ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από το Μουσείο στο Θέατρο - Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας

«Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας»
Δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σπέτσες: Δευτέρα 02/11 μονή παράσταση 11.15-13.15: Μουσείο Χατζηγιάννη Μέξη, για τους μαθητές του ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΠΕΤΣΩΝ.

 


Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2020
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς & Νήσων, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πειραιά μέσω του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά συμπράττουν, σχεδιάζουν και υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το Μουσείο στο Θέατρο. Ανιχνεύοντας τη Θεατρική Πράξη της Αρχαίας Τραγωδίας».
Τριάντα διακεκριμένοι επιστήμονες και καλλιτέχνες από τον χώρο της αρχαιολογίας, μουσειολογίας, θεατρολογίας και των παραστατικών τεχνών επιμελήθηκαν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος.
Πρόκειται για έναν νέο θεσμό στη μουσειοπαιδαγωγική αλλά και στη θεατροπαιδαγωγική εκπαίδευση.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με την αρχαία τραγωδία, με τη σύγχρονη γλώσσα του θεάτρου και την θεατρική πρακτική.
Η εκπαιδευτική δράση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες.
- Στην αρχή του προγράμματος πραγματοποιείται συζήτηση με τους μαθητές σχετικά με τη λειτουργία τόσο του θεατρικού χώρου, όσο και της τραγωδίας, ως δραματικό είδος. Μεταξύ άλλων γίνεται εισαγωγή στη γέννηση του θεάτρου και τη λειτουργία του ως φορέα κοινωνικοπολιτικής εκπαίδευσης στην αρχαία Αθήνα.
- Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολουθούν την παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου.
- Στο τέλος οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε βιωματικές δραστηριότητες με τους δημιουργούς και τους ηθοποιούς της παράστασης.
Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης οι συμμετέχοντες θα λάβουν υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη και ψηφιακή μορφή, ενώ θα πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση του υλικού.
Η διάρκεια της εκπαιδευτικής δράσης είναι 2 ώρες.
Η εκπαιδευτική δράση θα πραγματοποιηθεί κατά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο α) σε αρχαιολογικούς χώρους στα νησιά της Περιφέρειας Πειραιά (Κύθηρα, Ύδρα, Σπέτσες, Πόρος, Γαλατάς Τροιζήνας, Αγκίστρι, Αίγινα, Σαλαμίνα), β) στο Αρχαίο Θέατρο της Ζέας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά και στο Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου, στον Άλιμο και γ) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

 

Διαβάστε επίσης

Έγκλημα στις Σπέτσες: Η ανατροπή της αρχικής εκτίμησης για τροχαίο και οι μάρτυρες του εγκλήματοςΣΠΕΤΣΕΣ

Η ιατροδικαστική εξέταση ήταν αυτή που ανέτρεψε την αρχική εκτίμηση ότι ο θάνατος του 26χρονου στις Σπέτσες οφειλόταν σε τροχαίο. Το θύμα είχε βρεθεί βαριά τραυματισμένο δίπλα στη ...

Τα νεότερα στοιχεία για τη δολοφονία του 26χρονου - Τι αναφέρει ο πατέρας του φερόμενου ως δράστηΣΠΕΤΣΕΣ

Συγκλονίζει η υπόθεση δολοφονίας ενός 26χρονου στις Σπέτσες. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη είναι καθηγητής Πανεπιστημίου στο...

Φωτισμένο πορτοκαλί το Δημαρχείο Σπετσών στην 16ήμερη εκστρατεία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των ΓυναικώνΣΠΕΤΣΕΣ

  Ο Δήμος Σπετσών με αφορμή την 25 η Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στηρίζει την πρωτοβουλία  των Ηνωμένων Εθνών για 16ημερη εκστρατεία ευα...

Βάσω Θεοδωρακοπούλου - Μπόγρη: Ανοιχτή παραμένει η εστίαση στα νησιά της Π.Ε. Νήσων, πλην της ΣαλαμίναςΕλλάδα

Ανοιχτή θα παραμείνει η εστίαση σε όλα τα νησιά της Αττικής, πλην της Σαλαμίνας, σύμφωνα με ανάρτηση της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Βάσως Θεοοδορακοπούλου Μπόγρη στον προσωπικό της λο...