ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σαλαμίνα: Άνοιξε ο δίαυλος του Ναυστάθμου για τα εμπορικά πλοία μετά από παρέμβαση της ΕΕΝΜΑ

Άνοιξε ο δρόμος για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών και παρεμβάσεων της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.

Μέχρι τώρα το καθεστώς που επέβαλε ο Ναύσταθμος, απαγόρευε την διέλευση εμπορικών πλοίων τις νυχτερινές ώρες, δυσχεραίνοντας το έργο, τόσο των ναυτιλιακών εταιρειών, του λιμανιού της Ελευσίνας, αλλά και των δύο μεγάλων ναυπηγείων του κόλπου (Σκαραμαγκάς και Ελευσίνα).

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΕΝΜΑ: «Σήμερα ικανοποιήθηκε το χρόνιο αίτημα της Ένωσης μετά από πέντε χρόνια προσπαθειών και παρεμβάσεων. Ένα ζήτημα που όσο διαρκούσε, δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα και αναίτιες καθυστερήσεις σε όλα τα εμπορικά πλοία αλλά και στα φορτία, αυτό της απαγόρευσης της διέλευσης των εμπορικών πλοίων του διαύλου ναυστάθμου κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Οι παρεμβάσεις

Μετά από επανειλημμένες έγγραφες και προφορικές παρεμβάσεις προς τους εκάστοτε Αρχηγούς του Π.Ν., ο νέος Αρχηγός Π.Ν., Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, αντιλήφθηκε αμέσως το υπαρκτό πρόβλημα και εξέδωσε την NAVTEX 532/2023, με την οποία επιτρέπεται πλέον η διέλευση των εμπορικών πλοίων κατά την νύχτα, με ίδιες διαδικασίες που τηρούνται και για την διέλευση πλοίων κατά την διάρκεια της ημέρας και με γνωστοποίηση της διέλευσης δύο ώρες πριν την αιτούμενη ώρα διέλευσης.

Παράλληλα ενημερώθηκε εγγράφως η ΕΕΝΜΑ ότι προωθείται και η σχετική αναθεώρηση/τροποποίηση της ισχύουσας Αγγελίας (5/2023).

Ο Πρόεδρος της ΕΕΝΜΑ, Χαράλαμπος Σημαντώνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, η οποία επιλύει ένα σοβαρότατο πρόβλημα καθυστέρησης όλων των πλοίων και ευχαριστεί τον Αρχηγό Π.Ν, ελπίζοντας ο τρόπος που λειτούργησε να αποτελέσει παράδειγμα για την επίλυση αυτονόητων ζητημάτων που δημιουργούν εμπόδια στον κλάδο της ναυτιλίας.

Η εγκύκλιος

Με εγκύκλιό της προς τα μέλη της, η ΕΕΝΜΑ επισημαίνει:

«Όπως γνωρίζετε, με την Αγγελία 5/2018 (Ι. Άδεια διελεύσεως, απαγορεύεται η διέλευση των εμπορικών πλοίων του διαύλου του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, μετά την δύση και μέχρι την ανατολή του ηλίου.

Η απαγόρευση αυτή, όπως και εσείς αντιλαμβάνεστε, είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα Εμπορικά πλοία, αλλά και στα φορτία και δυσφημούσε την Χώρα μας στο εξωτερικό.

Η Ένωση μας από τότε και στην συνέχεια με αλλεπάλληλες επιστολές της προς κάθε κατεύθυνση και ειδικότερα προς τους Αρχηγούς Π.Ν., ζητούσε την αναθεώρηση/τροποποίηση της σχετικής Αγγελίας, που κατ’ έτος ανανεώνετο και περιελάμβανε τις ίδιες απαγορευτικές διατάξεις.

Στα πλαίσια αυτών των δεδομένων η ΕΕΝΜΑ, επανέφερε το θέμα και τελικά ο νέος Αρχηγός Π.Ν, Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, έκανε δεκτό το δίκαιο αίτημα μας και εξέδωσε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης/αναθεώρησης της ισχύουσας Αγγελίας (5/2023) την NAVTEX 532/2023 με την οποία όπως θα διαπιστώσετε και εσείς επιτρέπεται κατά την διάρκεια της νύκτας η διέλευση από το δίαυλο, μετά από άδεια του Ναυστάθμου Σαλαμίνας και προηγούμενη αίτηση του πλοίου που θα αποστέλλεται στα αντίστοιχα Κεντρικά Λιμεναρχεία Πειραιά ή Ελευσίνας δύο ώρες πριν την ώρα της διέλευσης δηλ. ακολουθείται η ίδια διαδικασία όπως και την ημέρα και εγκρίνεται η διέλευση από τον Ναύσταθμο».

Η αίτηση άδειας διέλευσης σημειώνουμε πρέπει να περιέχει σύμφωνα με την πργ. Iγ της Αγγελίας 5/2023 τα ακόλουθα στοιχεία:

Όνομα – Σημαία πλοίου – ΚΟΧ – Ολικό μήκος – Μέγιστο βύθισμα κατά την διέλευση – Είδος φορτίου – Αιτούμενη ώρα ενάρξεως διέλευσης

Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμενα στην πργ. (Ι) Άδειες διελεύσεως της προαναφερθείσας Αγγελίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Στη Σαλαμίνα την Τρίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης -Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του STARΣΑΛΑΜΙΝΑ

Αύριο (Τρίτη 13 Ιουνίου), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης το πρωί, θα επισκεφθεί τη Σαλαμίνα. Το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντ...

«Εκπέμπουν SOS οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών - Ρεσιτάλ προχειρότητας και ανευθυνότητας από την Απερχόμενη Δημοτική Αρχή»ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Στην 01/10/2021 ανακοινώνει ο κ. Παναγόπουλος την ένταξη του έργου της αποχέτευσης στις εργατικές κατοικίες στο Πρόγραμμα Τρίτσης του Υπουργείου Εσωτερικών. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημ...

Μιχάλης Λιβανός: «Τσουνάμι» κόσμου στην προεκλογική του ομιλία χθες στην ΣαλαμίναΣΑΛΑΜΙΝΑ

Μία εντυπωσιακή προεκλογική εκδήλωση πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ο Μιχάλης Λιβανός στο νησί μας.  Στην κατάμεστη αίθουσα Δ. Μπόγρη του δημαρχιακού μεγάρου Σαλαμίνας ο υποψήφιος...

Τιμήθηκε χθες στο 1ο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην Σαλαμίνα ο σκηνοθέτης Νίκος ΓραμματικόςΣΑΛΑΜΙΝΑ

Η 2η βραδιά ταινιών μικρού μήκους Σαλαμίνας ήταν ...   αφιερωμένη κατά το ήμισυ στον Σαλαμίνιο σκηνοθέτη Νίκο Γραμματικό.   Ο Κος Γραμματικός συνοδευόμενος από την γυναίκα του και ...