ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ελληνικός εφοπλισμός, αρωγός της θαλάσσιας ασφάλειας και άμυνας της χώρας

 

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, μελών του ελληνικού κοινοβουλίου, υψηλόβαθμων στελεχών του ΛΣ και εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η καθέλκυση του πρώτου από τα δέκα νέα σύγχρονα ταχύπλοα περιπολικά σκάφη της δωρεάς της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣYN-ENΩΣIΣ και συγκεκριμένα της οικογένειας του καπετάν Νίκου Λαιμού προς το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή.

 

Το παρών εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών έδωσε ο πρόεδρος Θεόδωρος Βενιάμης, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Αγγελόπουλος και επιφανή μέλη της ΕΕΕ, καθώς και ο κ. Αντώνης Λαιμός, εκ μέρους της οικογένειας των δωρητών. Παρόντες επίσης στην εκδήλωση ήταν ο δρ Γεώργιος Πατέρας, πρόεδρος του ΝΕΕ και ο δρ Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Ναυτιλιακός Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στην Ελλάδα και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου.

 

 

«Ταυτόχρονα αποδεικνύει τα θετικά αποτελέσματα που φέρνει η συστράτευση της Πολιτείας με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου γιατί κράτος και ιδιωτικοί φορείς οφείλουν να μην συνυπάρχουν απλά κάτω από την ίδια εθνική σημαία αλλά να την υπηρετούν με πράξεις καθημερινά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι «τα νέα ταχύπλοα απαντούν στις προκλήσεις της συγκυρίας ειδικά στο Αιγαίο» και συμπλήρωσε ότι η ανταπόκριση της Ένωσης και των μελών στο κάλεσμά του υπήρξε ταχύτατη. Τόνισε δε ότι τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα έχουν αναχαιτιστεί, δεν έχουν όμως σταματήσει.

 

Παράλληλα έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία λέγοντας επικαλούμενος τον ιδρυτή του ΛΣ, Ελευθέριο Βενιζέλο ότι «το πιο ισχυρό μήνυμα είναι η ισχύς, θα προσέθετα όχι η χρήση της αλλά η παρουσία της και η προβολή της».

 

Απευθυνόμενος προς τους διακινητές ανθρώπινων ζωών και όσους «εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο» τόνισε ότι «αυτοί οι δρόμοι της ντροπής και του φόβου κλείνουν οριστικά. Η θάλασσα τελικά έχει σύνορα και η Πατρίδα έχει το σχέδιο, τη δύναμη, και κυρίως τους ανθρώπους να τα υπερασπιστεί. Και να δείξει ότι δεν είναι μόνο ελληνικά σύνορα αλλά και ευρωπαϊκά» πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης, ευχαριστώντας τους άνδρες και τις γυναίκες του Λ.Σ.

 

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και την οικογένεια του Πάνου Λασκαρίδη για την παράδοση του ΠΓΥ «Ηρακλής» στο Πολεμικό Ναυτικό την περασμένη Δευτέρα.

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θ. Βενιάμης τόνισε ότι «για την ελληνική ναυτιλία, την οικογένεια μας, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος». Με την καθέλκυση του πρώτου από τα δέκα σύγχρονα περιπολικά σκάφη δωρεά της ΕΕΕ αλλά και με την προσθήκη των υπλοίπων το προσεχές διάστημα το ΛΣ διαθέτει πολύτιμα εργαλεία για την πάταξη κάθε παράνομης ενέργειας στα ελληνικά ύδατα, τόνισε. Ο κ. Βενιάμης στάθηκε επίσης στην αρωγή της Ένωσης στο κράτος και την κοινωνία, υπογραμμίζοντας το πρόγραμμα στήριξης των πυροπαθών της Ανατολικής Αττικής το 2018 αλλά και τις πρόσφατες δωρεές στο ΕΣΥ ύψους 13 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Ξεκινάμε άμεσα, τώρα που το επιτρέπουν οι συνθήκες, την υλοποίηση της ανακατασκευής των χώρων υγιεινής όλων των νοσοκομείων της Αττικής», πρόσθεσε. «Το έργο της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ αποτελεί όραμα και επιδίωξή μας να συνεχιστεί. Στόχος μας είναι να χτίσουμε όλοι μαζί ένα υψηλό πρότυπο κοινωνικής υπευθυνότητας για την επόμενη γενιά αλλά και ένα ισχυρό σύνδεσμο της κοινωνίας με τη ναυτιλία», κατέληξε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης αφού ευχαρίστησε την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τη δωρεά, ανέφερε ότι στη μακρά ιστορία της η ΕΕΕ στηρίζει την πατρίδα με σημαντικές δωρεές. Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την ενίσχυση της θαλάσσιας άμυνας της χώρας ενώ ειδική μνεία έκανε στο εθνικό σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης. Δεν παρέλειψε δε να τονίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. «Συνεχίζουμε την προσπάθεια με αυξανόμενη ένταση, το οφείλουμε στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, το οφείλουμε στην ιστορία, το οφείλουμε σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του υπουργού.

 

 

«Η εξαιρετική προσφορά σας δεν είναι απλώς μια δωρεά. Είναι μια πράξη στην οποία αλλά συναντώνται η ανθρωπιά και το φιλότιμο του Έλληνα. Του δωρητή και του ωφελούμενου», τόνισε ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης. Την ίδια ώρα εξήρε το έργο των λιμενικών αρχών ιδιαίτερα στο Ανατολικό Αιγαίο. «Δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλα αυτά τα ανώνυμα παιδιά, που για μένα όμως έχουν όνομα. Είναι στελέχη της μεγάλης οικογένειας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης.

 

 

Τα υπό δωρεά σκάφη είναι τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol της εταιρείας RAFNAR, ισλανδικής σχεδίασης και ελληνικής κατασκευής. Το ολικό μήκος τους ανέρχεται στα 11,55 μέτρα, φέρουν δύο (02) εξωλέμβιους κινητήρες συνολικής ιπποδύναμης 900 ίππων με δυνατότητα επίτευξης μεγάλων ταχυτήτων.

Έχουν μεγάλη ευελιξία, δυνατότητα προσαρμογής βαρέως οπλισμού, φέρουν κλειστό χώρο διακυβέρνησης με αντιβαλλιστική προστασία και συστήματα επικοινωνιών – επιτήρησης τελευταίας τεχνολογίας, ενώ η σχεδίασή, επιτρέπει την πλεύση κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

 

 

 

 
 
Φωτό: Ναυτικά Χρονικά
 
 
Πηγή: naftikachronika.gr
 

Διαβάστε επίσης

Ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέλκυση του «Εξπρές Σάμινα»Ναυτιλία

  Συνάντηση ΥNA Γιάννη Πλακιωτάκη με τον Δήμαρχο Πάρου Μάρκο Κωβαίο   Με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη συναντήθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκο ...

Ολοκληρώνεται στο επόμενο τρίμηνο η πώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον DFCΝαυτιλία

  Μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα ολοκληρωθεί η συναλλαγή για την πώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον αμερικανικό κυβερνητικό οργανισμό DFC. Αυτό προέκυψε από τη σημερινή επίσκεψη στα...