ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Οδηγίες προς ναυτιλομένους από μια έμπειρη ιστιοπλόο - Ρεπορτάζ Κώστα Αργυρού

Η Βρετανίδα Ντι Καφάρι έχει γυρίσει έξι φορές τον πλανήτη με τα σκάφη της και εξηγεί τι χρειάζεται για να φτιάξεις μια καλή ομάδα πληρώματος στο κατάστρωμα

 

H 47χρονη Ντι (Ντενίζ) Καφάρι ήταν η πρώτη γυναίκα που έκανε μόνη της με το σκάφος της το γύρο του κόσμου και παραμένει η μόνη που τον έχει κάνει και προς τις δύο κατευθύνσεις. Συνολικά έχει πετύχει αυτό το κατόρθωμα έξι φορές μέχρι τώρα. Το 2017 έφτιαξε μια ομάδα από 10 νεαρούς ιστιοπλόους, πέντε άντρες και πέντε γυναίκες στην πλειοψηφία τους κάτω των 30 ετών και από διαφορετικές χώρες για να πάρει μέρος στο Volvo Ocean Race 2017-2018.
Στόχος ήταν να στείλει ένα μήνυμα για τη σωτηρία των θαλασσών σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και όχι απαραίτητα να κερδίσει τον αγώνα. Το σκάφος της με τον εύγλωττο τίτλο Turn the Tide on Plastic (Αντιστρέψτε την παλίρροια των Πλαστικών) τερμάτισε πάντως στην έκτη θέση.

 


Η Καφάρι αξιοποίησε αυτή την εμπειρία για να γράψει έναν οδηγό για τη δημιουργία ενός καλού και λειτουργικού πληρώματος πάνω στο σκάφος, για λογαριασμό του περιοδικού Yachting World. Οσοι λοιπόν σκέφτεστε μια ιστιοπλοϊκή απόδραση για το φετινό καλοκαίρι αξίζει να ρίξετε μια ματιά στις συμβουλές της, οι οποίες αν το καλοσκεφτείτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε θέλει τελικά να ηγηθεί μιας επιτυχημένης ομάδας. Αλλωστε η παροιμία για τον «καλό τον καπετάνιο» και τη φουρτούνα κάθε άλλο παρά τυχαία έχει προκύψει. Να λοιπόν, τι προτείνει η έμπειρη ιστιοπλόος:

 

1. Βρείτε έναν κοινό στόχο
Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, αφιερώστε χρόνο για να καθίσετε και να μιλήσετε σε όλους σχετικά με τους κοινούς στόχους του έργου. Στην περίπτωση του «Turn The Tide On Plastic» ο καθένας ταυτίστηκε με τους περιβαλλοντικούς στόχους, πολύ γρήγορα και με μεγάλη δέσμευση, οπότε αυτό ήταν αρκετά απλό.
Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι συμμετέχετε σε ένα έντονο, ερασιτεχνικό πλήρωμα που έρχεται μαζί για πρώτη φορά για έναν αγώνα. Έχετε σχεδόν μηδενικό χρόνο για να εξασκηθείτε, οπότε μην ορίσετε έναν στόχο
αποτελέσματος από την πρώτη ημέρα. Αντ' αυτού, θέστε τους στόχους σας γύρω από την κοινή σας στάση και αυτό που θέλετε να επιτύχετε πάνω στο σκάφος.
Πάνω απ' όλα, πηγαίνουμε ιστιοπλοΐα για να διασκεδάσουμε. Μην ξεχνάτε αυτό το βασικό αξίωμα. Η διασκέδαση και η ασφάλεια έρχονται πρώτα, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Μας αρέσει επίσης η διαδικασία συνεργασίας και της καθημερινής μάθησης. Αν βλέπετε βελτιώσεις μέρα με τη μέρα, ανεξάρτητα από το πόσο μικρές, θα αισθανθείτε όλοι σαν νικητές στο τέλος ακόμα κι αν δεν είστε στο βάθρο.

 

2. Προσδιορίστε τα δυνατά σημεία
Σε κάποιους αγώνες στο παρελθόν μας πήρε το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα για να αξιολογήσουμε τα μέλη και να τους αναθέσουμε ρόλους, όπου θα μπορούσαν να έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση. Ήταν απογοητευτικό γιατί σπαταλήσαμε έτσι πολύτιμο χρόνο.
Ο τρόπος επιτάχυνσης αυτής της διαδικασίας είναι να βοηθήσουμε κάθε μέλος του πληρώματος να εντοπίσει τα δικά του πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Για παράδειγμα είναι λογικό να βάλεις έναν πρώην Ολυμπιονίκη στο τιμόνι για την έναρξη του αγώνα. Ο καθένας έχει τον ρόλο του να παίξει. Δεν αφορά εγωισμούς, αλλά κατανομή ρόλων.

