 8 Μαρτίου. Η απόφαση ελήφθη πριν από λίγο, λόγω της αυξανόμενης εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 

Στην επίσημη ανακοίνωση τους οι διοργανωτές της έκθεσης αναφέρουν τα εξής:

 

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισαν να ακυρώσουν την ITB Berlin. Μεταξύ άλλων, οι υγειονομικές αρχές επέβαλλαν την λήψη υπεύθυνων δηλώσεων από τους συμμετέχοντες, μέσω των οποίων θα έπρεπε να αποδείξουν ότι δεν προέρχονται από τις περιοχές υψηλού κινδύνου ή ότι δεν έχουν έρθει σε επαφή με ένα άτομο από τις περιοχές αυτές. Η Messe Berlin δεν είναι σε θέση να εφαρμόσει όλες αυτές τις απαιτήσεις.

Η Messe Berlin επισημαίνει για εβδομάδες ότι η απόφαση να ανασταλούν ή να ακυρωθούν σημαντικά γεγονότα μπορεί να γίνει μόνο με βάση τη σύσταση ή τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Μόνο αυτές οι αρχές έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα.

 

Ο κ. Christian Goke, Διευθύνων Σύμβουλος της Messe Berlin GmbH, δήλωσε:

"Με περισσότερους από 10.000 εκθέτες από 180 χώρες, η ITB Berlin έχει εξαιρετική σημασία για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και αναλαμβάνουμε την ευθύνη για την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων  πολύ σοβαρά, συνεπώς η ακύρωση της ITB Βερολίνου 2020, έχει πλέον καταστεί αναγκαία».

 

Μέσω twitter, ο κ.Goke, ανέφερε ότι με "βαριά καρδιά" ελήφθη η απόφαση για την ακύρωση, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά την ευθύνη της ΙΤΒ για την ασφάλεια και την υγεία των επισκεπτών, των εκθετών και των εργαζομένων.

 

Ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Messe Berlin Wolf-Dieter Wolf εξηγεί: "Στην 54ετή ιστορία τους, η ITB Berlin και η Messe Berlin δεν έχουν ξαναζήσει μια παρόμοια κατάσταση. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εκθέτες και συνεργάτες σε όλο τον κόσμο που έχουν υποστήριξε την ITB Berlin τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες και προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας στην αγορά ».

 

Το παρασκήνιο

 

Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο πριν από τη λήψη της απόφασης: Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer, ο υπουργός Υγείας Jens Spahn και ο Επίτροπος Τουρισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, Thomas Barei?,τάχθηκαν υπέρ της ακύρωσης. Το Ινστιτούτο Robert Koch και αρχικά το Υπουργείο Υγείας τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής της έκθεσης.

 

Όπως εξήγησε το βράδυ, ο γερουσιαστής Ντίλεκ Καλάιτσε στο RBB, δύο ήταν τα καθοριστικά κριτήρια για την ακύρωση: η έκθεση αναπτύσσεται σε ένα περιορισμένο χώρο, με πολλούς ανθρώπους και ανεπαρκή εξαερισμό, κάτι που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη διάδοση του ιού. Εξάλλου, μεγάλος αριθμός εκθετών προέρχονται από περιοχές κινδύνου όπως είναι η Κίνα και η Ιταλία.

Η Messe Berlin ανέμενε περίπου 10.000 εκθέτες και 150.000 επισκέπτες.

 

Σοφία Κοντογιάννη

 

Πηγή: Tornosnews.gr

Διαβάστε επίσης

Οι τουρίστες επιλέγουν τις δραστηριότητες τους μέσα από έντυπους τουριστικούς οδηγούς και χάρτες ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Οι τουρίστες επιλέγουν τις περιηγήσεις τους σε έναν προορισμό, τις αγορές τους, το εστιατόριο ή το καφέ και τη νυχτερινή τους διασκέδαση μέσα από την έντυπη πληροφόρηση (τουριστι...

Κορονοϊός: Προστασία ζητούν τα τουριστικά γραφεία για να μην καταρρεύσει ο τουρισμόςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Η εξάπλωση του κορονοϊού είναι δεδομένη, όπως και η προσπάθεια αντιμετώπισής της με προληπτικά μέτρα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι μέχρι στιγμής συνέπειες, σε κοινωνικό, εμπορικό και...

Ευρωπαϊκός τουρισμός: 1 δισ. ευρώ το μήνα οι απώλειες εξαιτίας του κορωνοϊούΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Η εξάπλωση του κορωνοϊού στοιχίζει 1,1 δισ. ευρώ το μήνα στην τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης, δήλωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Αγορών, Thierry Breton, μιλώντας στη γαλλ...

Κορωνοϊός: Προβληματισμός στην τουριστική βιομηχανία - Πρώτο crash test για την Ελλάδα το ΠάσχαΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζει η παγκόσμια αλλά και η ελληνική τουριστική βιομηχανία μετά και την εμφάνιση του κορωναϊού, με το πρώτο μεγάλο chrash test για την εξέλιξη της τουρισ...

Σ. Σπυρίδων: Στρατηγικός εταίρος του Υπουργείου Τουρισμού η ΑυτοδιοίκησηΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Στο Συμβούλιο Τουρισμού των Περιφερειών της  χώρας συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. κ. Σπύρος  Σπυρίδων. Το θεσμοθετημένο πλέον αυτό όργανο των Περιφερειών για τον...