ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η …μάσκα του φόβου - Άρθρο της Σίλας Αλεξίου

 

Μάσκες χρωματιστές, μάσκες χειρουργικές, μάσκες με καρδούλες, με φλαμίνγκο, με ζωάκια, σκούρες για τους πιο συντηρητικούς, διάφανες… Αφού δεν κερδίζουν την εμπιστοσύνη μας,  προσπαθούν να κεντρίσουν την αισθητική μας.

 

Τι συμβαίνει με τις μάσκες; Γιατί συγκέντρωσαν όλο το μένος της κοινωνίας, αντί να θεωρηθούν σύμμαχοι στον κοινό αγώνα κατά της πανδημίας;

 

Την ώρα που το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ακόμη και η τήρηση αποστάσεων (με κάποιες εξαιρέσεις), ενσωματώθηκαν από την αρχή αυτής της ζοφερής περιόδου στην καθημερινότητά μας, οι μάσκες επιβλήθηκαν τελικά μόνο διά …ροπάλου!

 

Η απειλή επιβολής προστίμου και μόνο ανάγκασε την πλειονότητα των πολιτών να ενδώσει στο αξεσουάρ της εποχής, χωρίς ωστόσο να μειωθεί η απαξίωση ακόμη και για τις πιο κομψές εκδοχές του.

 

Βραχιόλι, τσαντάκι, κολιέ ή φουλάρι στους χώρους όπου δεν μπορεί να επέμβει η αστυνομία, «φίμωτρο» όπου αλλού, η μάσκα δεν έχει καταγραφεί ως προστατευτικό μέτρο στο υποσυνείδητό μας.

 

Ο «σκληρός δίσκος» της μνήμης μας δεν περιλαμβάνει αυτό το κεφάλαιο γιατί απλούστατα όταν μας βομβάρδισαν οι αρμόδιοι με συμβουλές για την αντιμετώπιση του Covid-19, τότε που ο κόσμος πανικόβλητος ρουφούσε κάθε λέξη, η μάσκα μάλλον ως αμφιλεγόμενο η και άχρηστο μέτρο χαρακτηρίστηκε, παρά ως αναγκαίο.

 

Καθένας λοιπόν αξιοποίησε την προτροπή για τη χρήση ή μη της μάσκας κατά την κρίση του,  με αποτέλεσμα –ακόμη και στην περίοδο της καραντίνας- οι μασκοφόροι να αποτελούν μια (γραφική ενίοτε) μειοψηφία.

 

Φαίνεται πως όταν το κλίμα μεταστράφηκε υπέρ της μάσκας ήταν πολύ αργά. Η αμφισβήτηση της χρησιμότητάς της εδραιώθηκε πιο βαθιά, οι αυστηρές συστάσεις για τη χρήση της ερμηνεύτηκαν ποικιλοτρόπως, μομφές για εξυπηρέτηση συμφερόντων υπέσκαψαν το σαθρό, εκ των πραγμάτων έδαφος, ακόμη περισσότερο.

 

Και κάπως έτσι φτάσαμε στην επιβολή της μάσκας διά …προστίμου. Και στις μαζικές διαμαρτυρίες κατά της μάσκας. Γιατί; Οι ανά τον κόσμο πολίτες αδιαφορούν για την υγεία τους; Αποκλείεται. Οι γονείς που ενίστανται στη χρήση μάσκας στα σχολεία αδιαφορούν για τα παιδιά τους; Αυτό κι αν αποκλείεται.

 

Τι φταίει λοιπόν; Η εξήγηση είναι απλή. Δεν έχουμε πειστεί!!! Και μόνο το γεγονός ότι πειθαρχήσαμε για να αποφύγουμε το πρόστιμο και όχι τον ιό το αποδεικνύει.  

 

Και ασφαλώς συνιστά τραγική ειρωνεία όταν εξακολουθούν να προσβάλλονται και να πεθαίνουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι…

 

 

Διαβάστε επίσης

Άστραψε και βρόντηξε εναντίον των αρνητών ο Εφραίμ! - Άρθρο της Σίλας ΑλεξίουΣίλα Αλεξίου

Ηχηρή απάντηση στις συνομωσιολογικές θεωρίες που επικρατούν στους κόλπους της εκκλησίας σχετικά με την επιστημονική αντιμετώπιση της πανδημίας, έδωσε από την Αίγινα ο Μητροπολίτης ...

Άγιος Νεκτάριος: Κλειστόν λόγω ανευθυνότητας! - Άρθρο της Σίλας ΑλεξίουΣίλα Αλεξίου

Ένα ολόκληρο νησί εκτίθεται …χάρη στο έμβλημά του! Το δημοφιλές μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου σφραγίζεται, κλείνει τις πόρτες του στους πιστούς που συρρέουν στην Αίγινα από όλη την...

Στο σκοτάδι η Αφαία για ένα …πείσμα - Άρθρο της Σίλας Αλεξίου Σίλα Αλεξίου

Γράφει η Σίλα Αλεξίου -    «Το Μάρτιο του 2011, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε μελέτη για «την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου και για φωτισμό ανάδειξης των ναών Αφ...