Γιάννης Γκούμας: "Το κατεστημένο εύλογα μας φοβάται ότι με την δυναμική μας, ίσως καταφέρουμε να τους χαλάσουμε την σούπα"
Στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το εκλογικό σώμα του Πόρου, της Τροιζηνίας και των Μεθάνων, θα έχουν την δυνατότητα να στηρίξουν "δικούς τους" πολιτευτές, που συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια διαφορετικών κομμάτων, στην Α' Πειραιά & Νήσων.
Υποψήφιους συντοπίτες που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Ανθρώπους που εκτίθενται για πρώτη φορά στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Το Saronic Magazine σας παρουσιάζει τους υποψήφιους βουλευτές από την πάλε ποτέ επαρχεία Τροιζηνίας, εστιάζοντας στον υποψήφιο βουλευτή με το ΜέΡΑ25 Γιάννη Γκούμα. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι στις εκλογές του 2019, το ΜέΡΑ25 είχε αναδειχθεί τρίτο κόμμα στον Πόρο.
Ο Γιάννης Γκούμας εργάζεται και κινείται κοινωνικά μεταξύ Γαλατά και Πόρου. Είναι ένας μαχητικός νέος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα της περιοχής και έχει κατ' επανάληψη αποδείξει πως δεν τον τρομάζει η συμμετοχή του στα κοινά και εκφράζει πάντοτε με θάρρος τη γνώμη του.
Όπως θα διαπιστώσετε από την συνέντευξη που μας παραχώρησε, o Γιάννης Γκούμας, μας μεταφέρει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο τις προτάσεις του ΜέΡΑ25 για να σοβαρότερα προβλήματα της περιοχής.
Πείτε μας τους λόγους που σας οδήγησαν στην συστράτευση με το ΜέΡΑ25
Συστρατεύτηκα το 2016 με το πανευρωπαϊκό μας κίνημα DiEM25 για να υποστηρίξω την ιδέα του να αποφασίζουν οι λαοί της Ευρώπης ενωμένοι για τις τύχες τους και για τις χώρες τους.
Συμμετείχα από την ύδριση του ΜέΡΑ25 ως εκλογικό βραχίωνα του DiEM25 στην Ελλάδα, για παλέψω για το ηρωικό ΟΧΙ του 62% του ελληνικού λαού στο δημοψηφίσμα του 2015. Είμαι στο ΜέΡΑ25 για να βοηθήσω στην πάλη κατά των πολιτικών λιτότητας και εξαθλίωσης των πολιτών της Ελλάδας και κατ' επέκταση της Ευρώπης. Στόχος μου είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να μπορούν να επιστρέψουν οι εκατοντάδες χιλιάδες νέοι που έφυγαν τα 13 χρόνια των μνημονίων από την πατρίδα μας, ανάμεσά τους και οι μισοί μου φίλοι από το δημοτικό μέχρι το πολυτεχνείο.
Από την επαφή σας με τον κόσμο, ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τις εκλογές του Μαΐου;
Φίλοι, συμπολίτες και συλλογικότητες, έχουν απηυδήσει. Δεν αντέχουν άλλο την λιτότητα και την εξαθλίωση. Ακόμα και απογοητευμένοι μετά την ανατροπή του αποτελέσματος του 62% του δημοψηφίσματος του 2015, αρχίζουν και αναθαρρούν.
Συλλογικότητες που παλαιότερα μας βλέπανε με καχυποψία, ως το δεκανίκι του συστήματος, έχουν αλλάξει άποψη.
Το κυριότερο είναι ότι πολίτες που έρχονται σε κανονική επαφή με τις θέσεις μας και όχι μέσα από το κόσκινο των συστημικών ΜΜΕ, διαπιστώνουν ότι όλα θα μπορούσαν να είναι αλλιώς, αρκεί να το τολμήσουμε. Και κάθε μέρα συστρατεύονται περισσότεροι, για να κάνουμε ακριβώς αυτό: Να το τολμήσουμε και να πετύχουμε.
