Τόσο το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και η δημόσια διοίκηση στο σύνολό της όσο και ολόκληρη η κοινωνία βρίσκονται αντιμέτωπες με μία ακόμη δοκιμασία, μία ακόμη πρόκληση, έναντι της οποία δεν υπάρχουν περιθώρια ανεπαρκούς αντίδρασης. Η προστασία και η ασφάλεια της υγείας των πολιτών αποτελούν προτεραιότητα και για το λόγο αυτό η πολιτεία, συντεταγμένα και συντονισμένα, οφείλει να λαμβάνει σειρά μέτρων στο πλαίσιο της επίμονης και διαρκώς εντεινόμενης προσπάθειας διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και την αποφυγή των δυσμενέστερων σεναρίων από την περαιτέρω διασπορά του COVID-19.

 

Ωστόσο, όσα υγειονομικά μέτρα και αν λαμβάνονται είναι αδύνατο να αναιρέσουν ολοκληρωτικά τον εξ’ ορισμού δεδομένο επισφαλή χαρακτήρα εκτέλεσης των καθηκόντων μας, καθώς αυτή καθ’ αυτή η καθημερινότητα των Λιμενικών μας φέρνει σε επαφή με μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.

 

Ιδιαιτέρως τα πληρώματα των ΠΠΛΣ και όσοι υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές που αντιμετωπίζουν το μεταναστευτικό-προσφυγικό φαινόμενο ή σε Λιμενικές Αρχές οι οποίες αποτελούν πύλες εισόδου/εξόδου (PLF), είναι επισφαλείς και χρειάζονται τη χορήγηση των απαραίτητων υλικών υγειονομικής προστασίας, ενώ οι συνάδελφοί μας Δόκιμοι που φοιτούν στις παραγωγικές σχολές καθώς και οι εκπαιδευτές τους, δε δύναται να αποφύγουν το συνωστισμό και συγχρωτισμό, συνθήκες που τους καθιστούν ευάλωτους.

 

Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, αξιοποιώντας την τεχνολογία πραγματοποιεί εδώ και καιρό τις συνεδριάσεις των οργάνων της μέσω τηλεδιασκέψεων συμβάλλοντας στην προστασία τόσο των εκλεγμένων μελών του Δ.Σ. όσο και των οικογενειών τους.

 

Ταυτόχρονα ζητήσαμε την εφαρμογή και στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. των έκτακτων μέτρων, που δημοσιεύθηκαν στο ΦΕΚ Β’ 4829/2.11.20 και συγκεκριμένα:

 

Την υποχρεωτική προστασία στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας και παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου είναι εφικτό.

 

Την υποχρεωτική τηλεργασία στο 50%, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των στελεχών, που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και οι οποίοι παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία.

 

Την εξυπηρέτηση του κοινού είτε κατά προτίμηση είτε αποκλειστικά σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού ανάλογα με τα επιδημιολογικά επίπεδα της κάθε περιοχής, όπου οι υπηρεσίες εδρεύουν.

 

Συνάδελφοι,

Από τη δοκιμασία αυτή, το μεν Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή πρέπει να εξέλθει εκσυγχρονισμένο, οι δε εργαζόμενοι ενισχυμένοι, με συνοχή και αλληλεγγύη.

Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ομοψυχία η μάχη αυτή μπορεί όχι μόνο να κερδηθεί αλλά να αποτελέσει και το θεμέλιο λίθο των μελλοντικών κοινών μας αγώνων.

Πηγή: limenikanea.gr