ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η στροφή στα «κουτιά», η θωράκιση του ΟΛΠ απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας

 

Ελεγχόμενες – στο μέτρο του δυνατού – θεωρούν ναυτιλιακοί αναλυτές τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στον ΟΛΠ.

 

Αυτό, διότι το λιμάνι του Πειραιά είναι περισσότερο προσανατολισμένο στις εμπορευματικές μεταφορές και δη στα εμπορευματοκιβώτια, μέσω των προβλητών Ι, ΙΙ και ΙΙΙ και λιγότερο στις επιβατικές, μέσω της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας.

 

Το metaforespress.gr έχει τις λεπτομέρειες:

 

Α. Το 2019, τα συνολικά έσοδα του ΟΛΠ ανήλθαν στα 149,2 εκατ., έναντι 132,9  εκατ. το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 16,3 εκατ., ήτοι 12,3%.

O προβλήτας Ι απέφερε έσοδα 25 εκατ. και το μίσθωμα από τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ έσοδα 65,8 εκατ.

Δηλαδή, τα εμπορευματοκιβώτια απέφεραν έσοδα 90,8 εκατ., αντιπροσωπεύοντας το 60,8% των περσινών εσόδων του Οργανισμού.

 

Σε επίπεδο α’ τριμήνου 2020, οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της ΣΕΠ – PCT διακίνησαν 1,215 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 1,246 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, με την πτώση να περιορίζεται στο 2,4% (το πρώτο δίμηνο σημειώθηκε αύξηση, μεγάλη πτώση είχε ο Μάρτιος με 15,4%, από τον Απρίλιο και έπειτα αναμένεται σταθεροποίηση).

 

Για τον προβλήτα Ι, ο εφετινός στόχος έχει τεθεί στα 0,65 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 0,49 εκατ. πέρσι, κυρίως λόγω των πρόσθετων ροών από την ΣΕΠ.

Αντίστοιχα, τα έσοδα της ακτοπλοΐας ανήλθαν πέρσι στα 11,2 εκατ. και της κρουαζιέρας στα 12,5 εκατ., ήτοι σύνολο 23,7 εκατ., αντιπροσωπεύοντας το 15,9% των συνολικών εσόδων.

 

Οι δυο τομείς αναμένεται – στο σύνολο του έτους – να παρουσιάσουν αρνητικό πρόσημο, με άγνωστο το μέγεθός του, καθώς ουδείς είναι σε θέση να προσδιορίσει, επακριβώς και αυτό το διάστημα, τις απώλειες του ελληνικού τουρισμού.

 

Β. Το 2019, τα κέρδη μετά φόρων του ΟΛΠ ανήλθαν στα 35,4 εκατ., έναντι 27,9 εκατ. της χρήσης του 2018.

Τα καθαρά κέρδη των 35,4 εκατ. οφείλονται – σε μεγάλο βαθμό – στην καθαρή κερδοφορία που παράγουν στον Οργανισμό οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, η οποία ανήλθε πέρσι στα 51,6 εκατ.

 

Πηγές: metaforespress.gr

            limenikanea.gr

 

 

 

 

 



Διαβάστε επίσης

To πιο ωραίο είναι το επόμενο λιμάνι.. Υπέροχα ναυτικά μνημεία από 18 μεγάλα λιμάνια του κόσμου (φωτογραφίες)Ναυτιλία

  Περιπλανώμενα πλάσματα εγκλωβισμένα σε τρεις κόσμους οι ναυτικοί. Στον κόσμο των άλλων που αφήνουν πίσω τους και θα βρούν μπροστά τους και τον κόσμο τον δικό τους. Αυτόν της θάλα...

Βγήκαν για ψάρεμα στα ανοικτά - Αυτό που είδαν κάτω από την βάρκα τους δεν θα το ξεχάσουν (video)Ναυτιλία

  Μία απίστευτη... συνάντηση είχαν τρεις φίλοι, οι οποίοι αποφάσισαν να πάρουν την βάρκα τους και να βγουν στα ανοικτά για να ψαρέψουν. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, είδαν τον απόλυτο...

Με φυσική παρουσία οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των Ακαδημιών Εμπορικού ΝαυτικούΝαυτιλία

  Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πο...

Ναυπηγεία Ελευσίνας: “‘Η αλλάζουν ή βουλιάζουν” - Επιστολή μελών του ΔΣ των ΝαυπηγείωνΝαυτιλία

  Δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου των Ναυπηγείων Ελευσίνας, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Δ.Σ Νίκο Ταβουλάρη , περιγράφουν την καθόλου ευχάριστη κατάσταση στην οποία βρ...