ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γ. Πλακιωτάκης: «Στην τελική φάση τα πρωτόκολλα μετακίνησης στα νησιά – Προς αναστολή το ΦΠΑ στο επαγγελματικό yachting»

Σε φάση οριστικοποίησης έχουν εισέλθει τα πρωτόκολλα μετακίνησης των επιβατών στην ακτοπλοΐα, όπως ανέφερε πριν από λίγο ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι μέσα στην ημέρα έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να διευκρινιστούν διάφορες λεπτομέρειες και να αποτυπωθεί το τελικό σχέδιο μέσα στις επόμενες μέρες.


Έσπευσε πάντως να τονίσει ότι ο αριθμός των επιβατών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος του 50% της δυναμικότητας του κάθε πλοίου ενώ οι καμπίνες θα μπορεί να φιλοξενήσουν μόνο ένα άτομο, εκτός και εάν πρόκειται για οικογένεια. Κομβικό σημείο των πρωτοκόλλων, υπογράμμισε, θα είναι η πιστή τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Το σημαντικό, συμπλήρωσε, είναι να διασφαλισθεί η υγεία των νησιωτών, ειδικά όσων διαμένουν σε μικρά νησιά όπου οι υποδομές υγείας δεν είναι επαρκής.

Ο υπουργός εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα θα αρθούν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις προς τα νησιά, πιθανότατα μαζί με την επανεκκίνηση του τουρισμού, ωστόσο είπε ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασισθεί σε συνεργασία με τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων.

 

Απαντώντας σχετικά με την κατάσταση στην ακτοπλοΐα και τα προβλήματα βιωσιμότητας των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων, υπογράμμισε ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα και πρόσθεσε πως γίνεται προσπάθεια να εξασφαλισθούν πρόσθετοι πόροι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν της κρατικής στήριξης που έχει δρομολογηθεί. Συγκεκριμένα, είπε ότι μέσα στον Μάιο η Ελλάδα θα υποβάλλει συγκεκριμένο αίτημα στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και να διεκδικήσει ευρωπαϊκούς πόρους για στήριξη του κλάδου, αξιοποιώντας το άρθρο 107 της συνθήκης της ΕΕ που αναφέρονται σε αποζημιώσεις επιχειρήσεων.

 


Απαλλάσσεται το επαγγελματικό yachting από το ΦΠΑ

 


Ο κ. Πλακιωτάκης επιφύλαξε και μια «είδηση» σχετικά με τον τομέα των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής. Συγκεκριμένα, είπε ότι προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών κοινή υπουργική απόφαση για αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ 24% στα επαγγελματικά σκάφη για την φετινή χρονιά και έως ότου ξεπεράσει η χώρα την κρίση.

Ο κ. Πλακιωτάκης αναγνώρισε ότι το επαγγελματικό yachting θα αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις και υπογράμμισε την πρόθεση του υπουργείου να στηρίξει τον κλάδο, λέγοντας πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους θεσμικούς εκπροσώπους του.

Διαβάστε επίσης

Τον Οκτώβριο τα Ποσειδώνια!Σκάφη

Αναβολή λόγω Covid-19 Για τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα την περίοδο 26 με 30 του μηνός αναβάλλονται τα «Ποσειδώνια»!  Η γνωστή διεθνής Ναυτιλιακή Έκθεση, η μεγαλύτερη παγκοσμίως, π...

Ακύρωση του Mediterranean Yacht Show 2020 Σκάφη

Ανακοίνωση του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλάσσιου Τουρισμού   Υπό το πρίσμα των ραγδαίων εξελίξεων σχετικά με τον κορωνοϊό Covid-19, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλά...

Θαλάσσιος τουρισμός: "Καταστροφή η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών"Σκάφη

  Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν φορείς και ενώσεις που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό   Καταστροφικές κρίνονται οι επιπτώσεις στις δραστηριότητες του θαλάσσιου τουρισμ...

Το Mediterranean Yacht Show επιστρέφει για 7η χρονιά στο λιμάνι του Ναυπλίου από τις 2 έως τις 6 Μαΐου 2020Σκάφη

  Τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματικών επανδρωμένων σκαφών αναψυχής διεθνώς θα υποδεχθεί και φέτος το λιμάνι του Ναυπλίου από τις 2 έως τις 6 Μαΐου.   Οι εγγραφές για το 7ο Mediterr...