Όλα είναι ρευστά σε αυτές τις εκλογές. Το κατεστημένο εύλογα μας φοβάται ότι με την δυναμική μας, ίσως καταφέρουμε να τους χαλάσουμε την σούπα.
Είμαστε ήδη πολύ καλύτερα από την πρώτη φορά το 2019 και θα παλέψουμε για το καλύτερο.
Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής Πόρου – Τροιζηνίας – Μεθάνων;
Πολλά από τα σημαντικά προβλήματα, είναι κοινά με όλη την Ελλάδα.
Υψηλή φορολογία, έλλειψη ρευστότητας σε αγορά, επιχειρήσεις, πολίτες αλλά και το κράτος το ίδιο. Η ακρίβεια για τους φτωχούς στο καλάθι, στα ενοίκια, στην ενέργεια, γενικά στα είδη πρώτης ανάγκης.
Ειδικά στην περιοχή μας και την επαρχία:
Ο δήμος Τροιζηνίας Μεθάνων έχει παντελή έλλειψη δημόσιας συγκοινωνίας. Λόγω των αποστάσεων (πολύ μεγαλύτερων σε σχέση με άλλους δήμους) χρειάζεται βοήθεια και από την κεντρική πολιτεία.
Οι δημότες και των δύο δήμων υποφέρουν από την έλλειψη προσωπικού και το κλείσιμο πολλών υπηρεσιών. Ειδικά δε οι συμπολίτες μας στα χωριά της Τροιζηνίας και ειδικά οι μεγαλύτερης ηλικίας, είναι πλήρως απομονωμένοι, καθώς δεν υπάρχει μέριμνα για βοηθιούνται στις περιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί ηλεκτρονικές πλατφόρμες υπηρεσιών.
Τα σχολεία έχουν σημαντικές φθορές και ελλείψεις, οι δάσκαλοι και καθηγητές, λόγω άρνησης της κεντρικής πολιτείας να καλύπτει τα κενά με μόνιμες προσλήψεις έρχονται ως αναπληρωτές μέχρι και πολλούς μήνες μετά το ξεκίνημα της χρονιάς, για να συναντήσουν το απάνθρωπο της έλλειψης στέγης, γιατί δεν υπάρχει ούτε και για αυτούς μέριμνα να γνωρίζουν τουλάχιστον ένα μήνα πριν πού θα πάνε και αυτό να έχει γίνει μέσα στον Ιούλιο, ώστε Σεπτέμβριο να βρίσκονται στις θέσεις τους και με στέγη.
Αντίστοιχα και για την υγεία, ενώ ξοδεύονται χρήματα σε κτίρια και εξοπλισμό, δεν υπάρχει αρκετό μόνιμο προσωπικό για να στελεχώσει τις τοπικές μονάδες του ΕΣΥ, ενώ η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (μια έλλειψη που κατέδειξε και η πανδημία) είναι ακόμα στην σφαίρα της φαντασίας.
Ιχθυοκαλλιέργειες:
Δεχόμαστε έντονη πίεση από τις εταιρίες, για τις οποίες έγινε και το "ειδικό χωροταξικό" κατά παρέκλιση κάθε άλλης πολεοδομικής και χωροταξικής διάταξης για να στήσουν βιομηχανικής κλίμακας εγκαταστάσεις, με σοβαρό κίνδυνο να προκαλέσουν βλάβες στο περιβάλλον, στις καλλιέργειες, στις παραλίες και σοβαρή όχληση προς τα οικιστικά σύνολα που εξυπηρετούν και τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες.
Υδροφόρος ορίζοντας:
Η περιοχή είναι στο κόκκινο. Το γνωρίζουμε όλοι. Οι πολίτες έχουν αναγκαστεί στην χρήση εμφιαλωμένου νερού κάποιες περιόδους πίεσης, ακόμα και για το μαγείρεμα. Οι αγρότες δεν έχουν αρκετό νερό να ποτίσουν τις καλλιέργειες και ο κάμπος της Τροιζηνίας, έχει υφάλμυρο και σε κάποιες περιπτώσεις και με νιτρικά έδαφος.
