ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι προκλήσεις για τη ναυτιλία εν μέσω τραπεζικής κρίσης

Αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις είναι η ναυτιλιακή βιομηχανία τους τελευταίους 12 μήνες, λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, μετά την αύξηση των επιτοκίων.

 

Η τελευταία τραπεζική κρίση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και κορυφώθηκε με την Credit Suisse, μία παραδοσιακή δανειοδότρια της ναυτιλιακής βιομηχανίας, επιδείνωσε αυτήν την κατάσταση.

«Την τελευταία δεκαετία, οι πλοιοκτήτες δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν αλλαγές στα επιτόκια και η τραπεζική χρηματοδότηση ήταν βάσει ιστορικών μέσων όρων φθηνή. Αυτό, όμως, έχει αλλάξει δραματικά τον τελευταίο χρόνο, με το υψηλότερο χρηματοδοτικό κόστος να αυξάνει τα επίπεδα breakeven των πλοίων και να περιορίζει την κερδοφορία κάθε βαποριού που απαιτεί χρηματοδότηση» επισημαίνει στη «Ν» ο Dr. Adam Kent, Managing Director της βρετανικής εταιρείας Maritime Strategies International (MSI).

«Οι τράπεζες είναι αρκετά πίσω στους στόχους τους αναφορικά με τη δανειοδότηση και το κόστος χρηματοδότησης έχει διογκωθεί σημαντικά» σημειώνει στη «Ν» αναλυτής της αγοράς ναυπηγήσεων.

 

Δεύτερες σκέψεις για επενδύσεις

Σύμφωνα με τον Kent, αυτή η αύξηση του κόστους θα αποτρέψει ορισμένους πλοιοκτήτες από το να υλοποιήσουν νέες επενδυτικές αποφάσεις, εν μέσω, μάλιστα, αβεβαιότητας γύρω από τα εναλλακτικά καύσιμα και την απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα.

«Φυσικά η αύξηση των επιτοκίων και η τραπεζική κρίση δεν είναι καλά νέα για τις ναυτιλιακές επενδύσεις» λέει στη «Ν» ναυλομεσίτης. Ο ίδιος διαπιστώνει μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα στις τάξεις κυρίως των Κινέζων, αλλά και άλλων πλοιοκτητών για τη διενέργεια νέων επενδύσεων.

Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά του ναυλομεσιτικού οίκου Poten & Partners, που εστιάζει στις αγορές πλοίων στη δευτερογενή αγορά.

«Τα ταχέως αυξανόμενα επιτόκια και ο μειωμένος αριθμός των τραπεζών που ενδιαφέρονται για ναυτιλιακή χρηματοδότηση καθιστούν δυσκολότερη και ακριβότερη τη χρηματοδότηση second hand πλοίων, με ένα παραδοσιακό δάνειο. Οι τελευταίες διαταραχές στο διεθνές τραπεζικό σύστημα θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις» υπογραμμίζουν οι αναλυτές.

 

Ευκαιρίες για εναλλακτική χρηματοδότηση

Όπως κάθε κρίση, όμως, έτσι κι αυτή φέρνει ευκαιρίες για ορισμένα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας.

«Ίσως αυτή η τραπεζική κρίση ανοίξει ξανά τις πόρτες της ναυτιλιακής χρηματοδότησης σε κινεζικούς και ιαπωνικούς οίκους leasing, οι οποίοι είχαν πληγεί από τον ανταγωνισμό και την έλλειψη projects» επισημαίνει στη «Ν» τραπεζίτης.

Με αυτό συμφωνεί και ο Kent. «Το υψηλό κόστος της τραπεζικής χρηματοδότησης έχει γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στην τραπεζική δανειοδότηση και τις εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων. Επομένως, οι βιώσιμες επιλογές για τους πλοιοκτήτες είναι μεγαλύτερες, απ’ ότι μέχρι πρόσφατα, βάσει κόστους» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της MSI.

Προσεκτικά αισιόδοξος δηλώνει στη «Ν» υψηλόβαθμο στέλεχος κινεζικού ναυπηγείου για την επάνοδο των οίκων leasing. Σε κάθε περίπτωση, συμπληρώνει ότι η κρίση στις τράπεζες οδηγεί τις εταιρείες αυτού του τύπου στην υιοθέτηση αυστηρότερων εσωτερικών διαδικασιών αξιολόγησης κινδύνου, όπερ σημαίνει ενδελεχείς τεχνικοί και χρηματοοικονομικοί έλεγχοι των πελατών και των βασικών πληροφοριών των έργων που θέλουν να χρηματοδοτηθούν.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Διαβάστε επίσης

Έρχεται η υπογραφή της ΣΔΙΤ για το μεγάλο έργο της Μαρίνας του ΝαυπλίουΝαυτιλία

Υπογράφεται τις επόμενες ημέρες, η ΣΔΙΤ, για το μεγάλο έργο της μαρίνας του Ναυπλίου. Αφορά τη μελέτη, την χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη λειτουργία, την τεχνική διαχείριση και τ...

Η ναυτιλία εισφέρει το 9,4% του ΑΕΠ – Οι γυναίκες–ναυτικοί είναι 1.619Ναυτιλία

Στη μελέτη του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, που παρουσίασε χθες ο καθηγητής Γαβριήλ Αμίτσης, αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος των Ελλήνων ναυτικών στην ελληνική οικονομία, καθώς ...

Έκθεση για την απασχόληση στη Ναυτιλία: Σταθερά ανοδική η πορεία της στην ΕλλάδαΝαυτιλία

Σταθερά ανοδική πορεία καταγράφει η ναυτική απασχόληση στην Ελλάδα  σύμφωνα με την  1η σχετική έκθεση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του ΝΑΤ του αρχαιότερου Ταμείου της χώρα...

Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου: Πάνω από 20% αύξηση στις αφίξεις κρουαζιέρας το 2023 – Ανάπτυξη όλων των μεγεθών το 2022Ναυτιλία

Εντυπωσιακή, σύμφωνα με την διοίκησή του, ανάπτυξη όλων των οικονομικών μεγεθών κατέγραψε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου το 2022. Τα αποτελέσματα της χρήσεως 2022, δεδομένων των οι...