ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πόρος, η Καθετή και 160+ οργανώσεις και κοινότητες αναλαμβάνουν δράση την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

H Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ευαισθητοποίηση για τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου, καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2008, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι ωκεανοί στο οικοσύστημά μας και την προώθηση δράσεων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Καθώς ο Πόρος και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ για επέκταση των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών, είναι ζωτικής σημασίας την ημέρα αυτή να επισημανθούν οι κίνδυνοι που ενέχει το σχέδιο αυτό για τις θάλασσές μας.

Ενημέρωση στον ΟΗΕ έπειτα από ελληνική πρωτοβουλία υποστηριζόμενη από 160 διεθνείς οργανισμούς και προβολή από το BBC.

Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, η Καθετή μαζί με περισσότερες από 160 κοινότητες και οργανώσεις απέστειλαν επιστολή στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ζητώντας να εξαιρεθεί η καλλιέργεια σαρκοφάγων ψαριών από τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια. Η επιστολή υπογραμμίζει τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από την καλλιέργεια σαρκοφάγων ψαριών, όπως η καταστροφή των λιβαδιών Ποσειδωνίας, οι μαζικοί θάνατοι ψαριών και η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και φορμαλδεΰδης. Όλα τα στοιχεία βασίζονται σε εμπεριστατωμένες μελέτες διεθνώς αναγνωρισμένων ιδρυμάτων και φορέων, όπως οι Feedback Global, Greenpeace και Changing Markets.

Παράλληλα, η Εύα Δουζίνα, Πρόεδρος του Ιδρύματος Rauch και συνιδρύτρια της Καθετής παραχώρησε συνέντευξη στο BBC, σε εκατομμύρια τηλεθεατές/-ριες παγκοσμίως, όπου ανέλυσε τις σοβαρές επιπτώσεις της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας και την ανάγκη για αυστηρότερες προδιαγραφές.

Ανάμεσα στα αποτελέσματα των διεθνών μελετών τα οποία επισημαίνονται στην επιστολή και τη συνέντευξη περιλαμβάνονται: 

  • Αύξηση των επιβλαβών εξάρσεων άλγης: Η καλλιέργεια σαρκοφάγων ψαριών συμβάλλει στην αύξηση των επιβλαβών εξάρσεων άλγης, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
  • Καταστροφή των λιβαδιών Ποσειδωνίας: Οι ιχθυοκαλλιέργειες έχουν αρνητική επίδραση στα λιβάδια Ποσειδωνίας, στο «μαιευτήριο» του βυθού.
  • Μαζικοί θάνατοι ψαριών: Σοβαροί μαζικοί θάνατοι ψαριών έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές.
  • Υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και φορμαλδεΰδης: Η βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια χρησιμοποιεί ανεξέλεγκτα αντιβιοτικά και φορμαλδεΰδη, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την υγεία.
  • Μικροπλαστικά και απορρίμματα: Μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών και απορριμμάτων αφήνονται πίσω από τις ιχθυοκαλλιέργειες.

Διαβάστε την απαντητική επιστολή του FAO και την απάντηση των οργανώσεων και κοινοτήτων εδώ.

Fish Farms Out

Το fishfarmsout.org είναι ένας ιστότοπος που δημιουργήθηκε μετά το συνέδριο Seas of Change και αντιτίθεται στις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες σαρκοφάγων ειδών, όπως ο σολομός, το λαβράκι και η τσιπούρα. Ο ιστότοπος παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο των ιχθυοκαλλιεργειών και προωθεί πραγματικά βιώσιμες επιλογές. Ακόμη, παροτρύνει τους φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής να αποκλείσουν την εκτροφή σαρκοφάγων ψαριών από τις βιώσιμες πολιτικές και ενθαρρύνει τους/τις καταναλωτές/-ριες να αποφεύγουν την αγορά σαρκοφάγων ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας. Τέλος, το Fish Farms Out περιλαμβάνει πληροφορίες για ακτιβισμό και πρόσφατες ταινίες για το θέμα.