Προβλήματα τόσο στους επαγγελματίες τουρισμού όσο και στους αγρότες:
Από την μία το τουριστικό προϊόν έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα, από την άλλη οι αγρότες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τα καρτέλ που τους εκμεταλλεύονται
Τι προτείνει το ΜέΡΑ25 για τα προβλήματα που απασχολούν τα νησιά του Σαρωνικού και ειδικότερα τα προβλήματα της περιοχής Πόρου – Τροιζηνίας – Μεθάνων;
Ξεκινώντας από τα γενικότερα προβλήματα, που δεν αφήνουν αδιάφορους και τους πολίτες της περιοχής Πόρου - Τροιζηνίας - Μεθάνων:
Στις πρώτες 100 ημέρες:
1) Μειώνεται η φορολογία. ΦΠΑ 15%, μικρό ΦΠΑ στο 6%, κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων, μείωση ΕΝΦΙΑ για πολύ μικρές περιουσίες και μείωση του φόρου επιχειρήσεων των μικρομεσαίων στο 10%.
2) Βασικό καθολικό εισόδημα σε όλους 300€
3) Δημιουργία του συστήματος Δήμητρα, όπου μέσα από αυτό:
α) όλες οι πληρωμές γίνονται δωρεάν
β) παρέχεται δυνατότητα ανταγωνιστικής αποταμίευσης με επιτόκιο 8% με την μορφή μείωσης φόρων της επόμενης χρονιάς.
γ) παροχή ρευστότητας του κράτους για ταχύτατες εξοφλήσεις του κράτους προς τους πολίτες
4) Αυτόματη Τιμαριθμικη Αναπροσαρμογή των κατώτατων μισθών και συντάξεων σε σχέση με τον πραγματικό πληθωρισμό (των ειδών πρώτης ανάγκης και όχι των Πόρσε)
5) Νομοθέτηση εξορθολογισμένου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακού δυναμικού, με αύξηση κεφαλαίων, ικανών να αναβαθμίσουν το 6% από 0,5% των κτιρίων ετησίως και άμεσες αποπληρωμές. Σκοπός η καταπολέμιση της ενεργειακής φτώχειας και η δίκαιη ανάπτυξη για όλους στον τομέα της οικοδομής.
6) Πλαφόν κέρδους στην ενέργεια στο 5% του μέσου κόστους παραγωγής, με εκτιμώμενο αποτέλεσμα μείωσης τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος 50% και αποφυγή επιδοτήσεων του καρτέλ της ενέργειας.
Για τα τοπικά ζητήματα:
1) Συγκοινωνίες:
Στήριξη της δημοτικής συγκοινωνίας, σύμφωνα με τις ανάγκες και τον σχεδιασμό των δήμων
2) Υπηρεσίες:
- Εξυπηρέτηση μίας στάσης, όπου οι πολίτες απευθύνονται αποκλειστικά στην τελική υπηρεσία, χωρίς να αναζητούν γνωμοδοτήσεις/έγγραφα κλπ από άλλες υπηρεσίες. Πλήρης διασύνδεση υπηρεσιών
- Απλοποίηση διαδικασιών και για τους πολίτες και για τους υπαλλήλους, με μείωση της γραφειοκρατίας και με βοήθεια σε πρόσβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση για τους πιο ηλικιωμένους χρήστες, που δεν έχουν τριβή με το διαδίκτυο.
3) Ιχθυοκαλλιέργειες:
- κατάργηση του ειδικού χωροταξικού. Ταυτόχρονη εκπόνηση και επικαιροποίηση χερσαίου και θαλάσσιου γενικού χωροταξικού σχεδιασμού, το οποίο θα προβλέπει τις μέγιστες εντάσεις σε χρήσεις, με γνώμονα την αειφορία, την κυκλική οικονομία, την εξοικονόμηση πόρων και το γενικότερο σεβασμό και προστασία στο φυσικό και ανρθωπογενές περιβάλλον
- οι πολίτες και οι ΟΤΑ, συμμετέχουν ενεργά και συνδιαμορφώνουν τα παραπάνω σχέδια και ελέγχουν την θέση και την ένταση των ιχθυοκαλλιέργιών αλλά και κάθε προβλεπόμενης δραστηριότητας.
4) Ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά
α) όλες οι νέες εγκαταστάσεις ανήκουν σε πολίτες και ενεργειακές κοινότητες
β) προβλέπονται μικρές εγκαταστάσεις που δεν προκαλούν όχληση και σε καμία περίπτωση δεν καταργούν ή/και μειώνουν τις υφιστάμενες χρήσεις
5) Υγεία / παιδεία:
Άμεσες μόνιμες προσλήψεις για κάλυψη κενών
Υποστήριξη των δήμων στα πλαίσια του οργανισμού κοινωνικής στέγης για παροχή στέγης σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και αγροτικούς ιατρούς
6) Υδροφόρος ορίζοντας:
- Υποστηρίζουμε την κυκλική χρήση του νερού, με την ανάπτυξη του βιολογικού, για να μετατρέπει το νερό των λυμάτων σε ποτιστικό
- Δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης αποκλειστικά με χρήση ΑΠΕ (που όμως ανήκουν είτε στο δημόσιο, είτε σε ενεργειακές κοινότητες - όχι σε μεγάλες εταιρίες)
7) Τουριστικό και αγροτικό προϊόν
Στον αγροτικό τομέα, προωθούμε τις ήπιες μορφές παραγωγής, εκσυχρονισμένες και με εξοικονόμηση πόρων όπως το νερό, και με την υποστήριξη βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Στήριξη συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών που δημιουργούνται σε εθελοντική βάση, για σπάσιμο των καρτέλ. Κατάρτιση και επαναφορά της επιστημονικής υποστήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων.
Κίνητρα σύνδεσης του τουρισμού, της εστίασης και της τοπικής αγροτικής παραγωγής.
Στον τουριστικό τομέα, εστιάζουμε στην ποιότητα του τουριστικού προϊόντος αντί για την ποσότητα. Το τουριστικό προϊόν πρέπει να διασυνδεθεί με την κοινωνική και οικονομική ζωή στις κατά τόπους κοινωνίες. Το τουριστικό προϊόν δεν είναι προνόμιο λίγων μεγάλων εταιριών. Η τουριστική καμπάνια επανασχεδιάζεται με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και προοθώντας τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου ή/και συνδυασμού τόπων για εναλακτικές μορφές τουρισμού.
Με ποια κριτήρια, πιστεύετε, πως θα αξιολογήσει το εκλογικό σώμα τα κόμματα και κατά πόσο αυτά τα κριτήρια έχουν να κάνουν με τοπικά θέματα;
Το βασικό κριτήριο είναι η καθημερινότητά τους. Οι προτάσεις των κομμάτων πρέπει να δίνουν απαντήσεις σε προβλήματα όπως:
- Τι θα γίνει με την ακρίβεια; Την ενέργεια;
- Τι θα γίνει με τις μαζικές εξώσεις; Θα σταματήσουν; Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια;
- Τι πρέπει να γίνει, ώστε να έχουν πάλι κάποια ελπίδα οι νέοι;
- Πώς θα ξαναέρθει η ποιότητα στην ζωή μας και η αξιοπρέπεια;
Τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα το πρωί / τι θα μπορούσε ήδη να έχει γίνει και δεν έγινε;
Ταυτόχρονα όμως πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Δεν θα είναι εύκολος δρόμος. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την αντίδραση του συστήματος που δεν θέλει να χάσει την απόλυτη εξουσία του πάνω στο λαό μας και τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου. Θέλει αρετή, τόλμη, δάκρυα και ιδρώτα η ελευθερία που προτείνουμε και οπωσδήποτε ενότητα και να ξέρουμε τι κάνουμε.
Τα τοπικά θέματα θα παίξουν οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει κατά τόπους να εξειδικεύονται οι γενικές θέσεις των κομμάτων και κατά πόσο αυτές θα επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά και τα τοπικά ζητήματα. Τα τοπικά ζητήματα είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.
Ποιος είναι ο ρόλος των πολιτών στην δημοκρατία; Γιατί υπάρχει διαρκής απογοήτευση και αποχή από τα κοινά;
Η δημοκρατία είναι πολύ δύσκολο να πετύχει, γιατί θέλει πάρα πολλά απογεύματα. Ο πολίτης πρέπει να είναι σε θέση και κατάσταση να ελέγχει τους εκλεγμένους εκπροσώπους του από την επόμενη μέρα το πρωί. Θέλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι στις προτάσεις μας και δεσμευόμαστε να κάνουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης. Οι πολίτες πρέπει να κρίνουν την κάθε κυβέρνηση άμεσα, από την πρώτη στιγμή.
Το ΜέΡΑ25 για να το προχωρήσει ακόμα παραπέρα, προτείνει την δημιουργία ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών). Αυτά τα σώματα, απαρτίζονται από κληρωτούς πολίτες και ειδικούς κατά τα 2/3 και κατά 1/3 από εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο ρόλος τους είναι να είναι διαρκή και να χειρίζονται θέματα σχεδιασμού εθνικής σημασίας. Για παράδειγμα, το σύστημα παιδείας, το διαμορφώνει το ΔΙΑΣΚΕΠ Παιδείας και οι ειδικοί είναι εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες. Δεν είναι δυνατόν κάθε υπουργός παιδείας και νέο σύστημα παιδείας. Με κληρώσεις για να σπάνε οι κλίκες, αναλαμβάνουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (πολίτες και εκπαιδευτικοί) τον διαρκή σχεδιασμό του συστήματος παιδείας. Αντίστοιχα για την υγεία, την δικαιοσύνη, την οικονομία κλπ.
Όταν οι πολίτες είναι σε μια λογική να ελέγχουν την κεντρική εξουσία, τι θέλουν να γίνει, η ίδια λογική θα επεκταθεί και στην τοπική πιο άμεση εξουσία. Και όταν οι πολίτες αποφασίζουν για τα ζητήματα που τους απασχολούν, και δεν δίνουν λευκές επιταγές, τότε όλες οι βαθμίδες εκλεγμένων αντιπροσώπων θα συνεργαστούν για αυτούς.
Έχουμε διαθέσιμο ως πολίτες να αφιερώσουμε τόσο χρόνο; Ο καθένας μας έχει λίγο. Αν τον προστέσουμε όμως, γίνεται πολύς. Θέλει εμπιστοσύνη μεταξύ μας και βάρδιες.
Τι είναι το σύστημα Δήμητρα, για το οποίο ξεκίνησε τόση συζήτηση αυτές τις μέρες;
Είναι ένα δημόσιο σύστημα δωρεάν ηλεκτρονικών συναλλαγών. Καταργεί την προμήθεια των τραπεζών από τις καθημερινές μας συναλαγές, αγορές και μεταφορές χρημάτων.
Είναι ένα σύστημα αποταμίευσης με ανταγωνιστικό επιτόκιο (με την μορφή μείωσης φόρων) σε σχέση με τα αντίστοιχα τραπεζικά προϊόντα.
Επίσης προστατεύει καλύτερα τις καταθέσεις καθώς είναι μια δημόσια πλατφόρμα.
Είναι ένα κουτάκι ακόμα στην προσωπική σελίδα του καθενός στο taxinet και δουλεύει ως λογαριασμός τράπεζας, μπορείς να μεταφέρεις και να δέχεσαι χρήματα και συνοδεύεται με την αντίστοιχη κάρτα που δουλεύει με τον ίδιο τρόπο με τις υπόλοιπες κάρτες των τραπεζών.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι νόμισμα.
Σε καμία περίπτωση δεν κλείνει τις τράπεζες.
Με το σύστημα σε λειτουργία, οι καταθέσεις και οι συναλλαγές δεν επηρεάζονται από τυχόν αστοχίες τραπεζών γιατί είναι ανεξάρτητο.
