ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φυσικό αέριο: Τα καλά νέα και η αγωνία για τις επιδοτήσεις

Εν αναμονή των αποφάσεων για τις επιδοτήσεις επένδυσης φυσικού αερίου στα σπίτια, δεδομένης της απήχησης του προγράμματος στην Αττική. Αυξάνονται συνεχώς οι κατοικίες που θερμαίνονται με φυσικό αέριο στην Αττική. Σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την ΕΠΑ Αττικής, το πρόγραμμα επιδότησης εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, το οποίο εξήγγειλε τον περασμένο Σεπτέμβριο το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, και έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2015 (καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση αίτησης συμμετοχής στη δράση), με την προϋπόθεση βέβαια ότι το σύνολο των διαθέσιμων πόρων αυτής της δράσης δεν θα έχει εξαντληθεί μέχρι αυτήν την ημερομηνία.   Δεδομένης της απήχησης του προγράμματος, η ΕΠΑ Αττικής τόνισε σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι βρίσκεται εν αναμονή της διαδικασίας εκταμίευσης των σχετικών κονδυλίων και προσδοκά την επανάληψη του προγράμματος εντός του 2015. Βασικό σημείο του προγράμματος με τίτλο «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες», από το οποίο δύναται να επωφεληθούν περίπου 6.000 αιτήματα, είναι και η παροχή κινήτρων σε όσους οικιακούς καταναλωτές στραφούν στη φθηνότερη και πιο φιλική στο περιβάλλον επιλογή του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η επιδότηση ανέρχεται σε ποσοστό έως και 60% του κόστους μετατροπής, ένα σημαντικό όφελος που μπορεί να φτάσει έως και το ποσό των 5.500 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής, μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου, στην περιοχή του Λεκανοπεδίου είχαν κατατεθεί 2.027 αιτήσεις υπαγωγής στη δράση, ενώ 2.095 επιπλέον καταναλωτές είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να υποβάλουν και αυτοί την αίτησή τους. Το πρόγραμμα: Ποιοι καταναλωτές είναι δικαιούχοι Δικαίωμα συμμετοχής στη δράση έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που:
  • Είναι ιδιοκτήτες (δικαίωμα κυριότητας ή επικαρπίας) σε επιλέξιμη κατοικία.
  • Έχουν σε ιδιοκτησία τους, η οποία χρησιμοποιείται ως κατοικία και όχι ως επαγγελματικός χώρος, σύστημα θέρμανσης πετρελαίου εν λειτουργία.
  • Έχουν υπογράψει σύμβαση παροχής φυσικού αερίου από τις 25 Σεπτεμβρίου 2014 και μετά (δηλαδή, δεν έχουν στις 24/09/14 σε ισχύ σύμβαση σύνδεσης και παροχής φυσικού αερίου).
Μια κατοικία θεωρείται επιλέξιμη για τη δράση αν:
  • Είναι μονοκατοικία, πολυκατοικία,* για το τμήμα της που αφορά το σύνολο των διαμερισμάτων του κτιρίου, ή μεμονωμένο διαμέρισμα.
  • Βρίσκεται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 2.500 €/τ.μ., όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στις 30/06/14.
  • Βρίσκεται στην Περιφέρεια της Αττικής, σε σημείο με δίκτυο χαμηλής πίεσης φυσικού αερίου και δύναται να συνδεθεί και τροφοδοτηθεί από την Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής.
  • Φέρει οικοδομική άδεια ή άλλο αντίστοιχο νομιμοποιητικό έγγραφο. *Σε μια πολυκατοικία πρέπει τουλάχιστον το 50% (αριθμητικά) των θερμαινόμενων, από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ιδιοκτησιών (διαμερίσματα και μη) να χρησιμοποιείται ως κατοικία. Δεν χαρακτηρίζονται ως επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο του κτιρίου).
Ύψος επιδότησης: Ποιες δαπάνες καλύπτει Κάθε εσωτερική εγκατάσταση φυσικού αερίου σε κατοικίες επιδοτείται με ποσοστό 60% του συνολικού επιλέξιμου κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, προς αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου, με ανώτατο ποσό επιχορήγησης ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ λέβητα, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα: Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που αφορούν:
  • προμήθεια και εγκατάσταση καυστήρα
  • προμήθεια και εγκατάσταση λέβητα
  • προμήθεια και εγκατάσταση σωληνογραμμής φυσικού αερίου
  • προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος απαγωγής καυσαερίων
  • προμήθεια και εγκατάσταση υλικών / εξαρτημάτων / αυτοματισμών εγκατάστασης και
σύνδεσης
  • σχετικές εργασίες εσωτερικήςεγκατάστασης
  • μελέτη
  • επίβλεψη.
Ενδεικτικά μη επιλέξιμες δαπάνες είναι όσες αφορούν:
  • δίκτυο διανομής ζεστού νερού
  • τερματικές μονάδες απόδοσης θερμότητας (σώματα καλοριφέρ, ενδοδαπέδιο σύστημα κ.λπ.)
  • κάθε άλλη παρέμβαση στον χώρο του λεβητοστασίου / εγκατάστασης του συστήματος φυσικού αερίου, πλην των ανωτέρω αναφερόμενων επιλέξιμων δαπανών.
Πώς δίνεται η επιδότηση Ο ωφελούμενος, για την κατασκευή της νέας εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, καταβάλλει στον ανάδοχο μόνο τη δική του συμμετοχή. Το επιδοτούμενο ποσό θα αποδοθεί στον ανάδοχο (εγκαταστάτης ή/και προμηθευτής εξοπλισμού και κατασκευής εσωτερικής εγκατάστασης) μετά την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών και τις διαδικασίες ελέγχου από την ΕΠΑ Αττικής. Πληροφορίες σχετικά με τη δράση επιδότησης παρέχονται στη Γραμμή Εξυπηρέτησης Καταναλωτών 1133, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΑ Αττικής www.aerioattikis.gr, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ www.ypeka.gr, στο κατάστημα εξυπηρέτησης πελατών της εταιρείας επί της οδού Αμερικής 11 Αθήνα, καθώς και στο Δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Εμπορικών Συνεργατών της ΕΠΑ Αττικής.

Διαβάστε επίσης

Τελευταία ευκαιρία για δήλωση της ακίνητης περιουσίας στο ΚτηματολόγιοΕλλάδα

  Το Ελληνικό Κτηματολόγιο, με ανακοίνωσή του, καλεί για τελευταία φορά τους πολίτες, που είτε δεν έχουν δηλώσει καθόλου την ιδιοκτησία τους, είτε έχουν προχωρήσει σε δήλωση εμπρόθ...

Μεγάλες αλλαγές στην αγορά ακινήτων φέρνει η κρίση της πανδημίαςΟικονομία

  Μεγάλες είναι οι αλλαγές που περιμένουν να γίνουν στο επόμενο διάστημα παράγοντες της αγοράς ακινήτων, ως αποτέλεσμα της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του νέου κορονοϊού. Τα πρώ...

Η νέα εποχή στην αγορά των ακινήτων ΣΠΙΤΙ

Αντιπαροχές στα κόκκινα, τιμές στα ύψη, δάνεια με τη σέσουλα... Περασμένα μεγαλεία, διηγώντας τα να κλαις (ιδιαίτερα αν είσαι ιδιοκτήτης ακινήτου). Η νέα εποχή στην αγορά ακινήτων ...