 

 

3. Καπετάνιος ή τιμονιέρης
Συχνά ο ιδιοκτήτης είναι και σκίπερ, και οδηγεί επίσης το σκάφος. Είτε είστε ο κάτοχος είτε όχι, μην προσπαθήσετε να κάνετε δύο εργασίες ταυτόχρονα.
Είναι πολύ συνηθισμένο για τον τιμονιέρη να μεταφέρει παραγγελίες στο πλήρωμα, αλλά, κατά τη διαδικασία αυτή, να μην οδηγεί το σκάφος με ακρίβεια.
Η σωστή οδήγηση του σκάφους απαιτεί τεράστια συγκέντρωση. Το ίδιο κάνει και ο ρόλος του κυβερνήτη, ο οποίος πρέπει να είναι να επιβλέπει τη συνολική ομαλή λειτουργία του σκάφους και να διασφαλίζει ότι όλοι συνεργάζονται ομαδικά.

 

 

4. Εστιάστε στη δουλειά σας
Σε συνέχεια της τελευταίας συμβουλής – και ας ακούγεται προφανές - αλλά πόσοι από εμάς κάνουμε το λάθος να λέμε σε άλλους ανθρώπους πώς να κάνουν τις δουλειές τους στο σκάφος καλύτερα, αντί να επικεντρωθούμε στη δική μας; Ανεξάρτητα από το πόσο καλές είναι οι προθέσεις σας, οι ανεπιθύμητες συμβουλές σας δεν πρόκειται να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Στη έξαψη της στιγμής, σε μια κρίσιμη κατάσταση για παράδειγμα, οι αισθήσεις μας είναι ήδη υπερφορτωμένες, υπάρχουν πάρα πολλά να κάνουμε. Κρατήστε το κεφάλι σας κάτω, κάντε τη δουλειά σας με πλήρη συγκέντρωση και κρατήστε τα σχόλιά σας για όταν ο αγώνας θα έχει ολοκληρωθεί.

 

 

5. Συζήτηση στην αποβάθρα
Η ενημέρωση στο τέλος της ημέρας είναι ένα κρίσιμο κομμάτι του ημερήσιου προγράμματος σας - και θα πρέπει να γίνεται τη στιγμή που δένετε στην αποβάθρα. Αυτή είναι η ώρα και ο τόπος για να παρουσιάσετε τυχόν σχόλια από τον αγώνα, τόσο για τον δικό σας ρόλο όσο και για τις παρατηρήσεις σας σχετικά με τους άλλους.
Επιλέξτε τη γλώσσα σας προσεκτικά. Ο στόχος είναι η εποικοδομητική κριτική, όχι επιπλήξεις για τις αδυναμίες άλλων ανθρώπων. Ακόμα καλύτερα είναι εάν έχετε ένα βίντεο, που έχει τραβηχτεί από το πίσω μέρος του σκάφους. Μερικές φορές είναι ξεκαρδιστικά πολύτιμο και αρκετά αποκαλυπτικό για ορισμένα πράγματα που μπορεί να μην συνειδητοποιήσουμε για τον εαυτό μας.. Αξίζει να επενδύσετε εκείνο τον χρόνο για να παρακολουθήσετε το βίντεο και να το αναλύσετε όλοι μαζί.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΙστιοπλοΐα

  Ο υποψήφιος Πρόεδρος για την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και Πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς, Γιάννης Παπαδημητρίου δήλωσε σχετικά με την υπερψήφιση στη Βουλή του ν...

image descriptionΙστιοπλοΐα

    Το άνοιγμα του πρώτου Μουσείου του Λιμανιού στο Αμβούργο συνδυάστηκε με την επιστροφή του ιστορικού ιστιοφόρου « Peking », το οποίο θα μπορούν πλέον να απολαύσουν οι επισκέπτες...

image descriptionΙστιοπλοΐα

  Ο Πανελλήνιος Όμιλος Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης, λόγω της πανδημίας και με στόχο να συνεχιστεί ο ιστορικός θεσμός, αποφάσισε ο φετινός αγώνας να διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή...

image descriptionΙστιοπλοΐα

  Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο Χρυσός Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας, Γιώργος Ζαΐμης.  Υπήρξε από τα Ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, ο Γεώργιος Ζαΐμης γεννήθ...

image descriptionΙστιοπλοΐα

Χαμόγελα, ενθουσιασμός, παρέα μεγαλύτερη από 100+ ιστιοπλόους από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, εικονική ιστιοπλοΐα μέσα στην καραντίνα και 8.000 ευρώ στο κρατικό ταμείο για την...

image descriptionSM TUBE

Μια ακόμα επιτυχημένη δράση εν μέσω καραντίνας, έρχεται να προστεθεί στη λίστα των επιτυχιών του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς.   Η πρωτοβουλία «Θάλασσα Μπορούμε», έγινε το όχημα όπ...

image descriptionΙστιοπλοΐα

Η ελευθερία της θάλασσας τους κράτησε μακριά τόσο από τους κινδύνους της πανδημίας, όσο κι από τις καταιγιστικές εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ιστορία ενός ζευγαριού ιστιοπλόων...