Κάλεσμα στους νέους να ασχοληθούν με τη θάλασσα, απηύθυνε ο ιδρυτής του ναυτιλιακού ομίλου Dynacom και πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Γιώργος Προκοπίου, στο πλαίσιο της τριήμερης εκδήλωσης «blue horizons» που συνδιοργάνωσαν o Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, η HELMEPA, και το Propeller Club.

Στην εκδήλωση που έγινε στον Ναυτικό Όμιλο στον Πειραιά, με θέα τον Σαρωνικό Κόλπο, ο κ Προκοπίου, υπογράμμισε ότι: «Στην ναυτιλία είμαστε πρωταθλητές τα τελευταία 4.000 χρόνια. Για αυτό αξίζει να δείτε με άλλο μάτι αυτή τη παγκόσμια διαρκή πρωτιά μας».

Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της Κίνας η οποία έχει πληθυσμό 1,5 δισ. ανθρώπους την ώρα που η χώρα μας έχει μόλις 10 εκατ. και είναι και πρώτη σε όλα τα εμπορεύματα, ενώ στην Ελλάδα καμιά πραγματικά μεγάλη εξαγωγική ή εισαγωγική δραστηριότητα δεν έχουμε.

Ο κ. Γιώργος Προκοπίου

«Και όμως ακόμα η ναυτιλία μας είναι μεγαλύτερη. Είναι σπουδαίο να ασχολείσαι με κάτι που έχεις πρωτιά», σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε φοιτητές Πανεπιστημιακών Σχολών και σπουδαστές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

«Ο ζωτικός χώρος της Ελλάδας είναι η θάλασσα. Η στεριά είναι το μικρό παράρτημα που υποστηρίζει τις θαλασσίνες δραστηριότητες. Η θάλασσα είναι η λεωφόρος που μας ενώνει με όλο τον κόσμο. Μπαίνεις σε ένα σκάφος και μπορείς να βρεθείς παντού. Σε όλη την οικουμένη. Για αυτό πρέπει να εξοικειωθούμε μαζί της να γίνουμε φίλοι της. Κολύμπι καταδύσεις ιστοπλοία με μικρά και μεγαλύτερα σκάφη, να μάθετε όλοι. Η ιστιοπλοΐα διαμορφώνει χαρακτήρες, τρόπο ζωής, σφυρηλατεί την υπομονή την παρατήρηση», ανέφερε ο κ. Προκοπίου και προσέθεσε:

«Υπάρχουν πολλές ιστορίες για τις κακουχίες των ναυτικών. Ναι ήταν δύσκολα. Όχι πλέον. Τα πλοία είναι σαν ξενοδοχεία. Τα μπάρκα, δηλαδή, τα συμβόλαια είναι τέσσερις με έξι μήνες. Οι αμοιβές σχεδόν αφορολόγητες. Και στα 30 έτη μπορεί να κερδίζεις 10.000 ευρώ τον μήνα. Επιπλέον θα δεις τον κόσμο. Θα αποκτήσεις εμπειρίες. Και μετά είσαι περιζήτητος για τα ναυτιλιακή γραφεία. Και όλα τα περί της ναυτιλίας υποστηρικτικά επαγγέλματα. Μεσίτες ναυλώσεων, αγοραπωλησιών, επιθεωρητών, ναυτιλιακοί πράκτορες, δικηγόροι, τράπεζες, επισκευαστικές βάσεις, ναυπηγεία, δεν έχει τέλος, ο αριθμός των επαγγελμάτων. Είμαστε στην εποχή της γνώσης όμως. Μάθετε να διαβάζετε. Ταξιδέψτε. Σε ότι κάνετε να είστε πρώτοι. Χωρίς συμβιβασμούς και κενά. Μόνο έτσι θα πατάτε γερά στα πόδια σας και δεν θα έχετε ανάγκη κανέναν. Γίνεται leaders και μέσω της εξέλιξης και της συνεχούς εμπειρίας μαθαίνεται με τα λάθη σας, και με τα λάθη των άλλων. Συνήθως οι έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν με τα λάθη των άλλων. Οι πολύ – πολύ έξυπνοι. Δεν πειράζει. Ας μαθαίνουμε εμείς με τα λάθη τα δικά μας και να μην τα επαναλαμβάνουμε. Να κάνουμε μια καλύτερη Ελλάδα. Έναν καλύτερο κόσμο».

