ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε ο Κώδικας για τη Θαλάσσια Πολιτική

 

Με τη θετική ψήφο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής για την «Κύρωση του Κώδικα της νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στον νησιωτικό χώρο, τον μηχανισμό εφαρμογής της, την κρατική εποπτεία και τους γενικούς όρους υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου». Αντίθετα ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν.

 

Ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου, εξέφρασε την ελπίδα «ο στόχος και ο σκοπός της νησιωτικότητας να αποτελέσει εθνικό στόχο για να μπορούν οι κάτοικοι των νησιών μας να προσβλέπουν σε ένα θετικό παρόν και ακόμα πιο θετικό μέλλον». «Εμείς», είπε, «στο υπουργείο θα συνεχίζουμε τον δρόμο που έχουμε χαράξει. Αξιοποιώντας τα θετικά του παρελθόντος, προχωρώντας όμως με σταθερά βήματα στην υλοποίηση των πολιτικών μας για τις οποίες μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός». «Κάνουμε πράξη μια σειρά από τομές στη ναυτιλία και τη νησιωτικότητα, υπηρετώντας το φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό σχέδιο μας για την ανάπτυξη στον νησιωτικό χώρο της πατρίδας μας» τόνισε.

Ο κ.Πλακιωτάκης επισήμανε πως το υπουργείο Ναυτιλίας είναι το πρώτο υπουργείο που στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής προχωράει στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας των βασικών τομέων του. Η κωδικοποίηση, ανέφερε, είχε εξαγγελθεί «με πομπώδη τρόπο πολλές φορές και στο παρελθόν αλλά καμία δεν έφθασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και έμειναν ως εκφράσεις πολιτικού ευχολογίου».

Υπογράμμισε πως η κωδικοποίηση αυτή έρχεται μαζί με την θέσπιση μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής για το νησιωτικό χώρο και χαρακτήρισε τον ν.4770/2021 ως επιτομή της περιφερειακής πολιτικής για τα νησιά.

Απαντώντας σε επικρίσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ.Πλακιωτάκης ανέφερε πως φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ξεχνούν όσα εκείνοι δεν έκαναν για αυτό και «επιχειρούν να διαστρεβλώσουν το έργο μας» και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση στήριξε κατά την πανδημία την ακτοπλοΐα, τους ναυτικούς και τις επιχειρήσεις με πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. «Συντάχθηκαν εγκαίρως με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ ειδικά για την κρουαζιέρα, είμαστε οι πρώτοι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που συντάξαμε ολοκληρωμένα πρωτόκολλα Επίσης, ενισχύσαμε το Λιμενικό Σώμα με μέσα, πολλαπλασιάζοντας τις επιχειρηματικές του δυνατότητες. Κάτι που οδήγησε στην εντυπωσιακή μείωση των μεταναστευτικών ροών» επισήμανε. Ειδικότερα ανέφερε πως από τις 67.000 παράνομες αφίξεις στη χώρα μας το 2019, το 2020 είχαμε μόνο 9.900 εννιά χιλιάδες και μέχρι σήμερα το 2021 τις έχουμε περιορίσει σε 2.100 μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός, μάλιστα, σε υψηλούς τόνους ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην συκοφαντούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος για παράνομες πρακτικές απωθήσεων καθώς «αυτά προστατεύουν καθημερινά με αποφασιστικότητα και σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και με προτεραιότητα, βέβαια, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, τα θαλάσσια σύνορά της Ελλάδας».

Το Λιμενικό Σώμα, είπε, «διαχειρίστηκε 1.000 περιστατικά, το τελευταίο ενάμισι έτος και δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Επομένως δεν υπήρξε καμία εντολή για παράνομες ενέργειες δεν δόθηκε και ούτε άλλωστε θα μπορούσε να δοθεί . Και αξίζει έπαινος στις γυναίκες και στους άντρες του Λιμενικού Σώματος για την υπερπροσπάθειά τους και όχι ψευδείς κατηγορίες που δίνουν επιχειρήματα στην τουρκική προπαγάνδα».

