Σπέτσες…, μια φορά κι έναν καιρό
Η ιστοσελίδα της Μαριλής Αναργύρου στο FB, που ξάφνιασε με το απαράμιλλο σπετσιώτικο κέφι της, τον σεβασμό προς την Ιστορία, το σπάνιο φωτογραφικό υλικό και τις πηγές του…
Επιμέλεια: Έτα Βασιλείου
Eνας κρυμμένος θησαυρός στις πανέμορφες Σπέτσες, με την πλούσια Ιστορία, αποκαλύπτεται σε όποιον έχει την τύχη να «σερφάρει» στην ιστοσελίδα-ομάδα του Facebook, με τίτλο «Σπέτσες..., μια φορά κι έναν καιρό».
Με πολλή αγάπη και απίστευτο μεράκι για το νησί της, η Μαριλή Αναργύρου, Σπετσιώτισσα στην καταγωγή, δημιούργησε και διαχειρίζεται την ιστοσελίδα μέσα από έρευνα και πολλή δουλειά, αλλά κυρίως κέφι και σεβασμό στις πηγές. Με τη συμμετοχή και τη συνεισφορά υλικού από μέλη, αναδεικνύονται μέσα από τις αναρτήσεις σπάνιες παλαιές, αλλά και σύγχρονες φωτογραφίες, συνοδευόμενες από πολύ ενδιαφέρουσες λεζάντες και κείμενα.
Μοναδικές, υπέροχες φωτογραφίες που απαθανατίζουν μικρές και μεγάλες εμβληματικές στιγμές του νησιού, σε ένα συναρπαστικό «ξεδίπλωμα» της ζωής των ανθρώπων του, των επισκεπτών του, των παραδόσεων, των ιστοριών τους.
Όχι μόνο καταγράφουν και φωτίζουν γνωστές και άγνωστες πτυχές, αλλά, πλέκοντας ένα «δίχτυ» ιστορικής προστασίας, αποδεικνύουν και επιβεβαιώνουν πολύ εύγλωττα την ξεχωριστή προσωπικότητα των Σπετσών.
Η ιστοσελίδα «Σπέτσες…, μια φορά κι έναν καιρό» είναι υποδειγματική, γιατί δεν είναι μια απλή σελίδα νοσταλγικών αναμνήσεων, αλλά χαρισματικά και μεθοδικά αναδεικνύει το ιστορικό νησί των Σπετσών σε όλο το μεγαλείο του, που είναι οι άνθρωποί του, οι ζωές τους και, κυρίως, το πολιτιστικό και ιστορικό διαχρονικά σπουδαίο αποτύπωμά τους, σε έναν μικρό μαγευτικό επίγειο παράδεισο.
«Η Σελίδα, όπως συνηθίζω να την αποκαλώ, δημιουργήθηκε χωρίς πολλή σκέψη, αυθόρμητα, τον Ιούλιο του 2015, από αγάπη για το νησί της καταγωγής μου» λέει στο «SM» η Μαριλή Αναργύρου. «Σήμερα, μετά από 9 χρόνια, και παρότι είναι “κλειστή”, που σημαίνει ότι πρέπει να ζητήσεις να γίνεις μέλος, έχει πάνω από 5.200 μέλη. Απευθύνεται στους Σπετσιώτες, τους έχοντες καταγωγή από το νησί, εκείνους που έζησαν και ζουν στις Σπέτσες, σε αυτούς που κουβαλάνε παιδικές και νεανικές αναμνήσεις διακοπών και, τέλος, σε αυτούς που την ανακάλυψαν και την αγάπησαν τα τελευταία χρόνια. Όταν ξεκίνησα, σκοπός μου ήταν να δημιουργηθεί ένα αρχείο προσβάσιμο σε όλα τα μέλη, με υλικό που να αφορά στο νησί, όπως φωτογραφίες, ντοκουμέντα, προσωπικές εμπειρίες και αναμνήσεις, που είτε είναι σκορπισμένα στο διαδίκτυο, είτε είναι καταχωνιασμένα σε κάποιο συρτάρι, κουτί, άλμπουμ, είτε είναι ξεχασμένα σε κάποιο παλιό μπαούλο…
Σε αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκε με πολύ κόπο ένα πολύτιμο και τεράστιο αρχείο, το οποίο, εκτός των καθημερινών αναρτήσεων, έχει συγκεντρωθεί και μοιραστεί μέχρι σήμερα σε 347 θεματικά άλμπουμ.
Για την ομαλή λειτουργία της Σελίδας υπάρχουν αυστηροί κανόνες και καθημερινή παρακολούθηση, ώστε να κρατηθεί σε ένα υψηλό επίπεδο. Στόχος μου δεν είναι τα πολλά μέλη, αλλά εκείνα που έχουν ένα πραγματικό ενδιαφέρον για τις Σπέτσες! Δύσκολο τελικά, αλλά εφικτό!»
Λεζάντες:
1.Μπάλτιζα 1950
2.Βεράντα Ποσειδωνίου
3. Η Μελίνα Μερκούρη με τον Ζυλ Ντασέν στη Ζωγεριά
6.1921: Ο Οδυσσέας Ελύτης διακοπές στις Σπέτσες
7.Πάσχα 1929: Ο Ελευθέριος Βενιζέλοςστις Σπέτσες. Δίπλα του ο εργοστασιάρχης Δημήτριος Δασκαλάκης
8. Ντάπια καφενείο
Ο Sir Alexander Fleming βαρκάδα
Ο Τζον Φάουλς (John Fowels) με την Elisabeth Witton
"Κουνουπίτσα", 19ος αι. Πρώιμο έργο του Ιωάννη Αλταμούρα πριν αναχωρήσει για την Κοπενγχάγη (Οικογενειακό αρχείο Τσάλλη)
Άλλες εποχές..Στην παρέα μεταξύ των άλλων, ο Νικόλαος και η Μαρίκα Πάππου (Ράλλη), φίλοι της Λιλέτ Μπόταση, που παραθέριζαν τότε στις Σπέτσες. Από το οικογενειακό αρχείοτης Marily Macvicar (Βούλγαρι)
Από την έντυπη έκδοση του SM