«Έφυγε» η αγαπημένη των Σπετσών μεγάλη Ελληνίδα γλύπτρια Ναταλία Μελά

Οι Σπέτσες αποχαιρετούν την αγαπημένη τους Νάτα, τη μεγάλη Ελληνίδα πρωτοποριακή γλύπτρια Ναταλία Μελά που «έφυγε» χτες στα 96 χρόνια της .

«Ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής της Ναταλίας Μελά ανήκει στις Σπέτσες και της είμαστε ευγνώμονες για ότι έκανε για το νησί μας, έγραψε κοινοποιώντας τη θλιβερή είδηση στη σελίδα του στο fb ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σπετσών Σπύρος Φαρδέλλος.Το άγαλμα της Μπουμπουλίνας στην πλατεία Ποσειδωνίου και τα έργα της στην περιοχή της Παναγιάς της Αρμάτας θα μας την θυμίζουν για πάντα. Το 2012 σε αναγνώριση του έργου της και της προσφοράς της ο Δήμος μας την ανακήρυξε επίτιμη δημότη Σπετσών. Αιωνία σου η μνήμη..»

Για την απώλεια της Ναταλίας Μελά, ο Σύλλογος Γυναικών Σπετσών κοινοποίησε : «Η 14η Απριλίου 2019 χαράκτηκε στην μνήμη μας ως μέρα απώλειας. Ο Σύλλογος Γυναικών Σπετσών εκφράζει τα ειλικρινή του Συλλυπητήρια στην οικογένεια της Ναταλίας Μελά.
Η Ναταλία Μελά δεν ήταν μόνο μια εμπνευσμένη γλύπτρια, ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που ευτύχησε να γίνει η ίδια, Ιστορία τόσο για τους ανθρώπους που την γνώριζαν, όσο και για τους οικείους της. Πλήρης ημερών, πλήρης εμπειριών και αποδέκτης αγάπης και εκτίμησης έχει κερδίσει την Αθανασία. Αφού κατά τον Μίλαν Κούντερα, η Αθανασία είναι αυτό: Να παραμένεις ζωντανός στην μνήμη και την καρδιά όλων! 
Ας έχει Καλή Ανάπαυση!»

Η υπέροχη Ναταλία Μελά, εγγονή του Παύλου Μελά και της Ναταλίας Δραγούμη, έχει μιλήσει στο SM για την αγάπη της για τις Σπέτσες και την Τέχνη µε αφορµή τη βράβευσή της από την Ακαδηµία Αθηνών µε το Αριστείο Καλών Τεχνών, σε συνέντευξη της μέσα στο περίφημο εργαστήρι της στην Αθήνα όπου δημιουργούσε νυχθημερόν μέχρι πριν λίγα χρόνια. Με ζεστό χαμόγελο γεµάτη ζωντάνια και αγάπη για τους νέους και τον τόπο, μας είχε υποδεχθεί στο εργαστήρι της, στον παλιό στάβλο των Πεσματζόγλου, στην αυλή της πολυκατοικίας που κατοικούσε, δίπλα στον Εθνικό Κήπο. Εκεί, ανάµεσα σε δηµιουργίες της από µάρµαρο, µέταλλο και χαρτί, σµίλευε νέα όνειρα, έχοντας ανοιχτό πάνω στον πάγκο της ένα βιβλίο, με ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη. Αποκαλύπτοντας πτυχές της προσωπικότητας της, που σφυρηλατήθηκε µέσα από κορυφαία ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δρώµενα, με λιτά, μεστά λόγια:
- Κοιτάζοντας γύρω την ομορφιά της πατρίδας μας, έχω ελπίδες ότι όλα θα πάνε καλά. Θα τα καταφέρουμε! Η Ελλάδα έχει περάσει από τρομερά πράγματα στην πορεία της ιστορίας της. Θα τα καταφέρουμε και πάλι. -Με ενδιαφέρει ο τόπος µου, η πατρίδα µου. Όπως µιλάω και τραγουδώ ελληνικά, έτσι δηµιουργώ. Μ’ αρέσουν η γεύση του τόπου µου, το χώµα του το κόκκινο, η άµµος, τα φυτά που µοσχοβολούν. -?εν θέλω να βλέπω την τέχνη να δίνει λύπη. Θέλω να διασκεδάζει τον κόσµο και να τον κάνει να χαίρεται. Θέλει δουλειά η γλυπτική, αλλά µόνο χαρά φέρνει!

 

 

 

