ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Τροιζήνα ξάνα στο προσκήνιο και η συμβολή της Πολιτιστικής Κίνησης Τροιζήνας - Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θ. Δρίβας μιλάει στο SM

Η Τροίζηνα είναι το χωρίο που έχει συνδέσει το όνομα του με σημαντικές σελίδες της ελληνικής μυθολογίας, της αρχαίας ιστορίας και της μεσαιωνικής περιόδου, αλλά και με σπουδαίες πτυχές της νεότερης ιστορίας.
 
Είναι το χωριό που "παντρεύει" αρχαιοελληνικά αξιοθέατα, με ιστορικά και νεότερα μοναστήρια. Είναι το χωριό με το ξακουστό Διαβολογέφυρο, ένα θαύμα της φύσης. Το χωριό με τα λουλούδια, το Ιερό του Ιππολύτου, τον μεσαιωνικό πυργίσκο, το βράχο του Θησέα. Είναι ο τόπος της Γ' Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων. Το χωριό, που είναι γνωστό και ως Δαμαλάς, αναζητά εδώ και χρόνια την αναγνώριση που του αξίζει, για τα όσα έχει προσφέρει στην πανανθρώπινη ιστορία. Και επιτέλους, κάτι έχει αρχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Τους τελευταίους μήνες, η Τροιζήνα βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, οι εορτασμοί και οι εκδηλώσεις τιμής της Γ' Εθνοσυνέλευσης, δέχθηκαν με τέτοια ένταση τα φώτα των προβολεών. Κι αυτό συνέβη χάρη στις προσπάθειες των ίδιων των κατοίκων της και ενός σημαντικού φορέα, που με επιμονή και υπομονή, εργάσθηκε με μεθοδικότητα και πάθος για να αναδείξει τις πτυχές της σπουδαίας αυτής σελίδας για την ελληνική ιστορία. Αναφερόμαστε στην Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας. Έναν σύλλογο που μόχθησε για την δημιουργία του μνημείου της Γ' Εθνοσυνέλευσης, που κοσμείται από την προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια.
 
Μετά τα εγκαίνια αυτού του μνημείου, ακολούθησαν οι λαμπρές εκδηλώσεις της επετείου της Γ' Εθνοσυνέλευσης, με την αναπαράσταση αυτής, υπό την επιμέλεια του "κατ' επιλογήν Τροιζήνιου" ηθοποιού Γεράσιμου Σκιαδαρέση. Τους επετειακούς εορτασμούς διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο, ο Δήμος Τροιζηνίας - Μεθάνων, με την Περιφέρεια Αττικής να χρηματοδοτεί τις διήμερες εκδηλώσεις. 
 
 
Το Saronic Magazine συνάντησε τον νέο Πρόεδρο της Πολιτιστικής Κίνησης Τροιζήνας κ. Θεόδωρο Δρίβα, ο οποίος μας μίλησε για τον σύλλογο, το χωριό, το μνημείο της Γ' Εθνοσυνέλευσης, αλλά και το όραμα των κατοίκων για το χωριό τους.
 
 
Πότε ιδρύθηκε η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας και ποιοι είναι οι σκοποί του Συλλόγου;
 
H Πολιτιστική Κίνηση Τροιζηνίας ιδρύθηκε το 1979. Σκοπός του Συλλόγου είναι η ανάδειξη και γιατί όχι, η διατήριση και παρουσίαση των αρχαιοτήτων της Τροιζήνας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης η αναβίωση και η διατήρηση παραδόσεων του τόπου, όπως π.χ. τα Φουρνιάδεια, μια εκδήλωση φόρος τιμής στον Χρήστο Φουρνιάδη, καθηγήτη Αρχαιολογίας και έξοχη προσωπικότητα, λόγω ανακάλυψης των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στην Τροιζήνα.
 
