ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Μυσταγωγία στα Καρνάγια των Σπετσών

Με σεβασµό στην παράδοση, µε κρασί και µεζεδάκια, γιόρτασαν οι καραβοµαραγκοί των Σπετσών το σκάρωµα δύο νέων ξύλινων καΐκιών.

 

Μάχη επιβίωσης με αισιοδοξία δίνουν οι καραβομαραγκοί των περίφημων Καρνάγιων των Σπετσών, στον αγώνα τους να διατηρήσουν την παραδοσιακή, ιστορική, αλλά και τη σύγχρονη αξία τους. Οι καραβομαραγκοί των Σπετσών έχουν το δικό τους συλλογικό όργανο, το Σωματείο Προώθησης και Διάσωσης της Ξυλοναυπηγικής Τέχνης Σπετσών «Αγαμέμνων», το όνομα του οποίου προέρχεται από το ιστορικό πολεμικό πλοίο «Αγαμέμνων» της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.

 

Βασικός στόχος του σωματείου είναι η διαφύλαξη της αξιόλογης ιστορικής και ναυτικής παράδοσης των Σπετσών, καθώς και η διάσωση της ξυλοναυπηγικής τέχνης. Οι καραβομαραγκοί του νησιού, όπως και άλλοι συνάδελφοί τους σε άλλα νησιά και παραθαλάσσιους τόπους, αγωνίζονται καθημερινά, πολλές φορές μέχρι τα βαθιά τους γεράματα, να έχουν δουλειές, να διατηρήσουν τα καρνάγια σε λειτουργία και να μεταλαμπαδεύσουν την τέχνη τους στις νέες γενιές.

 

Σε ένα από τα Καρνάγια των Σπετσών, σε αυτό του Ντίνου Κορακή, έγινε πρόσφατα το ιδιαίτερο τελετουργικό για το σκάρωμα δύο ξύλινων κακιών. Το σημαντικό αυτό γεγονός οι καραβομαραγκοί το γιορτάζουν παραδοσιακά στο καρνάγιο τους μαζί με φίλους, προσφέροντας μεζέδες και κρασί.

 

Έτσι έγινε και στο καρνάγιο του Ντίνου Κορακή, ο οποίος, αν και 85 ετών, συνεχίζει να εργάζεται, αφού γι’ αυτόν η δουλειά δεν είναι μόνο τρόπος ζωής, αλλά η ίδια του η ζωή. Δουλεύει στα Καρνάγια από 15 χρονών, ενώ και ο γιος του Παντελής συνεχίζει το παραδοσιακό αυτό επάγγελμα με πολλές δυσκολίες. Το παραδοσιακό τελετουργικό παρακολούθησε και ο Aντιδήμαρχος του Δήμου Σπετσών, Σπύρος Φαρδέλλος, ο οποίος βρέθηκε στο καρνάγιο του Παντελή Κορακή και κοινοποίησε το γεγονός σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα με ωραίες φωτογραφίες και με ευχές για «Καλά τελειώματα και να πάνε όλα καλά».

 

«Τον Ιούνιο θα είμαστε εδώ για την καθέλκυση» υποσχέθηκε ο Aντιδήμαρχος, ο οποίος στέκεται πάντα στο πλευρό των καραβομαραγκών και υποστηρίζει τη διατήρηση και τη λειτουργία των ιστορικών Καρνάγιων του νησιού.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΣΠΕΤΣΕΣ

Η ΝΕΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Α.Κ.Σ.Σ. Την Πέμπτη 16/1/2020 έλαβε χώρα η πρώτη συνεδρίαση της νέας Ε.Ε. του Ιδρύματος της Αναργυρείου Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών. Α...

image descriptionΣΠΕΤΣΕΣ

Αναζητείται 64χρονος Σπετσιώτης, ασθενής που εξαφανίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ από τα επείγοντα ιατρεία του Νοσοκομείου του Άργους , όπου εξετάστηκε αλλά φέρεται να έφυγε χωρίς ιατρ...

image descriptionΣΠΕΤΣΕΣ

Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως ορίστηκαν νέος Πρόεδρος και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος «Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετ...

image descriptionΣΠΕΤΣΕΣ

Με λαμπρότητα και τιμές γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στις Σπέτσες , όπου παρά το κρύο και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, η τελετή αγιασμού των υδάτων έγινε πανηγυρικά , όπως πάντα, σ...