Τα βιώματα

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Προκοπίου αναφέρθηκε σε συμπεράσματα που έχει καταλήξει από τα προσωπικά του βιώματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«-Να έχετε πίστη στον εαυτό σας. Όλα είναι φτιαγμένα για ανθρώπους και τίποτα από υπερανθρώπους. Είναι φτιαγμένα από ανθρώπους για ανθρώπους και δεν υπάρχουν υπεράνθρωποι. Ότι βλέπουμε γύρω μας το έχουν φτιάξει άνθρωποι σαν και εσάς, με όνειρο και υπομονή.

-Ο χώρος σας δεν είναι η γειτονιά σας, η ή ιδιαίτερη πατρίδα σας. Είναι όλη η οικουμένη. Και η τύχη σας βρίσκεται πάνω σε όλη τη γη.

-Η τιμιότητα και η μακροχρόνια αφοσίωση σε αυτό που κάνετε θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα σας αναφέρω μια απάντηση που έδωσε ένας παγκόσμιος πρωταθλητής του γκολφ, όταν του είπαν πόσο τυχερός είναι που με μια βολή από τα 300 μέτρα έριξε το μπαλάκι και έπεσε μέσα στην τρύπα. «Ναι είμαι τυχερός και έχω παρατηρήσει ότι όσο προπονούμε γίνομαι τυχερότερος».

-Να χαίρεστε την επιτυχία του άλλου. Να βλέπετε πως μπορείτε να αντιγράψετε τα καλά του στοιχεία. Όσο περισσότεροι επιτυχημένοι υπάρχουν γύρω μας, τόσο καλύτερη μπορεί να γίνει η ζωή μας, και τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να γίνουμε και εμείς ένας από αυτούς. Κάποιος που δημιουργεί μιζέρια μόνο μιζέρια μπορεί να μοιράσει.

-Καταμερισμός του πλούτου που έχουν οι μεγάλες εταιρείες ΙΤ και οι δισεκατομμυριούχοι μέτοχοί τους. Ναι πράγματι έχουν μεγάλο πλούτο στα χέρια τους. Αλλά αυτοί τον δημιούργησαν. Και αν δεν υπήρχαν αυτοί δεν θα μπορούσαν οι οικονομίες να μεγαλώνουν και ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτή την ανάπτυξη να μεγαλώνει επίσης.

Σεμίραμις Παληού: Γαλάζια οικονομία: πραγματικός ωκεανός ευκαιριών

Η κ. Σεμίραμις Παληού

Στο άνοιγμα της εκδήλωσης η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος κα. Σεμίραμις Παληού υπογράμμισε ότι: «Η Γαλάζια Οικονομία απασχολεί 600.000 Έλληνες και 4,5 εκατομμύρια ευρωπαίους. Μάλιστα στην Ελλάδα, κλάδοι της Γαλάζιας Οικονομίας όπως η ναυτιλία, οι υδατοκαλλιέργειες και ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη, ενώ άλλοι, όπως η Ναυπηγική και η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ανοιχτή θάλασσα εκτιμάται ότι θα εξελιχθούν πολύ δυναμικά τα επόμενα χρόνια», ενώ προσέθεσε:

«Ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στη δεκαετία που διανύουμε, καθώς αναδύονται -δυναμικά θα έλεγα- και άλλοι τομείς και πεδία, που σε μεγάλο βαθμό βασίζονται στην επιστημονική έρευνα και την τεχνολογική καινοτομία και θα χρειαστούν νέους ανθρώπους με την κατάλληλη κατάρτιση και δεξιότητες, όπως η ωκεάνια ανανεώσιμη ενέργεια, η θαλάσσια βιοτεχνολογία, η θαλάσσια έρευνα και εκπαίδευση, η προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, των βιοτόπων και των οικοσυστημάτων. Στον ορίζοντα λοιπόν διαφαίνεται ένας πραγματικός ωκεανός ευκαιριών. Κι όμως για ένα πολύ μεγάλο μέρος των νέων, τα επαγγέλματα της θάλασσας συνεχίζουν να μην είναι ελκυστικά, ενώ οι επιχειρήσεις της Γαλάζιας Οικονομίας δυσκολεύονται να βρουν το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες και επαγγελματικό προφίλ».

