ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ναυτικοί: Περήφανοι αλλά χωρίς υποστήριξη απέναντι στον Covid-19

 

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα του πρόσφατου τριμηνιαίου report αναφορικά με την πορεία του δείκτη Seafarers Happiness Index, ο οποίος ουσιαστικά επιχειρεί να ποσοτικοποιήσει τις εμπειρίες και το επίπεδο ικανοποίησης των πληρωμάτων σε όλο το φάσμα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

 

Να σημειωθεί ότι η παρούσα έρευνα εκπονείται από κοινού από τη ναυτική ΜΚΟ «Mission to Seafarers» και τον αλληλασφαλιστικό οργανισμό «Shipowners’ Club». O τριμηνιαίος δείκτης αυτή τη φορά έχει την ιδιαιτερότητα ότι συγκροτήθηκε σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τους ναυτικούς, καθώς πολλοί εξ αυτών παραμένουν στα πλοία ή σε ξένες χώρες λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις.

 

Συνολικά ο Seafarers Happiness Index υποχώρησε στο 6,3/10 από το 6,39/10 που κινούνταν το προηγούμενο τρίμηνο. Όπως προαναφέρθηκε, το συγκεκριμένο report εκπονήθηκε σε περίοδο πανδημίας και εστιάζει σε θέματα όπως ο φόρτος εργασίας και η αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, άξονες δηλαδή οι οποίοι, κατά τους συμμετέχοντες ναυτικούς στην έρευνα, αποτελούν τους πλέον σημαντικούς.

 

Το κύριο συμπέρασμα από την έρευνα είναι το εξής: ο αυξημένος φόρτος εργασίας, σε συνδυασμό με την παράταση των συμβάσεων και την αυξημένη απομόνωση, οδηγεί τους ναυτικούς στο άγχος, στην κατάθλιψη και στην πνευματική και σωματική εξάντληση. Οι ναυτικοί χρειάζονται καλύτερη συνδεσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης πρόσβασης στο διαδίκτυο, για τον περιορισμό, στο μέτρο του δυνατού, της απομόνωσης και τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ στεριάς και θάλασσας. Έτσι, τα πληρώματα θα διασφαλίσουν ότι είναι προστατευμένα από τις αποφάσεις που λαμβάνονται από τα γραφεία. Παράλληλα οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μόλυνσης από τον ιό από εργαζομένους που απασχολούνται στη στεριά και επιβιβάζονται στα πλοία.

 

Αναφορικά με το επίπεδο ικανοποίησης των ναυτικών με τον φόρτο εργασίας τους, ο δείκτης το Q1 υποχώρησε στο 5,69 από το 5,89 του Q4 του 2019, καθώς εγείρονται ανησυχίες για το γεγονός ότι πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται να παραμένουν στα πλοία λόγω Covid-19 και συνεπώς η βιωσιμότητα της εργασίας τους κρίνεται επισφαλής.

 

Παράλληλα, το μέσο επίπεδο ικανοποίησης των ναυτικών σε ό,τι αφορά την αλληλεπίδραση με τα άλλα μέλη του πληρώματος αυξήθηκε στο 7,13 από το 7,09 του προηγούμενου τριμήνου. Όπως σημειώνεται στο report, παρά το γεγονός ότι ο επιμέρους δείκτης αυξήθηκε οριακά, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις αυξημένων εντάσεων μεταξύ των μελών του πληρώματος, απόρροια βεβαίως του άγχους και της πίεσης.

 

Ο Steven Jones, εμπνευστής του Seafarers Happiness Index, σχολίασε ότι «το report καταδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια έρευνα στην οποία οι ναυτικοί να εκφράζουν τις απόψεις τους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η βιομηχανία μπορεί να κερδίσει πολλά από αυτή την έρευνα κυρίως για το πώς θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των ναυτικών στα πλοία, ιδιαίτερα σε μια περίοδο σημαντικών προκλήσεων όπως αυτή που βιώνουμε. «Η προστασία των ναυτικών μας είναι κλειδί για την προστασία της ίδιας της βιομηχανίας», τόνισε ο κ. Jones.

 

O Frank Coles, επικεφαλής της Wallem Group, ο οποίος συμμετέχει στην εκπόνηση του report, σημείωσε ότι η αξία του εν λόγω report δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλη όσο αυτή την κρίσιμη περίοδο.


Πηγή: naftikachronika.gr

Διαβάστε επίσης

To πιο ωραίο είναι το επόμενο λιμάνι.. Υπέροχα ναυτικά μνημεία από 18 μεγάλα λιμάνια του κόσμου (φωτογραφίες)Ναυτιλία

  Περιπλανώμενα πλάσματα εγκλωβισμένα σε τρεις κόσμους οι ναυτικοί. Στον κόσμο των άλλων που αφήνουν πίσω τους και θα βρούν μπροστά τους και τον κόσμο τον δικό τους. Αυτόν της θάλα...

Βγήκαν για ψάρεμα στα ανοικτά - Αυτό που είδαν κάτω από την βάρκα τους δεν θα το ξεχάσουν (video)Ναυτιλία

  Μία απίστευτη... συνάντηση είχαν τρεις φίλοι, οι οποίοι αποφάσισαν να πάρουν την βάρκα τους και να βγουν στα ανοικτά για να ψαρέψουν. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, είδαν τον απόλυτο...

Με φυσική παρουσία οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Ακαδημιών Εμπορικού ΝαυτικούΝαυτιλία

  Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πο...

Ναυπηγεία Ελευσίνας: “‘Η αλλάζουν ή βουλιάζουν” - Επιστολή μελών του ΔΣ των ΝαυπηγείωνΝαυτιλία

  Δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Δ.Σ Νίκο Ταβουλάρη , περιγράφουν την καθόλου ευχάριστη κατάσταση στην οποία βρ...

Η στροφή στα «κουτιά», η θωράκιση του ΟΛΠ απέναντι στις συνέπειες της πανδημίαςΝαυτιλία

  Ελεγχόμενες – στο μέτρο του δυνατού – θεωρούν ναυτιλιακοί αναλυτές τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στον ΟΛΠ.   Αυτό, διότι το λιμάνι του Πειραιά είναι περισσότερο προσα...