ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Αυξήθηκε η παραγωγή ασφαλίστρων του κλάδου σκαφών αναψυχής το 2018

Αύξηση σημείωσε η ασφάλιση σκαφών αναψυχής 2018 σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.

Κατά την διάρκεια του 2018, η παραγωγή ασφαλίστρων των κλάδων ασφάλισης πλοίων, δηλαδή των κλάδων 6.Πλοίων και 12.Αστικής ευθύνης πλοίων, έφθασε τα 18,5 εκατ. ευρώ (12,7 εκατ. ευρώ και τα 5,8 εκατ. ευρώ αντιστοίχως), καταγράφοντας αντίστοιχα αύξηση κατά 24,4% και 5,1% σε σχέση με το 2017. Παρομοίως, η παραγωγή των ασφαλίσεων κατά Ζημιών συνολικά αυξήθηκε κατά 3,9% ενώ η συνολική παραγωγή (Ζωής και Ζημιών) αυξήθηκε κατά 2,0%.

Ο μερισμός της παραγωγής του κλάδου ανά κανάλι διανομής είχε ως εξής: τα ανεξάρτητα δίκτυα (μεσίτες, πράκτορες) συμμετείχαν κατά 78,3%, οι απευθείας πωλήσεις 4,8%, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι (ιδιόκτητο δίκτυο) 9,6% και η συνεργασία με τις τράπεζες συμμετείχε με 7,3% επί του συνόλου.

Το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλισμένων σκαφών σε πλήθος (μόνο για πολυασφαλιστήρια) είναι αυτά της προσωπικής αναψυχής. Ως προς την κατανομή του συνόλου των σκαφών με βάση τα ασφαλισμένα κεφάλαια, το 63% έχουν ασφαλιζόμενη αξία έως 50.000 ευρώ, όμως σε αξία αυτά αποτελούν το 4,7% των ασφαλισμένων κεφαλαίων. Αντίθετα, τα σκάφη ασφαλιζόμενης αξίας από 500 χιλ. ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ, αν και σε πλήθος αντιστοιχούν στο 13,5% του συνόλου, αντιπροσωπεύουν το 63,3% της συνολικής ασφαλιζόμενης αξίας.

Σε πλήθος ζημιών και αποζημιώσεις, υπερέχουν αυτά της προσωπικής αναψυχής. Η μέση αποζημίωση για το σύνολο των σκαφών αυξήθηκε από 7,2 χιλ. ευρώ (σύμφωνα με την πρώτη έρευνα για το έτος 2017) στα 8,2 χιλ. ευρώ συνολικά. Αντίθετα η μέση συχνότητα ζημίας μειώθηκε από το 3,10% στο 2,58%.

Οι κύριες αιτίες καταβολής αποζημιώσεων έχουν σχέση (ως προς το πλήθος συμβάντων) με την πρόσκρουση/σύγκρουση (20,5%), την αστική ευθύνη (20,5%) και τις μηχανικές βλάβες (10,0%). Το ποσοστό των ζημιών στο ελικοαξονικό σύστημα (οφειλόμενες αθροιστικά είτε σε επιπλέον ή/και σταθερό αντικείμενο) είναι 10,3%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της μελέτης της εξέλιξης των αποζημιώσεων του κλάδου με βάση την εμπειρία των τελευταίων εννέα ετών, η αποθεματοποίηση των εκκρεμών ζημιών κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου. Η μέση ζημία στην οκταετία 2011-2018 εκτιμάται στα 17.603 ευρώ.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΣκάφη

Ανακοίνωση του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλάσσιου Τουρισμού   Υπό το πρίσμα των ραγδαίων εξελίξεων σχετικά με τον κορωνοϊό Covid-19, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Συνδέσμου Θαλά...

image descriptionΣκάφη

  Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν φορείς και ενώσεις που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό   Καταστροφικές κρίνονται οι επιπτώσεις στις δραστηριότητες του θαλάσσιου τουρισμ...

image descriptionΣκάφη

  Τη μεγαλύτερη έκθεση επαγγελματικών επανδρωμένων σκαφών αναψυχής διεθνώς θα υποδεχθεί και φέτος το λιμάνι του Ναυπλίου από τις 2 έως τις 6 Μαΐου.   Οι εγγραφές για το 7ο Mediterr...