Σημείωσε ότι το ΕΣΟΘΕ (Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης), επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσε να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή εξαιτίας της πολιτικής επιλογής που είχε των ανοιχτών συνόρων. Εμείς, σε αντίθεση, πρσέθεσε ο κ. Πλακιωτάκης «προχωράμε το ολοκληρωμένο σύστημα θαλάσσιας επιχείρησης που είναι ένα έργο εθνικής και στρατηγικής σημασίας, όπου ουσιαστικά θα αποτελέσει τα μάτια μας στο Ανατολικό Αιγαίο, στην Κρήτη και στο Ιόνιο, καθιστώντας πολύ πιο άμεσες και αποφασιστικές τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος», ενώ «θα παραλάβουμε νέα σύγχρονα σκάφη».

Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε και στην πολιτική αξιοποίησης των λιμένων της χώρας με πολύ σημαντικές επιχειρήσεις και ομίλους να έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. Ειδικά στις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα για την COSCO στον Πειραιά, ο κ. Πλακιωτάκης αναρωτήθηκε πως «εσείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήσασταν που υπογράψατε τη σύμβαση παραχώρησης με την COSCO;» αναγνωρίζοντας «το πολύ μεγάλο έργο των δικών μας κυβερνήσεων και στον Πειραιά και στη Θεσσαλονίκη» παρά το γεγονός ότι μετά με τις πράξεις σας υπονομεύσατε την συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Ο υπουργός, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξασφαλίσει πόρους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη νησιωτική Ελλάδα. Με χρηματοδοτικά εργαλεία που ενισχύουν την αναπτυξιακή πορεία και προσφέρουν ευκαιρίες και δυνατότητες για τους νησιώτες μας. Διαβεβαίωσε πως πολύ γρήγορα θα εκδοθούν και οι εκκρεμείς ΚΥΑ, λέγοντας πως οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι χρειάζονται προσεκτικά βήματα καθώς «ορισμένα πράγματα γίνονται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας και έχουμε χρέος και ευθύνη απέναντι στους νησιώτες μας να γίνουν όλα όπως πρέπει και όλα να γίνουν σωστά».

Απαντώντας σχετικά με την πολυπόθητη σύγκλιση των περιφερειακών ανέφερε πως αυτή δεν θα έρθει με την εφαρμογή ενός προγράμματος και μόνο. Προϋποθέτει στρατηγική, χωρική εξειδίκευση και επένδυση του δημοσίου χρήματος στοχευμένα και σε συντελεστές παραγωγής της οικονομίας και όχι σε επιδοματικές οριζόντιες προσεγγίσεις. «Η ανάπτυξη έρχεται με στοχευμένες χρηματοδοτήσεις και όχι με επιδόματα. Οι ενέσεις στήριξης πρέπει να είναι εστιασμένες στην ασθένεια και να θεραπεύουμε τις αιτίες και όχι τα συμπτώματα. Αυτό είναι θεμελιώδες -αν μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι- ιδίως όταν επικαλούμαστε την τοπική και περιφερειακή νησιωτική ανάπτυξη».

Σχετικά με τα λιμενικά έργα, σημείωσε πως προκρίνονται 33 έργα συνολικού προϋπολογισμού 175.210.000 ευρώ για αναβάθμιση λιμενικών υποδομών στα νησιά μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 με τεκμηριωμένη πρόταση και με υπογραφή του υπουργού Ναυτιλίας. Επίσης 11 έργα συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και διαβρώσεων σε λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις σε νησιωτικές περιοχές μέσω ειδικής δράσης του υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία έχει ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας. «Ακόμη, προκρίνουμε μέσα από ειδική επιστημονική μελέτη και σε συνεργασία με φορείς 44 ενδονησιωτικές και διαπεριφερειακές γραμμές που θα χρηματοδοτούν με 370 εκατομμύρια ευρώ για την εξυπηρέτηση της δημόσιας θαλάσσιας συγκοινωνίας μέσω πολυετών συμβάσεων τεσσάρων έως επτά ετών» προσέθεσε και εκτίμησε ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για αυτές τις μικρές συγκεκριμένες διαδρομές.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ όπως και τις επαφές που έχει με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για την ενεργοποίηση των θεσμοθετημένων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη νησιωτικότητα και την γαλάζια οικονομία.

