ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε χωρητικότητα ο ελληνόκτητος στόλος

Δεύτερος σε αξία του στόλου και πρώτος σε αξία δεξαμενόπλοιων

Στην κορυφή της ναυτιλιακής βιομηχανίας παρέμεινε για μία ακόμη χρονιά ο ελληνόκτητος στόλος σε όρους χωρητικότητας, αντιπροσωπεύοντας το 17,63% του παγκόσμιου στόλου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της UNCTAD Review of Maritime Transport 2022-Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη, η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου και αξιοποιεί δεδομένα μέχρι το α’ εξάμηνο του έτους ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί 4.870 πλοία χωρητικότητας 384,4 εκατ. dwt. Η χωρητικότητα και όχι ο αριθμός πλοίων είναι η βασική παράμετρος για την ισχύ ενός στόλου, αφού μεταφέρει μεγαλύτερους όγκους εμπορευμάτων.

 

Στη δεύτερη θέση είναι ο κινεζικών συμφερόντων στόλος που αριθμεί 8.007 πλοία, μικρότερης όμως χωρητικότητας, ήτοι 277,8 εκατ. dwt.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, με στόλο 4.007 πλοίων

Στην τέταρτη θέση η Σιγκαπούρη με στόλο 2.799 πλοίων και στην πέμπτη το Χονγκ Κονγκ με 1.822 πλοία.

 

Αξία στόλου

Βάσει της αξίας του στόλου, τα πρωτεία κατέχει η Κίνα, με $154,8 δισ., με τα containerships και τα φορτηγά-bulk carriers να διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με τον ελληνόκτητο στόλο να αθροίζει στα $148,2 δισ.

Ωστόσο, η αξία του ελληνόκτητου στόλου tankers στα $35,6 δισ. είναι η υψηλότερη μακράν της δεύτερης.

Κατά την περίοδο 2014-2022 οι χώρες με την ισχυρότερη πλοιοκτησία παραμένουν οι ίδιες με την Ελλάδα όμως να έχει ενισχυθεί περισσότερο και την Κίνα να ξεπερνά την Ιαπωνία. Η Ελλάδα είχε το 2014 μερίδιο 14,8% και το 2022 βρέθηκε στο 17,63%. Την ίδια περίοδο η Ιαπωνία από σχεδόν 14% έπεσε στο 12%. Η Κίνα βελτίωσε τη θέση της από το 9% στο 12,74%.

Από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022 μεταξύ των κορυφαίων κρατών σε πλοιοκτησία η Ελβετία κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση στη μεταφορική ικανότητα του στόλου της μ,ε 17% χάρις στις αγορές και ναυπηγήσεις πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της MSC η οποία προσέθεσε 250 πλοία ς τον στόλο της. Ακολουθεί η Κίνα με 13% αύξηση.

 

Η έκθεση αναφέρει ότι το θαλάσσιο εμπόριο ανέκαμψε το 2021 με ανάπτυξη 3,2% έπειτα από την πτώση κατά 3,8% το 2020. Όμως το 2022 η ανάπτυξη εξανεμίστηκε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής επιβάρυνσης , των νέων κυμάτων της πανδημίας που οδήγησαν στο κλείσιμο εργοστασίων στην Κίνα και στις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις.

 

Η ανάπτυξη αναμένεται να κυμανθεί σε μέτρια επίπεδα φέτος, ήτοι ποσοστό 1,4%. Για τη χρονική περίοδο 2023-2027 το θαλάσσιο εμπόριο αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως κατά 2,1% σε ετήσια βάση που είναι βραδύτερος από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων δεκαετιών 3,3%.

 

*του Μηνά Τσαμόπουλου από το newmoney.gr

 

Διαβάστε επίσης

Εγκαίνια του αναβαθμισμένου Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών με δωρεά του Π. ΛασκαρίδηΝαυτιλία

Ο κ. Πάνος Λασκαρίδης τιμήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό για τη συνεισφορά του και για το σύνολο της συνεχούς στήριξής του.   Σήμερα Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαί...

Τα ναυτεργατικά σωματεία συμμετέχουν στη 48ωρη απεργία ρυμουλκών - ναυαγοσωστικών:7 & 8 ΔεκεμβρίουΝαυτιλία

48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία έχει προκηρύξει για την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου η  Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών  (ΠΕΠΡΝ).    Στην ...

Πλακιωτάκης: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειαςΝαυτιλία

Ο υπουργός Ναυτιλίας στο συνέδριο του Economist Για τον  ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στη διατήρηση της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και στην ενεργειακή επάρκεια σε εθνικό και διεθν...

ΟΗΕ: Η παγκόσμια εμπορική ναυτιλία καλείται να καβαλήσει το πράσινο κύμαΝαυτιλία

Τα παλιά ρυπογόνα πλοία να σταλούν για σκραπ, να προσαρμοστούν τα λιμάνια σε εναλλακτικές του άνθρακα υποδομές, να γίνει απανθρακοποίηση... ο ΟΗΕ καλεί τον τομέα των θαλάσσιων μετα...