ΑΚΤΑΙΑ

Καθώς σχετικές έρευνες καταδεικνύουν τις καταστροφικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του σχεδίου επέκτασης των βιομηχανικών ιχθυοκαλλιεργειών κατά 24 φορές στη χώρα μας, κοινότητες από όλη την Ελλάδα ενώνονται μέσω της συμμαχίας «ΑKTAIA: Πανελλήνιο Δίκτυο για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες». Κατά την Ελληνική μυθολογία, η Ακταία ήταν Νηρηίδα Νύμφη, υπεύθυνη για το διακανονισμό των σχέσεων της θάλασσας με τις ακτές. Το δίκτυο «ΑΚΤΑΙΑ» είναι μία ομάδα πολιτών, φορέων και οργανώσεων από όλη την Ελλάδα που αγωνίζεται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την ανεξέλεγκτη επέκταση των υδατοκαλλιεργειών κυριολεκτικά πάνω στις ελληνικές ακτές. Η «ΑΚΤΑΙΑ» εκπροσωπεί κοινότητες που απειλούνται από το σχέδιο ΠΟΑΥ και υποστηρίζει το δικαίωμα τους να έχουν φωνή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή και το μέλλον τους.

Ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις βιομηχανικές ιχθυοκαλλιέργειες

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Seas of Change τον Απρίλιο στον Πόρο, κατατέθηκε ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις μη βιώσιμες και περιβαλλοντικά επιβλαβείς πτυχές της βιομηχανικής ιχθυοκαλλιέργειας. Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως έχει θεσπίσει στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του τομέα της υδατοκαλλιέργειας για την περίοδο 2021-2030. Τονίζει πως οι εθνικές αρχές πρέπει να συμμορφώνονται με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ και να ευθυγραμμίζουν τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (EMFAF) με τις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές. Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως εκπονεί αυτή τη στιγμή ένα έγγραφο καθοδήγησης, ενώ το 2025 θα διενεργήσει ενδιάμεση αξιολόγηση για την εφαρμογή και τις περιβαλλοντικές επιδόσεις αυτών των κατευθυντήριων γραμμών.

Η απουσία ενός ξεκάθαρου ορισμού για τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια αφήνει περιθώρια για επενδύσεις με καταστροφικές πρακτικές, όπως αυτές που παρατηρούνται στον Πόρο, χωρίς την απαιτούμενη συναίνεση των κοινοτήτων. Ελπίζουμε πως η ευαισθητοποίηση και οι συντονισμένες εγχώριες, ευρωπαϊκές και διεθνείς δράσεις θα οδηγήσουν σε πιο βιώσιμες πρακτικές υδατοκαλλιέργειας, που θα προστατεύουν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τα τοπικά οικοσυστήματα, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για όλους και όλες.

Διαβάστε επίσης

Πολιτιστικό Καλοκαίρι στον Πόρο: Περιορισμένες οι διοργανώσεις του Δήμου - Την παρτίδα σώζουν οι ιδιωτικοί φορείς Πολιτισμού ΠΟΡΟΣ

Σύμφωνα με ανάρτηση του Δήμου Πόρου στο Facebook, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα διοργανώσει για το καλοκαίρι του 2024 ο Δήμος Πόρου, θα είναι περιορισμένες. Παρ' ό,τι έχουν συσ...

Μαθαίνοντας το ποριώτικο ΧασάπικοΠΟΡΟΣ

Ο Γιώργος Κληροδοτάκος διδάσκει τον περήφανο τοπικό χορό στους νεότερους. Στον Πόρο αγαπούν τον χορό. Οι κάτοικοι, από μικρά παιδιά, μαθαίνουν να χορεύουν παραδοσιακούς αλλά και μο...

Πόρος: Συνεχίζονται οι απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος που προκαλούν αναστάτωση σε κατοίκους και επιχειρηματίεςΠΟΡΟΣ

Ο Πόρος τους τελευταίους μήνες, βιώνει συχνές απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους και πλήττοντας την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων. Σήμε...

Ο Δήμος Πόρου ανακοίνωσε την παραίτηση του Θοδωρή Χαρακλάνη - Αντικαταστάτης του (και ως αντιδήμαρχος) ο Κώστας ΓκιωνΠΟΡΟΣ

Με ανακοίνωση του, το μεσημέρι της Δυτέρας 8 Ιουλίου, ο Δήμος Πόρου γνωστοποίησε την παραίτηση του δημοτικού σύμβουλου και Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας ...