ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κήπος Ηρώων: Μια πρόταση για τα Μέθανα που αξίζει να σκεφτούμε

Τα Μέθανα, μια χερσόνησος με πλούσια ιστορία και φυσική ομορφιά, θα μπορούσαν να αποκτήσουν έναν ακόμη λόγο υπερηφάνειας.

Μια πρόταση του Σάββα Αθανασίου για τη δημιουργία ενός Κήπου Ηρώων και Επιφανών Ανδρών και Γυναικών αναδεικνύει την επιθυμία της τοπικής κοινότητας να τιμήσει το παρελθόν της και να συνδέσει το παρόν με το μέλλον.

Με την τοποθέτηση προτομών εξέχουσων προσωπικοτήτων, όπως του Κάρολου Φαβιέρου και του Σταμάτη Λαζάρου, ο κήπος θα αποτελέσει έναν ζωντανό μάρτυρα της πλούσιας ιστορίας των Μεθάνων και θα εμπνεύσει τις νεότερες γενιές.

 

Διαβάστε αναλυτικότερα την πρόταση του Σάββα Αθανασίου: 

 

"ΚΗΠΟΣ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
'Αλλη μία πρόταση για την ολιστική ανάταξη των Μεθάνων
Η πρόταση μου για δημιουργία Κήπων Ηρώων Αγωνιστών και Επιφανών Ανδρών και Γυναικών στα Μέθανα, με προτομές του Κάρολου Φαβιέρου, Μακρυγιάννη, Ντέντε, Χρήστου Μαλτέζου, Γιώργου Μπάτη, Ευάγγελου Μαλτέζου, Μίνωα Κυριακού, Λίνας Νικολακοπούλου, Σταμάτη Λαζάρου στην πλατεία που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι της Λουτρόπολης Μεθάνων, είναι μια πρόταση που θα πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί άμεσα.
Ο Κήπος Ηρώων και Επιφανών Ανδρών και Γυναικών θα ενισχύσει την πολιτιστική ταυτότητα της Χερσονήσου Μεθάνων και θα συνδέσει την ιστορία της με τους ανθρώπους της που διακρίθηκαν στη σύγχρονη εποχή και θα προσδώσουν ιδιαίτερο ιστορικό κύρος.
Από το “Πάνθεον των Μεθάνων” διακρίναμε τις εννέα προσωπικότητες που θα πρέπει να φτιάξουμε τις προτομές τους και να τοποθετηθούν στον Κήπο των Ηρώων και Επιφανών Ανδρών και Γυναικών.
Η επιλογή έγινε σε συνεργαία με την σύζυγο μου Χριστή Αθανασίου και την παρουσιάσαμε στην εκδήλωση που έγινε στο ξενοδοχείο ΑΙ ΠΗΓΑΙ στις 19 Μαίου 2023.
Οι εννέα προτεινόμενοι:
Ντέντες – Ιωάννης Δεδεγκίκας – Γκίκας
Ο οπλαρχηγός Ιωάννης Δεδεγκίκας – Γκίκας, ο οποίος καταγόταν από τα Μέθανα ήταν ένας από κορυφαίους αγωνιστές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821. Έγινε γνωστός με το όνομα Ντέντες. Συγκρότησε στρατιωτικό σώμα και συμμετείχε στις πολιορκίες της Μονεμβασιάς, της Κορίνθου, της Τρίπολης και των Δερβενακίων. Στη συνέχεια οι Μεθανίτες με οπλαρχηγό τον Δεδεγκίκα, ενσωματώθηκαν με το Νικηταρά στις μάχες της Αττικής και των Αθηνών και τέθηκαν κάτω από την αρχηγία του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Επίσης ο Ντέντες έλαβε μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Στερεά Ελλάδα. Σκοτώθηκε στις εμφύλιες μάχες στη Περαχώρα της Κορινθίας.
Σταμάτης Λαζάρου
Ο Σταμάτης Λαζάρου δίκαια θεωρείται ο μεγαλύτερος Λαϊκός ζωγράφος στις ημέρες μας.Οι γονείς του μπάρμπα-Σταμάτη κατάγονται από τα Μέθανα. Γνήσιοι Αρβανίτες, κληροδότησαν πολλά από τα Αρβανίτικα προτερήματα στον γιό τους, που είδε το φως της ζωής το 1915 στα Ταμπούρια του Πειραιά.Με τα κακοτράχηλα βουνά του χωριού του και τους σκληροτράχηλους συμπατριώτες του είχε συνεχή επαφή. Μόνο δύο τάξεις κατάφερε να τελειώσει στο γυμνάσιο του Πειραιά. Η επιτακτική βιοποριστική ανάγκη της οικογένειας τον ανάγκασε να ριχτεί στην βιοπάλη, μα το πάθος του για την ζωγραφική τον ακολούθησε σε όλες τις σκληρές βιοποριστικές του περιπέτειες. Τα πρώτα τελάρα του νεαρού ζωγράφου ήταν αυτή η ίδια η τσιμεντένια αυλή του σπιτιού του, που την στόλισε με θέματα της καθημερινής πειραιώτικης ζωής.
