ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας στην Ελλάδα

 

Προτάσεις και επισημάνσεις στην online συζήτηση από την "Αγορά Ιδεών" και το Ideas Lab

 

Συνέργειες και επενδύσεις για την ανασυγκρότηση της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας συζητήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης σε online συζήτηση που διοργάνωσαν το Forum "Αγορά Ιδεών" και το Ideas Lab. Οι βασικοί ομιλητές περιέγραψαν τι πρέπει να γίνει για μια παραγωγική αλλά κυρίως βιώσιμη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας.

 

Στη συζήτηση περιγράφηκαν οι κακοδαιμονίες της τελευταίας 25ετίας που οδήγησαν στο μαρασμό τον ναυπηγικό τομέα με την εμπλοκή του συνδικαλιστικού και του πολιτικού συστήματος η οποία και αποτέλεσε τη αιτία της εσφαλμένης ρότας. Στο επιχειρηματικό περιβάλλον, η συζήτηση οδήγησε στο αβίαστο συμπέρασμα ότι οι συνέργειες που θα αναπτυχθούν γύρω από τις αναζωογονημένες ναυπηγικές μονάδες θα δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας.

Οι παράμετροι σχετικά με το κατάλληλο επενδυτικό προφίλ αλλά και τη βούληση που θα πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν στα ναυπηγεία προσδιορίστηκαν επαρκώς, ενώ περιγράφηκε και το πλαίσιο που θα πρέπει να δημιουργηθεί, ώστε το εγχείρημα της ανασυγκρότησης της ναυπηγικής βιομηχανίας να μην προσκρούσει σε αγκυλώσεις του παρελθόντος.

Στη συζήτηση επίσης επαναπροσδιορίστηκαν τα «εργαλεία» που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας, ενώ καταγράφηκε και ο προβληματισμός για τον κίνδυνο να χαθεί η τεχνογνωσία από μία γενιά εργαζόμενων που οδεύουν προς το τέλος του εργασιακού τους βίου. Μάλιστα επ' αυτού αναφορά έγινε στην από κοινού προσπάθεια ΝΕΕ, ΕΕΕ και ΕΒΕΠ να αναγνωριστούν τα «μπλέ επαγγέλματα» ώστε να υπάρξουν κίνητρα για την μεταλαμπάδευση της τεχνογνωσίας στους νέους.

 

Επιπλέον, κατατέθηκε και η θέση ότι στην αναπτυξιακή διαδικασία της ναυπηγικής βιομηχανίας πρέπει να εμπλακεί και η πανεπιστημιακή κοινότητα, ώστε, σε συνεργασία με τον τομέα, να διαμορφώσουν την «επόμενη ημέρα» στην παραγωγή στελεχών που σήμερα χρειάζεται ένα σύγχρονο ναυπηγείο.

 

Επισημάνθηκε ότι βασικός στόχος είναι τα τρία ναυπηγεία να δημιουργήσουν ένα hub, αξιοποιώντας την γεωγραφική τοποθεσία, την τεχνογνωσία αλλά και το «έτοιμο» πελατειακό δυναμικό που είναι οι έλληνες εφοπλιστές, ενώ τονίστηκε και η γεωπολιτική- γεωστρατηγική αξία της ανάπτυξης στην Ελλάδα της ναυπηγικής της βιομηχανίας.

 

Στη συζήτηση εκ των βασικών εισηγητών ήταν ο πρόεδρος του ΝΕΕ Γ. Πατέρας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης και ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ Π. Ξενοκώστας.

 

 

Πηγή: Portnet.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΝαυτιλία

Παρατείνεται με νέα ΚΥΑ (Αρ.Δ1α/Γ Ποικ:76629) ως τη Δευτέρα  7 Δεκεμβρίου ο περιορισμός μετακινήσεων επιβατών με πλοία  της Ακτοπλοΐας. Η απόφαση αυτή ελήφθη για τη μείωση του κινδ...

image descriptionΝαυτιλία

Τις ευχαριστίες του προς το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τον κόσμο για τις ευχές του, εκφράζει μέσα από το Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολι...

image descriptionΝαυτιλία

Καλά στην υγεία τους είναι πέντε Έλληνες ναυτικοί στο πλοίο των οποίων - εφοδιαστικό δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων - έγινε έφοδος πειρατών στην Νιγηρία. Οι πειρατές πήραν ομή...

image descriptionΝαυτιλία

O Γ.Πλακιωκάκης για την τροπολογία του υπ.Ναυτιλίας Νέες δυνατότητες που θα βοηθήσουν την ελληνική ναυτιλία σε τοπικό αλλά κυρίως σε διεθνές επίπεδο, εισάγει η τροπολογία που φέρνε...