ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην Αθήνα το 1ο διεθνές συνέδριο δημόσιας υγείας για θαλάσσιες μεταφορές - λιμάνια

Η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Ένωση για την Υγεία και την Υγιεινή στις Θαλάσσιες Μεταφορές «EU SHIPSAN» συνδιοργανώνει με τη Διεθνή Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) και την Ένωση των Μεσογειακών Λιμένων Κρουαζιέρας (MedCruise), το πρώτο διεθνές συνέδριο δημόσιας υγείας στη ναυτιλία και στους λιμένες με τίτλο “Public Health Congress 2022 on Maritime Transport and Ports: sailing to the post-COVID-19 era”, στις 21-22 Οκτωβρίου 2022 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, στην Αθήνα.

 

Το συνέδριο θα συγκεντρώσει περισσότερους από 300 ειδικούς επιστήμονες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους ναυτιλιακών εταιριών, λιμενικών αρχών, καθώς και άλλους φορείς.

 

Περισσότεροι από 70 διακεκριμένοι ομιλητές και προεδρεύοντες από εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς (WHO, European Commission DG MOVE, EMSA, US CDC, CLIA, MedCruise, ECSA) θα συζητήσουν όλα τα νεότερα, τεκμηριωμένα, επιστημονικά δεδομένα στον τομέα της δημόσιας υγείας στις θαλάσσιες μεταφορές. To συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδική μορφή παρέχοντας τη δυνατότητα στους καλεσμένους να συμμετέχουν είτε με τη φυσική τους παρουσία είτε διαδικτυακά.

 

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Υγείας, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που επέτρεψε την ασφαλή και γρήγορη επανέναρξη της κρουαζιέρας.

 

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστούν βέλτιστες πρακτικές, αποτελέσματα ερευνών και καινοτόμες παρεμβάσεις σε θέματα δημόσιας υγείας στη ναυτιλία.

 

Θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τεκμηριωμένες στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισης νοσημάτων όπως COVID-19, ευλογιά των πιθήκων (Monkeypox), γρίπη, γαστρεντερίτιδα από Νοροϊό, καθώς και θέματα περιβαλλοντικής υγείας και υγιεινής, υγείας των πληρωμάτων και διασυνοριακές απειλές για την υγεία που σχετίζονται με τον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

 

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα των εταιρειών κρουαζιέρας συγκαταλέγονται στις ισχυρότερες παρεμβάσεις μεταξύ όλων των κλάδων για την αντιμετώπιση και τον μετριασμό της COVID-19. Τα λιμάνια στη Μεσόγειο έχουν επίσης εργαστεί εντατικά για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για ασφάλεια στα κρουαζιερόπλοια και στις επισκέψεις επιβατών και πληρωμάτων. Η υπεύθυνη επαναλειτουργία του τουρισμού κρουαζιέρας υποστηρίχθηκε από τη συνεργασία με κυβερνήσεις και ειδικούς στη δημόσια υγεία και οι προσπάθειες του κλάδου αποδείχθηκαν αποτελεσματικές.

 

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα παρουσιαστούν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την ασφαλή επανεκκίνηση των κρουαζιερόπλοιων, καθώς και αποτελέσματα ερευνών που αποδεικνύουν ότι τα κρουαζιερόπλοια που εφάρμοσαν συγκεκριμένα πρωτόκολλα ήταν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον διακοπών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε σύγκριση με τον κίνδυνο μετάδοσης της COVID-19 στην κοινότητα σε χερσαίες εγκαταστάσεις διακοπών.

 

Καθώς διανύουμε τη μετά – COVID-19 εποχή, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τη γνώση που αποκτήσαμε για τη βελτίωση της ετοιμότητας και απόκρισης σε μελλοντικούς κινδύνους δημόσιας υγείας στους λιμένες και στα πλοία.

 

Μετά την πτώση που σχετίζεται με την πανδημία, ο κλάδος της κρουαζιέρας ανακάμπτει σταθερά και η πρόβλεψη είναι ότι το 2023 θα ξεπεράσει τα προ-πανδημικά μεγέθη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κλάδος της κρουαζιέρας συνεισφέρει περισσότερα από 150 δισ. δολάρια σε οικονομική δραστηριότητα κάθε χρόνο, υποστηρίζοντας 1,17 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.



Tο Επιστημονικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου 

 

 
 
Πηγή: tourismtoday.gr

 

Διαβάστε επίσης

ΠΝΟ: Συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη – Δεμένα τα πλοίαΝαυτιλία

Να δέσουν κάβους αναμένεται τα πλοία την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, καθώς η ΠΝΟ θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΠΝΟ.   Δεμένα αναμένεται να παραμείνουν τα πλοία την Τετάρτη 9 Νοεμβ...

Δεμένα τα πλοία στις 9 ΝοεμβρίουΝαυτιλία

Συμμετοχή της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ  Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ θα συμμετέχει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στις  9 Νοεμβρίου  όπως αποφασίστηκε από τη διοίκηση της ΠΝ...

Γιάννης Πλακιωτάκης : «Η ασφάλεια στη θάλασσα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για το ΥΝΑΝΠ»Ναυτιλία

Στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον κλάδο των ναυαγοσωστι...

Κοινή Δράση Εθελοντικού Οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού" με το Πολεμικό ΝαυτικόΝαυτιλία

  Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, ο Εθελοντικός Οργανισμός Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Υπουργείο Εθνικ...

Πλακιωτάκης στη βράβευση για την διάσωση 80 μεταναστών στα Κύθηρα –“Η Ελλάδα ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”Ναυτιλία

Για ξεχωριστό παράδειγμα αλληλεγγύης και θάρρους, ανθρωπιάς και δύναμης της ανθρώπινης θέλησης, έκανε λόγο σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, κατά διάρκεια τελετής βρ...