Μπάτης Γιώργος
Ο Γιώργος Μπάτης ήταν ένας από τους πρώτους και επιδραστικότερους μουσικούς του ρεμπέτικου καθώς και γνωστός μάγκας του Πειραιά. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Τσώρος, ενώ ήταν γνωστός και ως Γιώργος Αμπάτης. Είχε μεγάλη αγάπη για τη μουσική και είχε σημαντική συλλογή μουσικών οργάνων (μπουζούκια, μπαγλαμάδες, κ.ά.).
Γεννήθηκε στα Μέθανα το 1885 όταν ήταν ακόμα μικρός η οικογένειά του μετακόμισε στον Πειραιά. Στα μέσα της δεκαετίας του 20? άνοιξε χoροδιδασκαλείο το οποίο ονομαζόταν «Κάρμεν». Το 1931 άνοιξε ένα καφενείο, το «Ζώρζ Μπατέ», το οποίο αποτέλεσε ένα από τα «λίκνα» του ρεμπέτικου. Ακόμα εργάστηκε ως πωλητής αυτοσχέδιων φαρμάκων κατά του πονόδοντου, περιπλανώμενος οδοντογιατρός, μικροπωλητής και ενεχυροδανειστής.
Μαλτέζος Ευάγγελος
Ο Ευάγγελος Μαλτέζος του Γεωργίου, διατέλεσε δήμαρχος της Λουτροπόλεως Μεθάνων από το 1975 μέχρι και το 1982. Ο Ε. Μαλτέζος γεννήθηκε το 1935 και άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2019, ύστερα από πολύμηνη νοσηλεία στο εξωτερικό.
Εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος της Λουτροπόλεως Μεθάνων στις 6 Απριλίου 1975, όταν η δημοτική παράταξη «Ενότης – Πρόοδος» συγκέντρωσε 553 ψήφους με ποσοστό επιτυχίας 66,59%.
Στις επόμενες δημοτικές εκλογές που έγιναν το 1978, η «Ενότης – Πρόοδος» του Ευάγγελου Μαλτέζου πήρε 828 ψήφους, με ποσοστό 100%.
Στη διάρκεια της θητείας του, ο Ευάγγελος Μαλτέζος απαλλοτρίωσε και κατασκεύασε το Δημοτικό Γήπεδο Μεθάνων, διαμόρφωσε την παραλία της Λουτρόπολης, την Μαρίνα και τον περιβάλλοντα χώρο, κατασκεύασε το Δημαρχείο Μεθάνων, καθώς επίσης το Τουριστικό Κέντρο Νησάκι και την οργανωμένη πλαζ.
Αλλά και ως ιδιώτης, κατασκεύασε το ξενοδοχείο «ΣΑΡΩΝΙΣ» και αργότερα αξιοποίησε και άλλα ιδιόκτητα ακίνητα, ενώ προέβη και σε αγορά και άλλων οικοπέδων, αλλά και του ξενοδοχείου «ΓΚΙΩΝΗΣ».
Κυριακού Μίνως
Ο πατέρας του καταγόταν από τα Μέθανα από οικογένεια με βενιζελικές καταβολές.
Η υδραίικης καταγωγής μητέρα του Αθηνά Ρεβίδου ήταν από τον Πόρο και από το δικό της σόι ο Μίνωας αντλεί την καταγωγή του από ιστορικά σπουδαίους πολιτικούς προγόνους. Ένας από τους προπάππους του ήταν ο Υδραίος αγωνιστής του ’21 και πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης, που είχε διατελέσει οκτώ φορές πρωθυπουργός της χώρας. Πρόγονος του ήταν και ο γεννημένος στον Πόρο Αλέξανδρος Κορυζής, ο πρωθυπουργός του δεύτερου έμμεσου «Όχι» στους κατακτητές κατά την περίοδο 1940-1941, ο οποίος αυτοκτόνησε λίγες ημέρες πριν από την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα.
Λίνα Νικολακοπούλου