Λέτε ότι θα παγώσετε τους πλειστηριασμούς; Θα χαρίσετε τα δάνεια; Τι είναι το σχέδιο Οδυσσέας;
Δεν χαρίζουμε κανένα δάνειο. Τα παγώνουμε. Με το σχέδιο Οδυσσέας, τα κόκκινα δάνεια μεταφέρονται λογιστικά σε μία δημόσια εταιρία διαχείρησης αυτών αντί να τα αγοράζουν τα αρπακτικά ταμεία.
- Το δάνειο παγώνει και ο χρήστης μένει στο κτίριο είτε είναι η κατοικία του και δεν τον πετάμε στο δρόμο, είτε είναι μικρομάγαζο και οι υπάλληλοι δεν απολύονται.
- Ο δανειολήπτης πληρώνει ενοίκιο που εξαρτάται και έχει ταβάνι το 1/3 της πραγματικής του δυνατότητας.
- Παγώνει το ξεπούλημα των ακινήτων και εξυγιένεται η αγορά ακινήτων.
- Το κράτος γλυτώνει την άλλη μέρα το πρωί 23 δις εγγυήσεων προς τα funds λόγω κατάργησης του σχεδίου Ηρακλής και των προδοτικών εγγυήσεων (ο κάθε ένας από εμάς γλυτώνει χρέος 2300€).
- Οι τράπεζες παίρνουν ομόλογα στο 50% της αξίας του δανείου, αντί για να τα σκοτώνουν στο 3%.
- Κάθε ταμείο τώρα αγοράζει δάνειο 100χιλ € για 3000€ και το πουλάει 20000€. Η τράπεζα έχασε 97 χιλιάρικα, η Ελλάδα 17 χιλιάρικα που φύγανε στο εξωτερικό, ο δανειολήπτης το σπίτι του, τα γειτονικά κτίρια την αξία τους (επειδή το διπλανό το σκοτώσανε) και κερδίζει μόνο το Fund ανθρώπων σαν τον κύριο Πάτση.
Με την πρόταση του ΜέΡΑ25, κερδίζουν οι πολίτες, το κράτος, ακόμα και οι τράπεζες και χάνουν μόνο τα κοράκια.
Όταν το ακίνητο πιάσει πάλι τιμή ή/και ο δανειολήπτης (ή/και οι κληρονόμοι του) καταφέρει να το αποπληρώσει, τότε το δάνειο φεύγει από το χαρτοφυλάκιο.
Ποιος είναι Γιάνης Γκούμας;
Έχω μεγαλώσει στην Τροιζηνία (θεωρώ Γαλατά και Πόρο και Μέθανα ένα μέρος). Σπούδασα Αρχιτέκτονας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και έχω μεταπτυχιακό με τίτλο "Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Αρχιτεκτονική" από το πανεπιστήμιο του Nottingham. Έχω επιστρέψει από την Αγγλία και εργάζομαι στην περιοχή Πόρου - Τροιζηνίας - Μεθάνων ως μηχανικός από το 2011.
Ξεκίνησα να δραστηριοποιούμαι με τα κοινά γράφοντας στο Porosnews.
Η ενεργός πολιτική μου δράση ξεκίνησε το 2016 με την ένταξή μου στο κίνημα DiEM25 και στην συνέχεια με την ίδρυση του εκλογικού του βραχίωνα ΜέΡΑ25 στην Ελλάδα το 2018 και συνεχίζω έκτοτε.
Συμμετέχω και βοηθάω όποτε μπορώ στον σύλλογο φίλων του Λεμονοδάσους και στον Πολιτιστικό σύλλογο Γαλατά.
Χόμπι μου είναι το καλό φαγητό, ο χορός, ο αθλητισμός και τα επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων (DnD).
Είμαι θετικός και αισιόδοξος άνθρωπος (ίσως το παρακάνω μου λένε κάποιοι φίλοι). Βασίζω τις ελπίδες μου στους συνανθρώπους μου και είμαι πάρα πολύ επίμονος στο να κυνηγάω τα όνειρά μου.