Από το Δημοτικό Σχολείο Γαλατά και την εκπαιευτικό Τζίνα Κουλαρμάνη, λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την ολοκλήρωση του Προγράμματος Δημιουργικής Γραφής με τίτλο "Μέσα από τα μάτια του ζωγράφου Κώστα Παπανικολάου":
"Με χαρά μας ανακοινώνουμε ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δημιουργικής Γραφής με τίτλο «Μέσα από τα μάτια του ζωγράφου Κώστα Παπανικολάου» ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021. Τα παιδιά της Ε΄ τάξης συναντήθηκαν με τον ζωγράφο διαδικτυακά και συνομίλησαν μαζί του για τη ζωή του, τα έργα και την τέχνη του. Ο ζωγράφος μάς υποδέχθηκε στο εργαστήρι του, απάντησε σε ερωτήσεις, προβλημάτισε με τις απαντήσεις του και μοιράστηκε μαζί μας τα…μυστικά της τέχνης του.
Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Το πρόγραμμα «Μέσα από τα μάτια του ζωγράφου Κώστα Παπανικολάου», που εκπονήθηκε με μαθητές της Ε΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γαλατά και την εκπαιδευτικό Τζίνα Κουλαρμάνη από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2021, συνδυάζει την Δημιουργική Γραφή με τα έργα του ζωγράφου Κώστα Παπανικολάου που απεικονίζουν τον οικείο παραθαλάσσιο τόπο των μαθητών: τον Γαλατά και τον Πόρο καθώς και σκηνές της καθημερινής του ζωής και ασχολίες των κατοίκων. Η καλλιτεχνική μετάπλαση του οικείου κόσμου των παιδιών εσωτερικοποιεί την γνώση για την πατρίδα: προβληματίζει και ευαισθητοποιεί συμπυκνώνοντας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ως φορέας συλλογικής μνήμης των κατοίκων, ανατρέπει το τετριμμένο και το αυτονόητο δομώντας νέα νοήματα και διευρύνει τους πνευματικούς τους ορίζοντες για την βιωμένη πραγματικότητα.
Προσεγγίζοντας τα έργα βιωματικά, επιδιώχθηκε να κινητοποιηθεί η μνήμη, η φαντασία και το συναίσθημα των παιδιών, συνθήκες μέσα στις οποίες ανθεί ο πρωτότυπος προσωπικός λόγος.
Τα έργα του ζωγράφου ήταν το ερέθισμα, η αρχή μιας δημιουργικής διαδικασίας αλλά και πολύσημα αφηγηματικά κείμενα που περιμένουν να τα ξεκλειδώσεις χτίζοντας συγχρόνως μια προσωπική σχέση με αυτά. Τα αποτελέσματα της δημιουργικής σύζευξης εικόνας και λόγου ήταν η παραγωγή πρωτότυπων κειμένων, που είχαν ως πρωταρχική εκκίνηση τη θεματική των έργων. Οι ζωγραφιές λειτούργησαν ως πηγή έμπνευσης αλλά και ως σημείο αναφοράς για τις δραστηριότητες δημιουργικής γραφής που περιλάμβαναν Ποίηση και Αφήγηση (ακροστιχίδες, έμμετρα ποιήματα, χαϊκού, λίμερικ, αινίγματα, διαφορετική οπτική γωνία του αφηγητή, κατασκευή ήρωα, μετατροπή πλοκής και δημιουργία ιστοριών με κλιμακούμενη πλοκή και εικονογράφηση με τα έργα του ζωγράφου). «Μέσα από τα μάτια του ζωγράφου» τα παιδιά εμπλούτισαν την αισθητική τους εμπειρία και αναδημιούργησαν τον κόσμο τους, παράγοντας νέα νοήματα μέσα από τον προφορικό και γραπτό λόγο.
Τζίνα Κουλαρμάνη"