Η Λίνα Νικολακοπούλου έχει συνδέσει το όνομα της με τα γνωστότερα τραγούδια της εποχής μας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και μεγάλωσε στα Μέθανα. Ενώ σπούδαζε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες, παρακολουθούσε μαθήματα κινηματογραφίας στη Σχολή Σταυράκου και σκηνοθεσίας θεάτρου στη Σχολή Πέλου Κατσέλη. Είναι κόρη της δασκάλας Αικατερίνης Μαλτέζουν και του Γιώργου Νικολακόπουλου που τα περισσότερα χρόνια τους τα έζησαν στα Μέθανα.
Μαλτέζος Χρήστος
Μεθανίτης δικηγόρος. Δολοφονήθηκε με άγρια βασανιστήρια στις Φυλακές της Κέρκυρας το Νοέμβρη του 1938.Στις 22 Νοεμβρίου του 1938, λίγες μέρες πριν συμπληρωθούν τα 16 χρόνια από την ίδρυση της ΟΚΝΕ, ακριβώς στην επέτειο των 20 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, άφησε την τελευταία του πνοή, στις φυλακές της Κέρκυρας όπου εκρατείτο, μια από τις ηρωικότερες μορφές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, ο νεολαίος επαναστάτης, ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας Χρήστος Μαλτέζος. Ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα φρικτών βασανιστηρίων στα οποία τον υπέβαλαν τα όργανα της μεταξικής δικτατορίας.
Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
Στα Μέθανα ήρθε και ο στρατηγός Μακρυγιάννης, το 1826, προκειμένου να συναντήσει τον Κ. Φαβιέρο, με εντολή της τότε Διοίκησης και συμμετείχε ενεργά στη συγκρότηση του τακτικού στρατού. Στα απομνημονεύματα του, ο στρατηγός Μακρυγιάννης, γράφει για τα Μέθανα: «Δια να μην γένη αυτό το κακό, να κοπή ο Περαίας, πολέμησαν όλοι το Φαβιέ και πήρε τον ταχτικόν και πήγε εις τα Μέθενα, σ’ ένα έρημον και νοσώδη τόπον, κ’ έφκειασε εκεί κάστρο και σπίτια. Κι’ ως νοσώδης ο τόπος, αφανίστηκαν οι άνθρωποι και χάθηκαν κακώς κακού». Επίσης σε άλλο σημείο γράφει: «Ήρθαν και τα άλλα τα μέλη της Επιτροπής της Διοίκησης, είπαν να πάγη ένας από αυτούς εις τα Μέθενα να μιλήση με τον Φαβιέ. «Ήταν καλέ, μου λένε, να πάγαινες και μόνος σου – είσαι αστενής, θα τον ενθουσίαζες αλλοιώς. Τους λέγω, να πεθάνω εις τον δρόμον θα πάγω να νεργήσω ό,τι μπορώ». Επήγα εις τα Μέθενα. Με δέχθηκε ο αγαθός Φαβγές κι όλοι οι αξιωματικοί. Τους ενθουσίασα. Τους ηύρα, πρόθυμους και με μεγάλον πατριωτισμόν. Σηκωθήκαμεν με τον Φαβγέ και πήγαμεν εις την Διοίκηση. Και διοριστήκαμεν εμείς οι δύο επίτροποι με δυό μέλη από την Διοίκηση και σκεδιάσαμεν και μιλήσαμεν να μείνη μυστικόν το σχέδιόν μας, κ’ έμεινε. Πήγε ο Φαβγές εις τα Μέθενα, έκαμε χαζίρι το σώμα του και το φόρτωσε πολεμοφόδια».
Κάρολος Φαβιέρος
Ο Κάρολος Φαβιέρος (Charles Nicolas Fabvier) γεννήθηκε το 1782 στο Ποντ α Μουσόν. Σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Παρισιού και συμμετείχε στους Ναπολεόντειους Πολέμους. Σε ηλικία 30 ετών ήταν συνταγματάρχης, είχε τιμηθεί με τον Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής και είχε πάρει τον τίτλο του βαρόνου.
Ο Κάρολος Φαβιέρος, το 1826, πρωτοστάτησε για το κτίσιμο κάστρου, στο λόφο του στενού των Μεθάνων, πάνω στα ερείπια αρχαίας οχύρωσης που σήμερα φέρει το όνομά του. Το 1827 η Γ΄ Ελληνική Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ανακήρυξε τον Φαβιέρο επίτιμο Έλληνα πολίτη.
Σάββας Ν. Αθανασίου"

