ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ναός Ελλανίου Διός στην Αίγινα (AΦΙΕΡΩΜΑ - VIDEO)

Σε έναν τόπο που ακόμα και σήμερα παραμένει άγνωστος για πολλούς ντόπιους και επισκέπτες  της Αίγινας μας μεταφέρει το βίντεο που ακολουθεί.

Η ομορφιά και η γοητεία  της Αίγινας κρύβεται στα βουνά της. Εκεί η νύμφη του Σαρωνικού αποκαλύπτεται στους πιστούς εραστές της  σε όλο της το μεγαλείο. Η άγρια φύση, το ακατέργαστο τοπίο, ο αρχαιολογικός χώρος του Ελλανίου Διός, τα ξωκλήσια, η λιγοστή βλάστηση, οι σουβάλες, τα αρχιαολογικά ευρήματα της Μυκηναϊκής εποχής, οι μικροί πέτρινοι κτηνοτροφικοί οικισμοί και η  άλλοτε πλούσια Παχεία Ράχη, συνθέτουν έναν μοναδικό συνδυασμό που δύσκολα κάποιος φαντάζεται ότι θα συναντήσει στην Αίγινα.

Κι όμως η ομορφιά  της Αίγινας ατόφια και απαράμιλλη είναι εκεί. Στους πρόποδες, στις πλαγιές και στην κορυφή του Όρους. Σε έναν τόπο Θεών και ανθρώπων. Εκεί που οι αρχαίοι Αιγινήτες λάτρεψαν το Δία, κτίζοντας το αρχαιότερο στην Ελλάδα ιερό του. Εκεί παρακάλεσαν τον «Πατέρα Θεών και ανθρώπων» για να βρέξει. Ο τόπος του βασιλιά Αιακού και των Μυρμιδόνων.

Η ιστορία απλά χάνεται μέσα στους αιώνες και έρχεται να μας  τη θυμίσει  μια εκπομπή που γυρίστηκε στις 5 Ιουλίου του 2020 στον αρχαιολογικό χώρο του Ελλανίου Διός με παρουσιαστή τον κ. Γιώργο Λαθύρη, νομικό, φιλόλογο και συγγραφέα, ιδρυτή και διευθύνοντα της Πολιτιστικής Ερευνητικής Εταιρείας, ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.  

Το βίντεο ανήκει στη σειρά εκπομπών: «6 Θεοί 6 Θεές: Σειρά Αρχαιολογικοί Τόποι».

Το επεισόδιο για την Αίγινα φέρει  τον τίτλο: «Ναός Ελλανίου Διός στην Αίγινα. Οι ιδιότητες και τα σύμβολα  του Δία».

Διαβάστε επίσης

Travel Inspiration: Η κινηματογραφική νησίδα του Σαρωνικού με τους εκατοντάδες ιδιοκτήτεςSM TUBE

Η νησίδα Μετώπη βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο, νοτιοδυτικά του λιμανιού της Αίγινας και βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Άγιος Γεώργιος του Αγκιστρίου και γεωλογικά αποτελεί την κορυ...

Νοσταλγικό αφιέρωμα στην Αίγινα του 1978 από τη βρετανική τουριστική εκπομπή του ITV "Wish you were here" SM TUBE

Ένα υπέροχο βίντεο από το μακρινό 1978, αναρτήθηκε στο κανάλι της Thames Television στο You Tube. Πρόκειται για ένα 9λεπτο αφιέρωμα στην Αίγινα που προβλήθηκε στην - για πολλά χρόν...