 
Ποιοι είναι οι στόχοι του νέου Δ.Σ. της Πολιτιστικής Κίνησης Τροιζήνας;
 

Οι στόχοι του Συλλόγου είναι να αναδειχθεί - εξελιχθεί πλέον περισσότερο. Σε αυτό το κομμάτι θα βοηθήσει η τεχνολογία φυσικά. Στα σχέδια είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού σάιτ του Συλλόγου, ώστε να προβληθεί εκ των έσω και παράλληλα να παρουσιάσει ο,τι έχει καταφέρει μέχρι τώρα, καθώς επίσης και τα μελλοντικά σχέδια. Με την βοήθεια λοιπόν της τεχνολογίας και των αρμοδίων φορέων θα μπορούμε να παρουσιάσουμε στους τουρίστες που επισκέπτονται τον τόπο αυτό, την ιστορία του, μέσω των νέων σημάνσεων με κωδικούς που θα σκανάρουν από το κινητό τους και θα παρουσιάζονται μπροστά τους όλη η ιστορία καθώς και εικόνες για το τι συμβολίζει το κάθε τι, τα λεγόμενα QR Codes. Επίσης στα σχέδια μας είναι η δημιουργία χώρου με παραδοσιακά προϊόντα προς πώληση, φτιαγμένα από τους κατοίκους, η ενασχόληση των παιδιών και των μεγαλυτέρων με κάποια δραστηριότητα είτε αυτό αφορά εκγύμναση, είτε μια μορφή τέχνης, πάντως κάτι επικοδομητικό που να τους κρατά σε εγρήγορση.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το μνημείο της Γ' Εθνοσυνέλευσης. Τι δυσκολίες αντιμετώπισε ο Σύλλογος για την κατασκευή του. Που βρέθηκαν οι πόροι για το έργο. Ποιοι στάθηκαν αρωγοί και ποιοι δυσκόλεψαν την προσπάθεια.
 

Το μνημείο λοιπόν. Το συγκεκριμένο έργο μπορώ να πω πως θεωρείται το μεγαλύτερο κατόρθωμα, τόσο για εμένα ως μέλος και σημερινός πρόεδρος, όσο και για τον Σύλλογο. Ένα έργο που έγινε πραγματικότητα μετά από σχεδόν 30 χρόνια. Η προσπάθεια ανέγερσης του, είχε ξεκινήσει από προηγούμε Δ.Σ. όμως για κάποιο λόγο δεν προχώρησε. Έτσι όταν πριν από 4 χρόνια αναλάβαμε την διοίκηση του Συλλόγου, υπό την προεδρία της Ευαγγελίας Δροσινου και μελών των Ζαχερ Μωχάμετ, Κασσαρη Αγγελική, Κρικωνα Σταματίνα, πρώτο μας μέλημα ήταν το μνημείο αυτό. Βήμα βήμα, σε συνενόηση με τις αρμόδιες αρχές, καταφέραμε να εκδόσουμε τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να γίνει η αρχή, όπως και έγινε. Οι δυσκολίες πολλές. Πρώτη και κυριότερη, το οικονομικό κομμάτι, καθώς οι πόροι του Συλλόγου δεν επαρκούσαν ούτε στο ελάχιστο. Έτσι απευθυνθήκαμε σε ανθρώπους και φορείς στέλνοντας επιστολές για παροχή οικονομικής ενίσχυσης. Φυσικά δεν ανταποκρίθηκαν στην πλειοψηφία τους, όμως βρέθηκαν κάποιοι που βοήθσαν χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτοί λοιπόν είναι οι δωρητές και κάτοικοι της Τροιζήνας και την ευρύτερης περιοχής που πίστεψαν σε εμάς και τους ευχαριστούμε θερμά ακόμη μια φορά. Κατα τη διάρκεια της θητείας μας μεσολάβησε και η εποχή του Covid, όπου δεν επιτρεπόταν καμία εκδήλωση, συγκέντρωση και ότιδήποτε θα μπορούσε να ενισχύσει τον Σύλλογο οικονομικά. Όμως και αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στον στόχο μας. Από πόρτα σε πόρτα, πουλώντας ημερολόγια, καταφέραμε να μαζέψουμε ένα χρηματικό ποσό, ώστε να συνεχίσουμε. Μετά την άρση των μέτρων της πανδημίας, οποιαδήποτε ενέργεια κάναμε, είτε αυτό είναι μπαζάρ, είτε εκδήλωσ, είτε συμβολικά δώρα και εκδρομές στα παιδιά του σχολείου, γινόταν αποκλειστικά με προσωπικά έξοδα του Δ.Σ. χωρίς να επιβαρύνεται ο Σύλλογος. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε και αυτούς που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μας αποθαρρύνουν από την προσπάθεια μας αυτή. Το αποτέλεσμα; Εξακολουθούμε και προσπαθούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή, παραδίδοντας έργα, ενώ εκείνοι παραμένουν στον εξώστη από όπου ξεκίνησαν.

