ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγκλονιστικό ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Οι επιζώντες από τη θηριωδία του Καρατζά και η προσπάθεια αποκατάστασης της μνήμης (βίντεο)

Την περασμένη Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, συμπληρώθηκαν 76 χρόνια από τη θηριωδία των γερμανικών στρατευμάτων και των ταγμάτων ασφαλείας στον Καρατζά Τροιζηνίας


Ο εκπαιδευτικός και ένας εκ των πρωτοστατών της αποκατάστασης αυτής της θλιβερής επετείου μνήμης, Μπάμπης Ανδριανόπουλος, δημοσιοποιεί για πρώτη φορά τα συγκλονιστικά βίντεο - ντοκουμέντα της έρευνας που έκανε ο ίδιος και οι συνάδελφοι του από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών και Νηπιαγωγών Αργοσαρωνικού, το 1995, για να θεσμοθετηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης των 17 εκτελεσθέντων του Καρατζά, στις 5 Ιουνίου 1944. 


Επτά συγκλονιστικά βίντεο, στα οποία εμφανίζονται και μιλούν, τρεις από τους έξι ανθρώπους που κατάφεραν να σωθούν από τις σφαίρες των Γερμανών και των ντόπιων συνεργατών τους. 


Οι διασωθέντες μιλούν για την περιπέτεια τους, για τους χαμένους συντοπίτες και συγγενείς τους, αλλά και για τα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη θηριωδία των ναζί στο ορεινό χωρίο της Τροιζηνίας. 


Στα βίντεο γίνεται αυτοψία στον τόπο του μαρτυρίου, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη εκδήλωση μνήμης που έγινε τον Νοέμβριο του 1995 στο Δημοτικό Σχολείο Γαλατά Τροιζηνίας. 

 

 


Ο Μπάμπης Ανδριανόπουλος γράφει: 

 


Το πρώτο από μια σειρά video, οκτώ (8) τον αριθμό, τα οποία αναφέρονται στην εκτέλεση δεκαεπτά πατριωτών από τον Καρατζά Τροιζηνίας στις 5 Ιουνίου 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές.
Μέσα από τις μαρτυρίες τριών από τους έξι συνολικά επιζήσαντες οι οποίοι εκείνο τον καιρό, (1995), βρίσκονταν ακόμα εν ζωή, ξετυλίγεται βήμα - βήμα το χρονικό της εκτέλεσης.
Επίσης έχει καταγραφεί η πρώτη εκδήλωση για το γεγονός και η οποία πραγματοποιήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1995 στο Δημοτικό Σχολείο Γαλατά.
Το video αυτό έχει ιδιαίτερη αξία καθώς για πρώτη φορά ακούγονται δημόσια τα ονόματα των εκτελεσθέντων όπως και όσων διασώθηκαν, δια χειλέων Γιώργου Ανδριανού.
Στη βιντεοσκόπηση ο συνάδελφος δάσκαλος Μιχάλης Καρακωνσταντής και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπάλληλος του ΟΤΕ .
Τη μετατροπή από βιντεοταινία σε CD έκανε ο φωτογράφος του Πόρου Κώστας Μωραΐτης και αυτή από CD σε video στο YouTube η συναδέλφισσα Βασιλική Καμήλου.
Τέλος, αξίζουν συγχαρητήρια σε μια ομάδα εκπαιδευτικών που είχαν την πρωτοβουλία της ανάδειξης του γεγονότος (Καρανάσιος, Ανδριανόπουλος, Καρακωνσταντής, Γεωργιόπουλος, Κυριακού) όπως και σε έναν αριθμό πολιτών ( Κούβαρης Σταύρος, Γιακουμής Κώστας, Καραγιάννης Κυριάκος, Μπαντζάβαλης Νίκος).
Δίχως αυτούς η ναζιστική θηριωδία και η υπέρτατη θυσία εκείνων των παλικαριών θα παρέμενε στα σκοτάδια της λήθης και της άγνοιας
Ξεχωριστή αναφορά οφείλουμε σε δύο αποδημήσαντες που πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες για την ανέγερση μνημείου στον τόπο θυσίας. (Νιχώρι Αργολίδας).
Λαδάς Βασίλης και Παπαχρήστου Γιάννης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος ΠΕΕΑ και γραμματέας της Κ.Ο. ΚΚΕ Τροιζηνίας αντίστοιχα.

 


Δείτε τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα, τα οποία επιβάλεται να προβληθούν σε δημόσια εκδήλωση, αλλά και στους μαθητές της ευρύτερης επαρχίας της Τροιζηνίας και του Πόρου: 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Σ. Αθανασίου: «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ακύρωσε την απόφαση μας με έγγραφο για τον Δήμο Πεντέλης»ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Ο Σάββας Ν. Αθανασίου προέβη στην ακόλουθη διαμαρτυρία: «Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, με το έγγραφο, αριθμός πρωτοκόλλου 39098/10132 – 05-06-2020, που υπογράφει ο Συντονιστής ...

Ευχές προς τους μαθητές για τις πανελλήνιες από τους δημάρχους Πόρου και Τροιζηνίας - Μεθάνων ΠΟΡΟΣ

Τις ευχές τους προς τους μαθητές που από αύριο ξεκινούν τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2020 στέλνουν από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης οι δήμαρχοι του Πόρου και της Τροιζηνίας - Μεθά...

Ανοιχτή επιστολή των Εκπαιδευτικών του Αργοσαρωνικού προς τους γονείς των μαθητών Ελλάδα

(φωτογραφία Μάριος Λώλος από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 10/6/2020) Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Π.Ε. Νησιών Αργοσαρωνικού εξέδωσε την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή προς...

Μια μουσική τηλεδιάσκεψη για τη "φωτεινή πλευρά της ζωής" από το ΚΔΑΠ Τροιζηνίας (βίντεο)ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Μπορεί η λειτουργία του ΚΔΑΠ Τροιζηνίας να είχε ανασταλεί τους τελευταίους μήνες λόγω των έκτακτων μέτρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως παιδιά και προσωπικό θα άφηναν ποτέ τη δημιουρ...

Σαν σήμερα πριν από 76 χρόνια η ναζιστική θηριωδία στον Καρατζά ΤροιζηνίαςΤΡΟΙΖΗΝΑ

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου 1944, στη θέση Νιχώρι Τραχειάς Αργολίδας εκτελέστηκαν 17 πατριώτες από τον Καρατζά Τροιζηνίας στα πλαίσια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των γερμανικών στρατευμάτ...