-Θέλω οι νέοι να γλεντάνε τη ζωή τους. Να ερωτεύονται και να χαίρονται. Έχουµε τα χέρια για να δουλεύουµε και τα πόδια για να περπατάµε και να χορεύουµε. - Μου αρέσουν οι Σπέτσες για το κρυστάλλινο φως τους. Έχουν πολύ καθαρό και κρυστάλλινο φως. Μου αρέσει πολύ και η θάλασσα. ?εν θα µπορούσα να ζήσω χωρίς θάλασσα» .
Αγάπησε πολύ τις Σπέτσες κι έδεσε τη ζωή της µε το νησί. Πρωτοπήγε παιδί µε τους γονείς της, κι εκεί γύριζε, από τα νεανικά της χρόνια, τα ατέλειωτα καλοκαίρια δηµιουργίας και αναψυχής. Μαζί µε τον –εκλιπόντα– αγαπηµένο σύζυγό της, τον εµπνευσµένο αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, τα δύο παιδιά τους, τον ?ηµήτρη και την Αλεξάνδρα, τα εγγόνια τους και καλούς φίλους, προσωπικότητες των γραµµάτων και των τεχνών που φιλοξένησαν στο σπίτι τους.
Η Ναταλία Μελά, η Νάτα, όπως την αποκαλούσαν µε οικειότητα στο νησί, έγινε ένα µε τις Σπέτσες και τις στόλισε µε τα έργα της, που τα προτιµά, όπως λέει, στην ύπαιθρο, στον περίπατο. Η «Μπουµπουλίνα» της στο κέντρο της πλατείας Ποσειδώνιου, δίπλα στο λιµάνι της Ντάπιας, φύλακας-φρουρός του νησιού, των περιπατητών, των παιδιών που κάνουν ποδήλατο γύρω από αυτή, των νέων που βολτάρουν. Στο παλιό Λιμάνι τα παιδιά κολυμπούν για να αγγίξουν τις γοργόνες της. Στο Φάρο βρίσκεται το «θαλασσοπούλι» της, ο νεαρός Σπετσιώτης πυρπολητής της τουρκικής ναυαρχίδας Κοσµάς Μπαρµπάτσης. Στην περιοχή υπάρχει επίσης ένα θαυµάσιο πάρκο περιπάτου µε έργα της, ευφάνταστα και πρωτότυπα γλυπτά. Η δηµιουργία της «Μπουµπουλίνας» ξεκίνησε µέσα στο φορητό ατελιέ της, ένα όµορφο τρίκυκλο, στολισμένο πάντα με λουλούδια, µε το οποίο κυκλοφορούσε, μέχρι τα τελευταία χρόνια, διασχίζοντας το νησί. «Μέσα στο τρίκυκλο έχω φτιάξει πολλά πράγµατα. Το σταµατάω όπου µ’ αρέσει και δουλεύω.»

Βιογραφικό

Η Ναταλία Μελά γεννήθηκε το 1923 στην Κηφισιά, από οικογένεια µε ιστορία. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών και εργάστηκε για ένα διάστηµα µε τον επιφανή αρχιτέκτονα και ακαδηµαϊκό ?ηµήτρη Πικιώνη. Για δέκα χρόνια ασχολήθηκε µε την κατασκευή σκηνικών στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν. Τα έργα της βρίσκονται σε δηµόσιους χώρους και σε ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αρχικά δούλευε µε µάρµαρο και πέτρα. Από τη δεκαετία του ’60 στράφηκε κυρίως στο µέταλλο και τα τελευταία χρόνια δημιουργούσε υπέροχα έργα και με χαρτί.

Για το σύνολο της καλλιτεχνικής δηµιουργίας της Ναταλίας Μελά, η οποία διακρίνεται για τον εκφραστικό και πρωτοποριακό της χαρακτήρα και την προσφορά της στην ελληνική γλυπτική τέχνη, τίµησε µε την απονοµή του Αριστείου Καλών Τεχνών η Ακαδημία Αθηνών.

-Το SM εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας στην οικογένεια της εκλεκτής αγαπημένης Ναταλίας Μελά.



Διαβάστε επίσης

Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. ΝήσωνΑΓΚΙΣΤΡΙ

Η προγραμματισμένη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Πειραιά και Νήσων πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου, σχετικά με τον σ...

Πρόταση Νομοθετικής ρύθμισης στο Σχέδιο Νόμου για την τροποποίηση του Ν. 2971/2001ΑΓΚΙΣΤΡΙ

Με την νέα ρύθμιση (αρ.86 Ν.4504/17) για την νομιμοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων σε ακτές και για την προστασία των λιμενικών έργων από προσάμμωση, αναγνωρίζουμε ότι καταβάλλετα...

Η υπηρεσία διαχείρισης μουσικών δικαιωμάτων (ΕΥΕΔ) ενημερώνει τους χρήστες μουσικών έργων στον ΑργοσαρωνικόΣΠΕΤΣΕΣ

Από την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων – ΕΥΕΔ λάβαμε την ακόλουθη ανοιχτή επιστολή προς τους χρήστες μουσικών έργων στην περιοχή του Αργοσαρωνικού. Η επιστολή αφο...

Ο Μ. Κουλιζάκος στις Σπέτσες ΣΠΕΤΣΕΣ

Tο Νησί των Σπετσών και τον Δήμαρχο του Νησιού Παναγιώτη Λυράκη επισκέφθηκε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Νήσων, με το συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη, Μιχάλης Κουλιζάκος. Ο κ....

Οι ομορφότερες στιγμές από τις απόκριες στο Σαρωνικό (φωτογραφίες)ΣΠΕΤΣΕΣ

Σε ρυθμούς τρελού καρναβαλιού, με παραδοσιακά χρώματα έζησαν τις φετινές απόκριες τα νησιά του Αργοσαρωνικού και η Τροιζηνία. Η όμορφη ανοιξιάτικη λιακάδα, βοήθησε τις προγραμματισ...