 

 

Κατά πόσο θεωρείτε ότι το μνημείο θα συμβάλει στην πολιτιστική, αλλά και τουριστική αναβάθμιση της Τροιζήνας;
 

Πιστεύω ότι αν αξιοποιηθεί όπως πρέπει πλέον και αν δεν αφεθεί στην τύχη του, συμπληρώνοντας κάποιες λεπτομέρειες που ακόμη δεν έχουν προστεθεί λόγω κόστους, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς τόσο για τον κόσμο που έρχεται από το εξωτερικό, όσο και για τους Έλληνες. Μην ξεχνάμε ότι οι ξένοι γνωρίζουν την ιστορία πολύ καλύτερα απ’ όσο εμείς ευτυχώς. Και λέω ευτυχώς γιατί εκείνοι εκτιμούν  και θέλουν να μάθουν να δουν και να δουν από κοντά ό,τι αφορά την ιστορία σε σύγκριση με εμάς που τα θεωρούμε δεδομένα και δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Ήδη το μνημείο έχει ταξιδέψει, ας μου επιτραπεί αυτή η λέξη, σε Κίνα, Γερμανία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Σουηδία, Νορβηγία, Ινδία, μέσα από φωτογραφίες ή βίντεο ιδιωτών που το επισκέφθηκαν.

 

 

Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας τα στοιχεία που κάνουν την Τροιζήνα τόσο ενδιαφέρουσα περιοχή;
 

Τα στοιχεία λοιπόν είναι η ιστορία της, ο αρχαίος Πολιτισμός της και οι μύθοι γύρω από το όνομα της.

 
Τι θα πρέπει να αλλάξει στην προβολή της σπουδαίας ιστορίας και των μοναδικών αξιοθέατων της Τροιζήνας και πως μπορεί να συμβάλει η Πολιτιστική Κίνηση Τροιζήνας στην προβολή των παραπάνω;
 

Το κυριότερο θεωρώ πως είναι η ανάδειξη - διατήρηση - επισκευή των Αρχαιοτήτων. Ναι, χρειάζεται να γίνουν πολλές παρεμβάσεις στον χώρο και όχι μόνο. Αυτό φυσικά γίνεται με συνεργασία της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο Σύλλογος έχει την δυνατότητα να συμβάλλει, όσο του επιτρέπεται, είτε με συμμετοχή σε συμβούλια παραθέτοντας απόψεις- ιδέες, είτε με δική του πρωτοβουλία να αναλάβει και να αναδείξει κάποιο στοιχείο έχοντας φυσικά έρθει πρώτα σε συννενόηση για το κατά πόσο μπορεί να επέμβει σε όλο αυτό.

