Με απόλυτη επιτυχία πέρασε το κρίσιμο τεστ της εκκίνησης της τουριστικής περιόδου το λιμάνι των Σπετσών, με την δημοτική αρχή να αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που αναδείχθηκαν στην αρχή της χρονιάς απειλώντας την ομαλή λειτουργία του.
Υπενθυμίζεται ότι με Απόφαση του Λιμενάρχη Σπετσών που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 14 Φεβρουαρίου, απαγορεύτηκε ο ελλιμενισμός σκαφών σε 77 ρεμέτζα στο Παλιό Λιμάνι, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως αυθαίρετα από την Κτηματική Υπηρεσία στα τέλη του 2023. Η Απόφαση αυτή τράβηξε την κουρτίνα πίσω από την οποία κρυβόταν επί δεκαετίες η αδράνεια των τοπικών αρχών απέναντι στην οικειοποίηση μεγάλου μέρους του λιμανιού από ιδιοκτήτες σκαφών και «μεσάζοντες» που καταλάμβαναν θέσεις ελλιμενισμού ώστε να δένουν σε αυτές μόνο τα δικά τους σκάφη ή διερχόμενα σκάφη που έπρεπε να «συνεννοηθούν» μαζί τους, αποκλείοντας πρακτικά όλα τα άλλα σκάφη από το λιμάνι.
Μετά την δημοσίευση της Απόφασης του Λιμενάρχη, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σπετσών έκανε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει να διασφαλίσει μέχρι το Πάσχα ότι τα σκάφη που θα αφιχθούν στο νησί θα μπορούν να ελλιμενίζονται νόμιμα στους χώρους όπου βρίσκονταν τα ρεμέτζα, ενώ, την ίδια στιγμή, ορισμένοι παράγοντες του κλάδου του θαλάσσιου τουρισμού διέδιδαν με δηλώσεις τους στα εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ ότι το Παλιό Λιμάνι δήθεν «έκλεισε» οριστικά για τα διερχόμενα σκάφη προμηνύοντας το τέλος του τουρισμού στις Σπέτσες.
Αντιμέτωπη με τα δεδομένα αυτά, η Δήμαρχος του νησιού Ευγενία Φραγγιά, η οποία από τον Αύγουστο του 2024 έχει αναλάβει και την Προεδρία του Λιμενικού Ταμείου παίρνοντας προσωπικά πάνω της την προσπάθεια αναβάθμισης του φορέα, κλήθηκε μέσα σε ελάχιστο περιθώριο χρόνου να λύσει σε τεχνοκρατικό και σε πολιτικό επίπεδο έναν πρωτοφανή γρίφο.
Και αυτό, γιατί η πίεση από τα ΜΜΕ και την τοπική αντιπολίτευση, αλλά και η εύλογη ανησυχία των επιχειρηματιών του νησιού, κατέστησαν την υπόθεση μείζον πολιτικό ζήτημα για την ίδια και την δημοτική της αρχή. Η κα Φραγγιά, ωστόσο, δεν φάνηκε να έχει δίλημμα και αμέσως έλαβε ξεκάθαρη θέση υπέρ της διασφάλισης της νομιμότητας, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη για την σύγκρουση με τα ισχυρά συμφέροντα που, βλέποντας να χάνουν τα αθέμιτα προνόμια που απολάμβαναν επί χρόνια, προσπάθησαν να πλήξουν την δημοτική αρχή, αλλά και την φήμη του νησιού.
Το στοίχημα αυτό «βγήκε» στην Δήμαρχο, η οποία κατάφερε ήδη πριν το Πάσχα να θεσπίσει κανονισμό ο οποίος καθορίζει τις δυνατότητες ελλιμενισμού σε όλες τις ζώνες του Παλιού Λιμανιού (και στην Ντάπια), ανάλογα με το είδος, το μέγεθός και την διάρκεια παραμονής του κάθε σκάφους στο νησί. Μεταξύ των ζωνών στις οποίες επιτρέπεται ο ελλιμενισμός είναι και οι ζώνες στις οποίες βρίσκονται τα ρεμέτζα, με την αυτονόητη επισήμανση ότι απαγορεύεται η χρήση τους. Έτσι, όχι μόνο κατοχυρώθηκε η δυνατότητα νόμιμου ελλιμενισμού σκαφών εκεί, αλλά υπερδιπλασιάστηκε πρακτικά ο χώρος φιλοξενίας τους και το Λιμενικό Ταμείο μπορεί για πρώτη φορά να διαχειρίζεται όλο τον χώρο ευθύνης του, κατευθύνοντας τα σκάφη στις προβλεπόμενες θέσεις και εισπράττοντας λιμενικά τέλη. Ο κανονισμός και η μελέτη που τον συνοδεύει παρουσιάστηκαν στους τοπικούς φορείς σε διαδοχικές συσκέψεις που συγκάλεσε η Δήμαρχος και, σε πλήρη συνεργασία με το τοπικό Λιμεναρχείο, τέθηκε σε ισχύ με την Μ. Βδομάδα αφού προηγουμένως εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ.
Σημειώνεται ότι για την αντιμετώπιση του ζητήματος και γενικότερα για την «επανεκκίνηση» του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σπετσών, η κα Φραγγιά επέλεξε ως εξωτερικό συνεργάτη τον πρ. δήμαρχο Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην υποστήριξη φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και τον δικηγόρο Ηλία Αρβανιτόπουλο.
Επόμενες κινήσεις για το Δ.Λ.Τ. Σπετσών είναι η υλοποίηση του μάστερπλαν του Παλιού Λιμανιού, η μελέτη δημιουργίας αλιευτικού καταφυγίου στην Κουνουπίτσα, η λειτουργία ιστοσελίδας, η συντήρηση και ανάπτυξη των υποδομών πρόσδεσης και ασφάλειας των λιμενικών χώρων κ.α.
Όχι και λίγα αν σκεφτεί κανείς ότι η κα Φραγγιά ανέλαβε Πρόεδρος του φορέα μόλις πριν οχτώ μήνες.
Μ.Κ.