ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας

«Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»
Δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σπέτσες: Δευτέρα 02/11 μονή παράσταση 11.15-13.15: Μουσείο Χατζηγιάννη Μέξη, για τους μαθητές του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΠΕΤΣΩΝ.

 


Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2020
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πειραιά μέσω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά συμπράττουν, σχεδιάζουν και υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας».
Τριάντα διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες από τον χώρο της αρχαιολογίας, μουσειολογίας, θεατρολογίας και των παραστατικών τεχνών επιμελήθηκαν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.
Πρόκειται για έναν νέο θεσμό στη μουσειοπαιδαγωγική αλλά και στη θεατροπαιδαγωγική εκπαίδευση.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την αρχαία τραγωδία, με τη σύγχρονη γλώσσα του θεάτρου και την θεατρική πρακτική.
Η εκπαιδευτική δράση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες.
- Στην αρχή του προγράμματος πραγματοποιείται συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τη λειτουργία τόσο του θεατρικού χώρου, όσο και της τραγωδίας, ως δραματικό είδος. Μεταξύ άλλων γίνεται εισαγωγή στη γέννηση του θεάτρου και τη λειτουργία του ως φορέα κοινωνικοπολιτικής εκπαίδευσης στην αρχαία Αθήνα.
- Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολουθούν την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου.
- Στο τέλος οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες με τους δημιουργούς και τους ηθοποιούς της παράστασης.
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης οι συμμετέχοντες θα λάβουν υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, ενώ θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση του υλικού.
Η διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης είναι 2 ώρες.
Η εκπαιδευτική δράση θα πραγματοποιηθεί κατά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο α) σε αρχαιολογικούς χώρους στα νησιά της Περιφέρειας Πειραιά (Κύθηρα, Ύδρα, Σπέτσες, Πόρος, Γαλατάς Τροιζήνας, Αγκίστρι, Αίγινα, Σαλαμίνα), β) στο Αρχαίο Θέατρο της Ζέας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και στο Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου, στον Άλιμο και γ) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΣΠΕΤΣΕΣ

  Ο Δήμος Σπετσών με αφορμή την 25 η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στηρίζει την πρωτοβουλία  των Ηνωμένων Εθνών για 16ημερη εκστρατεία ευα...

image descriptionΕλλάδα

Ανοιχτή θα παραμείνει η εστίαση σε όλα τα νησιά της Αττικής, πλην της Σαλαμίνας, σύμφωνα με ανάρτηση της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βάσως Θεοοδορακοπούλου Μπόγρη στον προσωπικό της λο...

image descriptionΕλλάδα

Με την σημερινή αναθεώρηση του σχετικού Χάρτη, τα νησιά του Σαρωνικού (πλην της Σαλαμίνας), καθώς και ο Δήμος-Τροιζηνίας Μεθάνων, «κατέβηκαν κατηγορία» και πλέον βρίσκονται στην κα...

image descriptionΣΠΕΤΣΕΣ

Αναφορά προς το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς Νήσων Γιάννης Μελάς. Η αναφορά του σχετίζεται με την ανάγκη αντικατάστασης του Αγροτικού Ιατρού, στο Πολυδ...

image descriptionΣΠΕΤΣΕΣ

Ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιώς Νήσων, κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης κατέθεσε σήμερα αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, με αφορμή την επιστολή της Αντιδημάρχου Σπετσών σχ...