Η κα. Παληού στάθηκε στην εκτιμώμενη για τα επόμενα 20 χρόνια ανάγκη της ελληνόκτητης ναυτιλίας για 3.500 νέους ναυτικούς ετησίως. «Χρειαζόμαστε το ανθρώπινο δυναμικό και το ταλέντο που μπορεί να υποστηρίξει αυτές τις ανάγκες και κυρίως προοπτικές. Συνεπώς πρέπει να δημιουργηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά η «γέφυρα» που θα συνδέσει τις δυο πλευρές, ένας ολοκληρωμένος δηλαδή μηχανισμός ενημέρωσης, προσέλκυσης, καθοδήγησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων (upskilling) των νέων για την αξιοποίηση των προοπτικών που διανοίγονται στα γαλάζια επαγγέλματα, παραδοσιακά και νέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι στην εκδήλωση νέοι από 15 μέχρι 25 ετών έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν και να θέσουν απευθείας τα ερωτήματά τους σε ανθρώπους της αγοράς λαμβάνοντας on-the-spot mentoring. «Πρόκειται για μια μεθοδολογική προσέγγιση της HELMEPA που έχουμε εντάξει σε όλα μας τα προγράμματα και δράσεις που αφορούν τους νέους, ώστε να παράγουμε αξία και να ενδυναμώνουμε τη νεολαία μας», σημείωσε η κα. Παληού και προσέθεσε ότι: «Όπως γνωρίζετε διατηρούμε μια διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης με τους επόμενους ηγέτες, ξεκινώντας από νωρίς, από το νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο μέσα από το πρόγραμμα της παιδικής HELMEPA που είναι ενταγμένα στα εργαστήρια δεξιοτήτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, και συνεχίζουμε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με τους Ναυτίλους και τους Youth Ambassadors, κι έπειτα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της σύνδεσης με τα πανεπιστήμια και φυσικά με την χορηγία υποτροφιών για μεταπτυχιακές ναυτιλιακές και περιβαλλοντικές σπουδές.

Επίσης, μέσα από τη συμμετοχή μας στο Blue Generation και το Ride the Wave, μέσα στο 2022, σε ένα έτος μόνο, έχουμε προσεγγίσει περισσότερους από 2.000 νέους και νέες, 15-29 ετών, σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας τους τα γαλάζια επαγγέλματα και εισάγοντας τους στο μαγικό κόσμο της ναυτιλίας. Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε, με στόχο έως το 2024 να έχουμε προσεγγίσει, ειδικά για αυτό το θέμα, 5.000 νέους στη χώρα μας.

Παράλληλα, συνεργαζόμαστε με ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς για την εισαγωγή θεμάτων θαλάσσιου και κλιματικού γραμματισμού στα ναυτικά λύκεια της χώρας μας, παραμένοντας συνεπείς στην προώθηση των στόχων της Δεκαετίας του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς (UN Ocean Decade)».

Ελίζα Προκοπίου: Κάνε κάθε μέρα το καλύτερο που μπορείς

Η κ. Ελίζα Προκοπίου

Από την πλευρά της η κα. Ελίζα Προκοπίου κόρη του Γιώργου Προκοπίου, και αντιπρόεδρος του ΝΟΕ απευθύνθηκε και αυτή στη νέα γενιά δίνοντας το δικό της στίγμα. «Κάνε κάθε μέρα το καλύτερο που μπορείς»

Ειδικότερα ανέφερε στο νεανικό κοινό: «Αυτό που θέλω να πω στους νέους μας, αλλά και σε όλους εσάς, είναι να προσπαθήσουμε όλοι μας να κάνουμε κάθε μέρα, κάθε στιγμή, με όποιον τομέα και αν ασχολούμαστε το καλύτερο που μπορούμε.

-Κάνε κάθε μέρα το καλύτερο που μπορείς. Έτσι, θα γίνεσαι όλο και καλύτερη ή καλύτερος σε αυτό που κάνεις. Θα βελτιώνεσαι σαν άνθρωπος και θα βελτιώνεται η απόδοσή σου στον τομέα που επιλέγεις να ασχοληθείς. Αυτά που σου φαίνονται δύσκολα δεν θα

είναι τόσο δύσκολα πια. Θα έχεις την ικανοποίηση οτι γίνομαι καλύτερος, ή καλύτερη, όσο προχωράει η ζωή μου.

-Όταν το κίνητρό σου είναι η βελτίωση σε ότι κάνεις, θα το πετύχεις. Να θέτεις υψηλούς στόχους, μην διστάζεις. Να έχεις όνειρα και να πιστεύεις οτι μπορείς να τα πραγματοποιήσεις άμα προπαθείς. Να μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου, όποια και αν είναι αυτά».