Διαβάστε επίσης

Ενημέρωση του Δήμου Τροιζηνίας - Μεθάνων για τις φωτιές του ΣαββατούΤΡΟΙΖΗΝΑ

Από τον Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων, εκδόθηκε η ακόλουθη ενημέρωση σχετικά με τις φωτιές του Σαββάτου στα Μέθανα:   ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 17 Αυγούστ...

Υπό έλεγχο οι φωτιές στα Μέθανα - Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής με εναέρια μέσα(φωτογραφίες)ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Μια δύσκολη μέρα αντιμετώπισαν οι κάτοικοι και οι αρχές των Μεθάνων, καθώς τέσσερις ξεχωριστές πυρκαγιές ξέσπασαν στην περιοχή το Σάββατο 17 Αυγούστου. Παρά την πολλαπλή απειλή, οι...

Μια μαγική αυγουστιάτικη βραδιά στα Μέθανα με τη Γλυκερία (φωτογραφίες & βίντεο)ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Το βράδυ, 12 Αυγούστου, τα Μέθανα μεταμορφώθηκαν σε έναν μουσικό παράδεισο, χάρη στην μαγευτική φωνή της Γλυκερίας. Η βραδιά ξεκίνησε και σύντομα η προβλήτα του κεντρικού λιμανιού ...

Μεθάνα: Εκτός λειτουργίας η μονάδα απονιτροποίησης λόγω έλλειψης νερούΤΡΟΙΖΗΝΑ

Τα Μεθάνα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την υδροδότηση, καθώς από χθες, Παρασκευή 9 Αυγούστου, η μονάδα απονιτροποίησης της Δημοτικής Ενότητας βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Σύμφ...

Δεκάδες ελλείψεις στα λιμάνια του Αργοσαρωνικού: Πλοίαρχοι ζητούν άμεση παρέμβασηΑίγινα

Δεκάδες ελλείψεις για τα λιμάνια του Αργοσαρωνικού – Να συνεργαστούν Αντιπεριφέρεια, Δήμοι και Υπουργείο Ναυτιλίας για την βελτίωση και ασφάλεια των λιμένων   Γράφει ο Σάββας Αθανα...