Απαντώντας σε αναφορές για τη Βόρεια Εύβοια, υπενθύμισε πως «επειδή ακριβώς επί ημερών μας η Εύβοια έγινε "νησί" και αξιοποιεί ουσιαστικά τα πλεονεκτήματα της νησιωτικότητας μετά την αναγνώρισή της, έχουμε ήδη έτοιμο σχέδιο, έτοιμες προτάσεις που θα ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες για τη στήριξη των κατοίκων και των επιχειρήσεων ιδιαιτέρως της Βόρειας Εύβοιας».

Ν. Σαντορινιός (Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ)

Με αναφορές στην ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μπογδάνου, αλλά και τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε πως «υπάρχει μια χαρακτηριστική αφωνία από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Μπογδάνου» και είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της ΝΔ, πως έτσι «κινδυνεύετε να χαρακτηριστείτε ως η 'μπογδανοδεξιά. Διότι δεν είναι εύκολο να βλέπεις έναν πολιτικό να στοχοποιεί μικρά παιδιά και να χρησιμοποιεί τέτοιες ακραίες δεξιές ρατσιστικές συμπεριφορές, να φέρνει ξενοφοβικά σύνδρομα στη χώρα μας». Μάλιστα, ζήτησε από τον κ. Πλακιωτάκη ως πρώην πρόεδρο της ΝΔ, να τοποθετηθεί πάνω σ' αυτό το θέμα, «γιατί μου φαίνεται ότι ο κ. Μπογδάνος το έκανε εσκεμμένα. Είδε ότι πολλοί ακροδεξιοί υπουργοποιούνται και είπε να δείξει περισσότερη ακροδεξιά, μπας και τον υπουργοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης στον επόμενο ανασχηματισμό».

Για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο κ. Σαντορινιός ανέφερε ότι όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, «κάθε θαύμα τρεις ημέρες, το μεγάλο τέσσερις» καθώς «από τα 3,4 δισεκατομμύρια που μας είπε, άλλα είναι μέτρα τα οποία εφαρμόζονται, άλλα είναι επεκτάσεις - και τα καινούργια είναι μόνο 400 εκατομμυρίων και αυτά δεν αγγίζουν τα νοικοκυριά».

Σχετικά με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας που επιφέρει το νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση ότι την καθυστέρησε 2 ολόκληρα χρόνια και αυτό με απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού, διότι μετέφερε την Κεντρική Επιτροπή Κωδικοποίησης στη γενική γραμματεία της Κυβέρνησης που είναι στο Μαξίμου. Ζήτησε από τον υπουργό να δώσει στοιχεία σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις των 43 ενδονησιωτικών και διαπεριφερειακών ακτοπλοϊκών γραμμών με 370 εκατομμύρια ευρώ. Αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων για το πότε το υπουργείο θα πληρώσει τους ακτοπλόους που τους οφείλονται 60 εκατ. ευρώ, γιατί υπάρχουν και μικροί ακτοπλόοι που δεν έχουν να βάλουν πετρέλαιο και κινδυνεύουν να σταματήσουν να λειτουργούν οι διασυνδέσεις που η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι πέτυχε. Παρατήρησε πως στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ακτοπλοΐα του 2021, το υπουργείο Ναυτιλίας περιγράφει 140 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 72 για το Αρχηγείο. «Αυτά είναι τα λεφτά που έχετε γράψει για την ακτοπλοΐα» παρατήρησε.

Για τις λιμενικές υποδομές, ο κ. Σαντορινιός ανέφερε πως υπάρχουν 33 έργα προϋπολογισμού 175 εκατομμυρίων στο ΕΣΠΑ 2021-2027, όταν συνολικά στο ΕΣΠΑ 2014-2020 χρηματοδοτήθηκαν έργα 370 εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτήρισε «φτωχό συγγενή» το υπουργείο Ναυτιλίας για αυτά που παίρνει από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ και στο Μεσοπρόθεσμο, ο προϋπολογισμός του υπουργείου πάει από τα 140 που είναι φέτος στα 105.

