Δρομολόγια πλοίων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Χανιά: «Παρατηρητήριο» επιστημόνων για τον γαστρονομικό τουρισμό

Ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος της Κρήτης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκεντρώνει το «Παρατηρητήριο» Τουρισμού που συντονίζει την δράση του, μέσω του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χωνιών (ΜΑΙΧ).

 

 

   

 

 

   Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής του ΜΑΙΧ Γιώργος Μπαουράκης, «μέσω του Παρατηρητηρίου, προσπαθούμε, το ΜΑΙΧ και συνεργαζόμενοι φορείς, να αναδείξουμε με αιχμή του δόρατος το ελαιόλαδο, τις διατροφικές του άξιες, την παράδοση και την ποιότητα, τον γαστρονομικό τουρισμό».

 

 

   

 

 

   Όπως εξηγεί, «οι ετήσιες μελέτες μας σε θέματα γαστρονομίας, καθώς και σε θέματα χρήσης ελαιολάδου αφορούν δυο βασικούς άξονες:

 

 

   Τι επιρροή και επίδραση μπορεί να έχει ο γαστρονομικός τουρισμός, με κύριο χαρακτηριστικό το ελαιόλαδο και το δεύτερο είναι σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τα αρχαία ελαιόδεντρα, πώς μπορούν να αξιοποιηθούν σαν μονοπάτια τουρισμού».

 

 

   

 

 

   Στο «Παρατηρητήριο» συμμετέχουν με τις ομάδες τους επιστήμονες του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου (ΜΑΙΧ), του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την συνδρομή της Περιφέρειας και της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων.

 

 

   Όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ. Μπαουράκης, «συγκεντρώνουμε στοιχεία και αυτό που παρατηρείται είναι ότι υπάρχει αυξανόμενη τάση σε ετήσια βάση όσο αφορά την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού που στηρίζεται στην ελιά και το λάδι».

 

 

   

 

 

   Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας του «Παρατηρητηρίου» που διενεργήθηκε σε δείγμα 4.000 ξένων επισκεπτών, που ταξίδεψαν μέσω του αεροδρόμιου Χανίων, ο γαστρονομικός τουρισμός συνεισφέρει σημαντικά και στην οικονομία του πρωτογενή τομέα.

 

 

   Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επισκέπτες της δυτικής Κρήτης, προμηθεύονται κρητικό κρασί και ελαιόλαδο, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά προτίμησης, σε φυσικούς χυμούς, μέλι, τοπικά τυριά, λαχανικά, τσικουδιά, αρωματικά φυτά και ελαιοσάπουνο.

 

 

   

 

 

   Σε ένα μεγάλο ποσοστό 75% οι ξένοι επισκέπτες δηλώνουν ότι γνωρίζουν την κρητική διατροφή.

 

 

   

 

 

   Ο γαστρονομικός τουρισμός ενισχύεται και μέσα από σειρά δράσεων της Περιφέρειας, καθώς όπως αναφέρει και στην επίσημη ιστοσελίδα της, «αποτελεί το "κανάλι" μέσα από το οποίο θα διοχετεύσουμε τα τοπικά προϊόντα και θα προβάλουμε τον διατροφικό πολιτισμό και την γαστρονομία μας. Αποτελεί το "πάντρεμα" των ποιοτικών τοπικών προϊόντων με το τουριστικό προϊόν, στο οποίο στηρίζεται ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της κρητικής οικονομίας και θα μας δώσει πραγματικές προοπτικές για την ανάπτυξη δράσεων, που θα εμπλουτίσουν το ήδη υπάρχον τουριστικό προϊόν, θα οδηγήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και θα δημιουργήσουν ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται μόνο στο νησί προσδίδοντας του ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την Παρασκευή 20/12/2019 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Δημόσιας Αρχής Λιμένων ανοικτή δημόσια συνέλευση διαβούλευσης με θέμα την αξιοποίηση ναυαγίων που ανελκύονται από τη ΔΑΛ σ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεκινά αύριο, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019, στις 11 το πρωί και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, στις 12 το μεσημέρι, η υποβολή αιτήσεων των εποχικών ξενοδοχειακών επι...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοιχτή Διαβούλευση στο υπουργείο Ναυτιλίας Σε Ανοιχτή Δημόσια Διαβούλευση στο Υπουργείο Ναυτιλίας, την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου στη μια το μεσημέρι, καλεί ο Διοικητής της Δημόσιας ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τη συνεργατική διακυβέρνηση με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη επιχειρεί να φέρει εις πέρας το υπουργείο Τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό έλαβε χώρα στην Αθήνα η πρώτη συνεδρίαση του ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Άνοιξε σήμερα η περίοδος αιτήσεων για την ένταξη tech startups στον 2ο κύκλο του Προγράμματος Επιτάχυνσης (Μάρτιος – Μάιος 2020) του CapsuleT Travel Hospitality Accelerator, του πρ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δεκαπέντε σημαντικούς εκπροσώπους του τουρισμού από το Πεκίνο, τη Σαγκάη και τη Ναντζίνγκ φιλοξένησε προ ημερών στην Αθήνα το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων, σ...

image descriptionΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H πνευματική ευεξία, πολύ περισσότερο από τη σωματική, είναι το κύριο μέλημα των ταξιδιωτών που θα αναζητήσουν τρόπους προσωπικής βελτίωσης το 2020. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του παγ...