ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παγκόσμια Ημέρα για τις γυναίκες στη ναυτιλία - Μήνυμα του υπουργού Ναυτιλίας

Παγκόσμια Ημέρα για τις γυναίκες στη ναυτιλία είναι σήμερα 18/05, ενώ ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός ΙΜΟ καλεί τη ναυτιλιακή βιομηχανία να διατηρήσει και να αναβαθμίσει την απασχόληση των γυναικών.

 

«Τις τελευταίες δεκαετίες το άρωμα γυναίκας στην ναυτιλία είναι πιο έντονο από ποτέ. Και μπορεί το επάγγελμα να ανδροκρατείται ακόμη, όμως πλέον οι ναυτιλιακές εταιρείες και διεθνείς οργανισμοί εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο θέσεις κλειδιά σε γυναίκες» αναφέρει σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλιακιωτάκης.

Προσθέτει ότι «περίπου 24.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο υπηρετούν ως ναυτικοί. Ο αριθμός αυτός, αποτελεί αύξηση της τάξης του 45,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκθεση του ΙΜΟ το 2015».

Επισημαίνει εξάλλου ότι ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO), καταβάλλει μια συντονισμένη προσπάθεια για να βοηθήσει τη βιομηχανία να προχωρήσει και να υποστηρίξει τις γυναίκες να επιτύχουν μια εκπροσώπηση που είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες του 21ου αιώνα και την ισότητα των φύλων όπως την έχει θέσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Πλακιωτάκης προσθέτει επίσης ότι το υπουργείο γνωρίζει καλά ότι τα οφέλη από τη στελέχωση οργανισμών και επιχειρήσεων με μικτό ανθρώπινο δυναμικό είναι πολλά και πολύ σημαντικά και ότι η ενισχυμένη παρουσία των γυναικών στη ναυτιλία προσφέρει καλύτερη ομαδική εργασία, καλύτερη ηγεσία και καλύτερη απόδοση.

Στη σημασία της ισότητας των φύλων, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ Kitack Lim, με αφορμή τη σημερινή ημέρα που είναι αφιερωμένη στις γυναίκες στη ναυτιλία.

«Στον ΙΜΟ μέσω της εκπαίδευσης, της προβολής και της αναγνώρισης στοχεύουμε να υποστηρίξουμε ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς εμπόδια για τις γυναίκες στη ναυτιλία. Ας εργαστούμε για να καταρρίψουμε τα εμπόδια και να διασφαλίσουμε ότι δημιουργούμε ένα εργασιακό περιβάλλον που να επιτρέπει, να υποστηρίζει και να περιλαμβάνει τη διαφορετική συμμετοχή όλων ,χωρίς εμπόδια στη ναυτική κοινότητα» τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ.

Σημειώνεται ότι το 2021 σε ψήφισμά του η γενική συνέλευση του ΙΜΟ ανακήρυξε τη συγκεκριμένη ημέρα ως Παγκόσμια Ημέρα για τις γυναίκες στη ναυτιλία.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο παραμένει η Ελλάδα – Το 21% του παγκόσμιου στόλου με 5.514 πλοίαΝαυτιλία

  Ρεκόρ χωρητικότητας για τον ελληνόκτητο στόλο με 355,3 εκατ. τόνους dw Αυξήθηκε ο ελληνικών συμφερόντων στόλος σε αριθμό πλοίων Οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν τις μεγάλες επενδ...

"Ο Δρόμος είναι η Θάλασσα – Προοπτικές του Ναυτικού Επαγγέλματος"Ναυτιλία

Στόχος η δια ζώσης ενημέρωση μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα πολλαπλά οφέλη και τις εργασιακές δυνατότητες ναυτικών επαγγελμάτων   Ημερίδα με θέμα: «Ο Δρόμος είναι η ...

Το Συνεδριακό Πρόγραμμα των Ποσειδωνίων 2022 χαράσσει την πορεία σε ταραγμένους καιρούςΝαυτιλία

Το πρόγραμμα Συνεδρίων και Σεμιναρίων των Ποσειδωνίων 2022 θα εμβαθύνει στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα, καθώς η παγκόσμια οικονομία αναζητά α...

IMO: Ξεκινά η Ομάδα Εργασίας για τη μείωση των αέριων ρύπων στη ναυτιλίαΝαυτιλία

Η 12η συνάντηση της Ομάδας Εργασίας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO)  για τη  μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία  ξεκινάει την Δευτέρα 15 Μαΐου τις ερ...

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Restart με άμεση ψήφιση του σχεδίου νόμου την ερχόμενη εβδομάδαΝαυτιλία

Το κουμπί της έναρξης, μετά από μια μακρά περίοδο παύσης, αναμένεται να πατηθεί την επόμενη εβδομάδα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς προχωρά χωρίς καθυστερήσεις, πλέον η διάσωσης ...