Ο ίδιος επίσης παρατήρησε πως οι νησιώτες τώρα περιμένουν να πληρωθεί το μεταφορικό ισοδύναμο, όταν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπαιρναν κάθε μήνα τα λεφτά τους και οι επιχειρήσεις έπαιρναν τα λεφτά τους κάθε τέσσερις μήνες και όχι κάθε έξι μήνες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην τροποποίηση της σύμβασης της COSCO, λέγοντας πως δεν μπορείτε να την κρύβετε άλλο. Δεν μπορείτε να κρύβετε το γεγονός ότι η COSCO τον Αύγουστο δεν ολοκλήρωσε έργα 295 εκατομμυρίων και απ' ό,τι μαθαίνουμε, τώρα τους δίνετε δέκα χρόνια παράταση (πέντε συν πέντε προαιρετικά) για να τα ολοκληρώσουν». Ζήτησε να εφαρμοστούν οι ποινικές ρήτρες που υπολογίζονται σε 25 εκατ ευρώ, τονίζοντας πως η μη είσπραξή τους από το Δημόσιο είναι παράβαση καθήκοντος. Αντιθέτως «δημιουργείτε μία κουλτούρα επενδυτή που κάνει ό,τι γουστάρει σε αυτόν τον τόπο. Αλλά η χώρα μας δεν είναι μπανανία! Δεν μπορεί όποιος θέλει να έρχεται και να κάνει ό,τι γουστάρει σε αυτό τον τόπο».

Τέλος, ο κ. Σαντορινιός ανέφερε πως πέντε ανεμβολίαστοι λιμενικοί μπήκαν σε αναστολή γιατί ήταν διοικητική στήριξη σε μονάδες υγείας, Ο ίδιος αντιπρότεινε γι' αυτούς, αντί να μπουν σε αναστολή, να μετατεθούν σε άλλη υπηρεσία και να πάνε εμβολιασμένοι στη θέση τους, «γιατί μαθαίνω ότι πιθανόν η μία τουλάχιστον περίπτωση να είναι και μονογονεϊκή οικογένεια».

 
 
 
 
Πηγή: portnet.gr
 
 

Διαβάστε επίσης

Ο απολογισμός του 12ου Ναυτιλιακού Συνεδρίου της Αδελφότητος Υδραίων ΑθηνώνΝαυτιλία

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Ύδρα, το 12ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της Αδελφότητος Υδραίων Αθηνών.  Το θέμα του Συνεδρίου ήταν  «Η αρχή του τέλους ή το τέλος της αρχή...

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Οργανισμό Λιμένος ΗρακλείουΝαυτιλία

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, από μεγάλους διεθνείς και ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, συγκέντρωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για ακόμη...

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το ελάχιστο ανάστημα 1,65 μ. για την είσοδο των γυναικών στις Στρατιωτικές ΣχολέςΝαυτιλία

  Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι το ελάχιστο ανάστημα στις γυναίκες αποτελεί διάκριση που αντιβαίνει στις συνταγματικές αρχές περί ισότητας των φύλων, αξι...

Δύο rapid test την εβδομάδα για όλους τους ανεμβολίαστους ναυτικούς και πληρώματα πλοίωνΝαυτιλία

  Δύο υποχρεωτικά rapid τεστ στους ανεμβολίαστους ή μη νοσήσαντες από κορονοϊο ναυτικούς της χώρας προβλέπει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.  Στην εν λόγω απόφ...

Αντιδρά η ΠΝΟ για το κόστος των rapid test – «Η δαπάνη πρέπει να είναι του πλοιοκτήτη»Ναυτιλία

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έστειλε επιστολή σήμερα στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, με την οποία υπενθυμίζει τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργα...

Πλακιωτάκης: Το υπουργείο Ναυτιλίας είναι το πρώτο που προχωρά στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας τουΝαυτιλία

  Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας ενισχύει τη λειτουργικότητα, την παροχή υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και τη διαφάνεια, ανέφερε ο υπουργός Να...

Πειραιάς: Στα απόνερα της κρίσης της εφοδιαστικής κινείται το λιμάνιΝαυτιλία

Σε "φουλ" ρυθμούς λειτουργεί το λιμάνι του Πειραιά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με τα πολλαπλά προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα να δοκιμάζουν τις "αντοχές" των υποδομών του...

ΔΕΘ: Συζήτηση για τις πολιτικές στη νησιωτικότητα και τα χρηματοδοτικά εργαλείαΝαυτιλία

  Στο περίπτερο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Οι σύγχρονες πολιτικές για τη νησιωτικότητα και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αναλύθηκαν στη διάρκεια συζήτησης πο...