Ψάχνεις έναν προορισμό που ξεφεύγει από τις πολυσύχναστες τουριστικές διαδρομές και συνδυάζει ιστορία, φύση και ανθρώπινη ζεστασιά; Η Δρυόπη Τροιζηνίας, γνωστή παλιά ως Κάτω Φανάρι, είναι ένα ζωντανό χωριό στην καρδιά της Τροιζηνίας, πολύ πιο κεφάτο και πολυσύχναστο από το γειτονικό Άνω Φανάρι.
Με εύκολη πρόσβαση σε σχέση με το ορεινό Άνω Φανάρι, η Δρυόπη βρίσκεται πιο κοντά στη θάλασσα του Σαρωνικού, καθιστώντας την ιδανική βάση για νεανικές αποδράσεις. Αυτό το χωριό, που ιδρύθηκε ως μοντέρνα κοινότητα πριν 200 χρόνια – ένα ορόσημο που γιορτάστηκε πρόσφατα από τον Δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων – ήταν πριν μερικές δεκαετίες ένας τόπος γεμάτος ζωή, με καταστήματα και επαγγελματίες. Σήμερα, παραμένει ένας προορισμός γεμάτος αυθεντικότητα, ιδανικός για φοιτητές, backpackers και όσους αναζητούν την αληθινή Ελλάδα.
Κτισμένη στους πρόποδες του Ορθολιθίου, σε υψόμετρο 270 μέτρων, η Δρυόπη έχει ρίζες που φτάνουν πίσω στον χρόνο, ίσως και πριν την αρχαία Τροιζήνα. Το όνομά της προέρχεται από τους Δρύοπες, ένα αρχαίο φύλο που εγκαταστάθηκε εδώ γύρω στο 1400-1300 π.Χ. Περπατώντας στα σοκάκια της, η ιστορία ζωντανεύει: το Ηρώο στην κεντρική πλατεία τιμά τους κατοίκους που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς το 1944 στο Νιχόρι, ενώ ο βυζαντινός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου μαγεύει με την αρχιτεκτονική του.
Για τους λάτρεις της αρχαιολογίας, κοντά στο ακρωτήριο της Νήσιζας αποκαλύπτονται ίχνη προϊστορικού οικισμού, γεωμετρικό νεκροταφείο και φρούριο, με ευρήματα όπως ένας αμφορέας και ένας κρατήρας του 7ου αιώνα π.Χ. να μαρτυρούν τον πλούτο της περιοχής.
Η ιστορία μιας Αυστρακής φωτογράφου
Η Δρυόπη, όμως, δεν είναι μόνο η ιστορία της – είναι οι άνθρωποί της. Το 2005, η Αυστριακή φωτογράφος Γερτρούδη Όρτνερ, ο σύζυγός της, δάσκαλος, και τα δύο τους παιδιά αναζητούσαν έναν ήσυχο τόπο παραθερισμού μακριά από τις τουριστικές λεωφόρους. Μέσα από το διαδίκτυο, ανακάλυψαν τη Δρυόπη, ένα ορεινό χωριουδάκι πάνω από τα νερά του Αργοσαρωνικού. Ερωτεύτηκαν το μέρος, αγόρασαν ένα παλιό πέτρινο σπίτι 60 τετραγωνικών και το έκαναν δεύτερο σπίτι τους. Η Δρυόπη έγινε για την Όρτνερ η ιδανική Αρκαδία, ένα όνειρο ρομαντικών ψυχών της Κεντρικής Ευρώπης, όπου η απλότητα, η πνευματική διαύγεια και η ψυχική ισορροπία βασιλεύουν. Δεν ήταν μόνο οι φυσικές ομορφιές που την κράτησαν εδώ, αλλά οι ανθρώπινες αρετές: η φιλοξενία, η ζεστασιά και η αυθεντικότητα των κατοίκων.