Ανφερόμενη στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος σημείωσε ότι έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να εκσυχρονιστεί. ¨Έχει γίνει μια σημαντική ανακαίνιση στο χώρο. Τοποθετήθηκε καινούργιος ιστός. Μπήκανε νέα κουφώματα. Το σαλόνι και ο χώρος της γραμματείας επιπλώθηκε εκ νέου, και άλλες εργασίες», σημείωσε και προσέθεσε:

«Τον τελευταίο χρόνο έχουμε επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό των σχολών ιστιοπλοίας και πρόσφατα έγινε η επανεκκίνηση της σχολής ανοικτής θαλάσσης με τους δυο – πολλές φορές – πρωταθλητές ιστιοπλοίας Θοδωρή Τσουλφά και Άλφη Γεωργιάδη. Ο ΝΟΕ που φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια λειτουργίας του, δημιουργήθηκε από τον Αντώνη Μπενάκη και μια παρέα φίλων που αγαπούσαν την θάλασσα. Αυτοί θέλανε να προάγουνε την αγάπη για τη θάλασσα και την ιστιοπλοία».

«Εμείς», υπογράμμισε η κα. Προκοπίου, «συνεχίζουμε αυτή την ιστορική πορεία φέρνοντας όλο και πιο πολύ κόσμο στην θάλασσα μέσω της ιστιοπλοίας, ένα κατεξοχήν φιλικό για το περιβάλλον άθλημα.

Ξεκίνησε το πρόγραμμα Αίολος: έχουν έρθει τα πρώτα 115 μικρά ιστιοπλοικά σκάφη τα οποία θα μοιραστούνε σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την εκμάθηση της ιστιοπλοίας στις πιο απομακρισμένες περιοχές της Ελλάδος όπου υπάρχει θάλασσα ή λίμνη. Είμαστε σε επικοινωνία για αναζήτηση προπονητών ιστιοπλοίας. Ένα από τα πρώτα σημεία που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα είναι στην λίμνη Κρεμαστών, κοντά στο Καρπενήσι».

Κωστής Φραγκούλης: Καριέρα στη θάλασσα. Οι ευκαιρίες είναι πολλές

Ο κ. Κωστής Φραγκούλης

Τους στόχους του προγράμματος Blue Horizons περιέγραψε ο πρόεδρος του Propeller Club του Πειραιά κ. Κωστή Φραγκούλης. ¨Στόχος μας να προσελκύσουμε τους νέους στα ναυτικά επαγγέλματα. Στα πλοία και στις ναυτιλιακές, αλλά και περιναυτιλιακές εταιρείες, που αποτελούν και αυτές από μόνες τους μια τεράστια αγορά», ανέφερε στον χαιρετισμό του. «Παρακινούμενοι», προσέθεσε, «από την ευαισθησία και την αγάπη όλων μας για τη νέα γενιά, προσφέρουμε το ανοιχτό αυτό τριήμερο εργαστήριο, το οποίο πιστεύουμε πως θα αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε οι νέοι να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της θάλασσας. Να γνωρίσουν την αγορά αυτή, να συναντήσουν καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου και μέσω του mentoring και μιας σειράς παρουσιάσεων και panels, να αποκτήσουν πολύτιμη γνώση γύρω από την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία». Το μήνυμα που πρέπει να περάσει η ναυτιλία στους νέους, είναι πως πρόκειται «για έναν υγιή κλάδο, μια συναρπαστική βιομηχανία όπου η χώρα μας πρωταγωνιστεί παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες».

Μέσα στο τριήμερο αυτό, συμπλήρωσε ο κ. Φραγκούλης, « θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν πολλά για όλο το cluster και να σχηματίσουν μια πολύ καλή εικόνα. Για μια καριέρα στη θάλασσα ή την στεριά. Οι ευκαιρίες είναι πολλές. Με την σταδιακή αναβίωση των τριών μεγάλων ναυπηγείων μας, την ανάπτυξη του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου ναυτιλιακού εξοπλισμού ,την διεύρυνση του ναυτιλιακού μας κέντρου και την συνεχή άνοδο του στόλου μας, δημιουργούνται συνέχεια νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες».

Η διοργάνωση

Ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος, η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος και το Propeller, ενώνουν τις δυνάμεις τους, με σκοπό να εμπνεύσουν, να καθοδηγήσουν και να μεταφέρουν γνώση στους νέους ανθρώπους ώστε να διερευνήσουν την προοπτική επαγγελματικής σταδιοδρομίας στα επαγγέλματα της θάλασσας. Πρόκεται για ένα νέο θεσμό, με τίτλο Γαλάζιοι Ορίζοντες, που φιλοξενεί νέους άνω των 15 ετών, σε ένα τριήμερο εργαστήριο γνωριμίας, γνώσης και διασύνδεσης με τη ναυτιλιακή κοινότητα.