 

Εκτός από την εκλογή σας ως πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Τροιζήνας, έχετε θέσει υποψηφιότητα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές ως δημοτικός σύμβουλος. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση και πόσο δύσκολο πιστεύετε πως θα είναι να ανταποκριθείτε το ίδιο καλά στις δύο αυτές θέσεις ευθύνης σε περίπτωση εκλογής σας;

 

 

Θα μπορούσα να επιλέξω ένα από τα δύο, όμως είναι η τρίτη μου θητεία ως μέλος του Δ.Σ της Πολιτιστικής Κίνησης Τροιζήνας και αυτό που έμαθα είναι ότι όταν έχεις δίπλα σου ανθρώπους με πείσμα, όρεξη, κέφι, πνέυμα συνεργασίας, συννενόηση, αγάπη για αυτό που κάνεις, τότε δεν μπορείς να μένεις απαθής, διαλύοντας ότι με κόπο έχτισες. Πόσο μάλλον όταν αφορά τον τόπο που μένεις και νοιάζεσαι για το καλύτερο δυνατό για αυτόν! Ναι λοιπόν είναι μια πρόκληση για εμένα. Πιστεύω στις δυνατοτητες μου, πιστεύω στους συνεργάτες μου γιατί έχουμε έναν κοινό στόχο: Να μην κολλάμε στις ταμπέλες, παρά στο κοινό καλό γιατί στην τελική αυτό μένει και αυτό αναγνωρίζεται είτε γρήγορα, είτε αργά.

Διαβάστε επίσης

Στα χέρια των αστυνομικών του Α.Τ. Τροιζήνας ο 46χρονος που φέρεται ως εγκέφαλος συμμορίας η οποία έκανε κλοπές σε Τροιζηνία και ΕρμιονίδαΤΡΟΙΖΗΝΑ

Στα κρατητήρια βρίσκεται ο 46χρονος ο οποίος φέρεται ως εγκέφαλος συμμορίας η οποία είχε διαπράξει 25 κλοπές και 13 απόπειρες σε σπίτια σε Τροιζηνία και Ερμιονίδα με λεία η οποία υ...

Τροιζηνία: Παραιτήθηκε από Δημοτικός Σύμβουλος ο πρ. δήμαρχος Κώστας Καραγιάννης - Διαβάστε την επιστολή του ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Ο πρώην δήμαρχος Τροιζηνίας Μεθάνων Κώστας Καραγιάννης, παραιτήθηκε από Δημοτικός Σύμβουλος. Ακολουθεί η επιστολή του κ. Καραγιάννη:      "ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ...

Γαλατάς: Υπέροχη βραδιά και κοσμοσυρροή στη συναυλία της Γλυκερίας και της Μελίνας Ασλανίδου ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Με νότες, κέφι, χορό και πάρα πολύ κόσμο, γέμησε η παραλία του Γαλατά Τροιζηνίας την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, σε μια μεγάλη συναυλία με δύο εξαιρετικές ερμηνεύτριες επί σκην...

Ο Σάββας Αθανασίου υποψήφιος στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων με τον συνδυασμό του Γιώργου Ιωακειμίδη ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Ο δημοσιογράφος ναυτιλιακού ρεπορτάζ και έμπειρος αιρετός στον Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων Σάββας Αθανασίου, θα πλαισιώσει με την υποψηφιότητα του, τον συνδυασμό του Γιώργου Ιωακειμί...

Γαλατάς: Γλυκερία – Μελίνα Ασλανίδου «Πάμε μαζί» στον Γαλατά Δευτέρα 14 Αυγούστου ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Οι δύο σπουδαίες και χαρισματικές ερμηνεύτριες Γλυκερία Μελίνα Ασλανίδου, σε μία κορυφαία μουσική συνάντηση επί σκηνής αυτό το καλοκαίρι! Την Δευτέρα 14 Αυγούστου, θα βρίσκονται στ...

Θάνατος λουόμενης στα ΜέθαναΤΡΟΙΖΗΝΑ

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε πρωινές ώρες σήμερα από τη θαλάσσια περιοχή Νησάκι Μεθάνων, 90χρονη ημεδαπή. Ιδιώτης ιατρός που βρισκόταν στο σημείο διαπίστωσε το θάνατό της, εν...