Σε ανταπόδοση, η Όρτνερ αφιέρωσε στη Δρυόπη έναν δίγλωσσο τόμο, «Ελλάδα. Πατρίδα της ψυχής μου», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, γεμάτο κείμενα και φωτογραφίες. Μέσα από το βιβλίο, γνωρίζουμε τη Δρυόπη των λίγων κατοίκων, όπου ο ταχυδρόμος μοιράζει συντάξεις σε μετρητά, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ πληρώνονται στο καφενείο της Ελένης και το σχολείο λειτουργεί με μόλις τέσσερις μαθητές. Η Όρτνερ απαθανατίζει πρόσωπα όπως τον βοσκό Νάκο, που θυμάται τα γερμανικά του από τη μετανάστευση, τη 92χρονη Θεοδότη, που έχασε τον άντρα της από τους Γερμανούς το 1944, και την Αγγελική, που επέστρεψε από το Σικάγο μετά από 40 χρόνια. Με εικόνες από λιόδεντρα, βουκαμβίλιες, βαφτίσια και γάμους, το βιβλίο είναι ένα πάνθεον της ελληνικής ζωής, που αναδεικνύει τη Δρυόπη ως σύμβολο μιας λιγότερο νευρωτικής και αποξενωτικής κοινωνίας. Η αφιέρωση της Όρτνερ στον μηχανικό του Ναυπλίου, που μοιράστηκε το ζυμωτό ψωμί και τις ελιές του, συμπυκνώνει την ψυχή αυτού του τόπου.
Τι θα δεις και θα φωτογραφίσεις
Για περιπέτεια, ακολούθησε τα μονοπάτια του Ορθολιθίου μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όπου κάθε χρόνο γίνεται ένα παραδοσιακό πανηγύρι με θέα που θα γεμίσει το feed σου. Για ακόμα πιο εντυπωσιακή πανοραμική θέα, το Άνω Φανάρι, στα 470 μέτρα, είναι μια σύντομη απόδραση, αλλά η Δρυόπη παραμένει ο πιο βολικός προορισμός για γρήγορη πρόσβαση στη θάλασσα. Το Φαράγγι του Έρωτα, κοντά στον Κοκκινόβραχο, με τη μυθολογική ιστορία του Ιππόλυτου, γιου του Θησέα, προσφέρει μια μυστηριακή εμπειρία. Μετά, κατέβα για μια βουτιά στον κόλπο της Νιζήσας, όπου κάποτε έδεναν δεκαπέντε εμπορικά καράβια την ημέρα.
Δείτε το βίντεο του Νίκου Λεβειδιώτη
Τι να Κάνεις στη Δρυόπη
Ιστορικό Vibe: Επισκέψου το μνημείο στο Νιχόρι και μάθε για την ηρωική αντίσταση των κατοίκων.
Πεζοπορία: Ανέβα στο Προφήτη Ηλία ή εξερεύνησε το Φαράγγι του Έρωτα για περιπέτεια.
Κοντινές βόλτες: Με μόλις 23,5 χιλιόμετρα απόσταση από τον Γαλατά, συνδύασε τη Δρυόπη με τον Πόρο ή το λεμονοδάσος της Τροιζηνίας.
Insta-Moments: Φωτογράφισε την θέα από την πλατεία ή τις ορχιδέες και τις χελώνες του Άνω Φαναριού.
Insider Tips για νέους ταξιδιώτες
Πότε να πας: Άνοιξη και φθινόπωρο για πεζοπορία, καλοκαίρι για θάλασσα.
Πώς να φτάσεις: Από Αθήνα, 2 ώρες οδικώς μέσω Επιδαύρου. Χωρίς αμάξι, ΚΤΕΛ από Πειραιά για Γαλατά και μετά ταξί.
Budget-Friendly: Φθηνές τιμές σε καφενεία και διαμονή στον Γαλατά.
Η Δρυόπη Τροιζηνίας, με τη ζωντάνια, την ιστορία και τη φιλοξενία της, είναι ο τέλειος προορισμός για όσους κυνηγούν την αυθεντική Ελλάδα. Όπως η Όρτνερ, βρες κι εσύ την Αρκαδία σου – πάρε την παρέα σου και ξεκίνα για τη Δρυόπη!