Δρομολόγια πλοίων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Ασφάλιση πληρωμάτων πλοίων: Σταθερό το ύψος των συμβολαίων

Διπλασιάστηκαν όμως οι δηλωθείσες ζημιές

Παρέμεινε σχετικά σταθερό το πλήθος των συμβολαίων ασφάλισης πληρωμάτων πλοίων τα δύο τελευταία χρόνια, όμως σχεδόν διπλασιάστηκαν (+ 94%) οι δηλωθείσες ζημίες του κλάδου.

 

Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Επιτροπής Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών και Σκαφών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος "Ασφάλιση Πληρωμάτων Πλοίων", επί στοιχείων έτους 2019.

 

Συνολικά 1.013 συμβόλαια ήταν σε ισχύ το 2019 (1.015 αντίστοιχα το 2018). Δηλώθηκαν 2.781 ζημιές (1.436 το 2018) για τις οποίες πληρώθηκαν 1,1 εκατ. ευρώ και σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων ύψους 1,55 εκατ. ευρώ. Τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2018 ήταν 0,7 εκατ. ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ.

 

Από την επεξεργασία των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο του έτους 2019 (για το 2018 καταγράφονται τα ευρήματα της αντίστοιχης έρευνας) προκύπτουν τα εξής: ενώ παρέμεινε σχετικά σταθερό το πλήθος των συμβολαίων τα δύο τελευταία χρόνια, διπλασιάστηκαν σχεδόν (+ 94%) οι δηλωθείσες ζημίες του κλάδου.

 

Σύμφωνα με τα δεδομένα των αποζημιώσεων ανά αιτία τα οποία συλλέχθηκαν για το 2019, διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο πλήθος περιστατικών και τα μεγαλύτερα ποσά αποζημιώσεων αντιστοιχούν στην νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη. Σημειώνεται ότι η ίδια αιτία εμφανίζεται στα περισσότερα περιστατικά και των εκκρεμών αποζημιώσεων ανά αιτία.

 

Σαν αποτέλεσμα, οι πληρωθείσες αποζημιώσεις αυξήθηκαν σημαντικά σε ποσό (+ 49,2%). Επίσης, αύξηση κατέγραψε το απόθεμα των εκκρεμών αποζημιώσεων τέλος έτους (+3,1%).

 

Κυρίαρχη μορφή διαμεσολάβησης στις ασφαλίσεις πληρωμάτων ήταν η μη αποκλειστική συνεργασία με πράκτορες (57,8% του συνόλου της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου), ακολουθούμενη από την αποκλειστική συνεργασία με δίκτυα και πράκτορες (20,1% αντίστοιχα).

 

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)/ Portnet.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΝαυτιλία

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από της ιδρύσεως της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ), φορέα συνεχιστή της πορείας και μακράς ιστορίας των 100 ετών από τ...

image descriptionΝαυτιλία

Ο ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννης Πλακιωτάκης στο λιμάνι του Πειραιά για επιθεώρηση της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Κρήτης μετά την άρση των περιοριστικών ...

image descriptionΝαυτιλία

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στους λουόμενους η θέα του ροζ και καφέ χρώματος που παρατηρήθηκαν σε δεκάδες παραλίες της Κρήτης. Οι καταγγελίες των πολιτών έκαναν λόγο για θαλάσσια ρ...

image descriptionΝαυτιλία

  Νότα αισιοδοξίας από πληρότητα πλοίων Ενώ υψηλόβαθμα στελέχη εταιριών του τομέα των εμπορευματοκιβωτίων βλέπουν πτωτικές τάσεις στη διακίνηση για το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα σ...