ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: "Όλοι μαζί περπατάμε" στο μονοπάτι (Poros Trails) Νο 6 - "Οροπέδιο, ιστορία και θάλασσα"

Το " Όλοι μαζί περπατάμε" διοργανώνει τη 2η πεζοπορική του διαδρομή στις 5 Φεβρουαρίου 2023 και καλεί όλους όσους αγαπούν να περπατούν στη φύση να μας ακολουθήσουν στο μονοπατι (Poros Trails) Νο 6 - "Οροπέδιο, ιστορία και θάλασσα ".
Μια διαδρομή 9 χλμ περίπου, που ξεκινάει από το εξωκκλήσι του Αγ. Ευσταθίου στη Φούσα, περνά μέσα από το πευκόφυτο δάσος της Καλαυρίας προς τον Ναό του Ποσειδώνα, τα Μοσχογιαννέικα και καταλήγει στον όμορφο κόλπο της Βαγιωνιάς. Η επιστροφή μας θα γίνει από το εκκλησακι της Αγ. Παρασκευής με κατεύθυνση προς το εκκλησάκι του Αγ. Ευστάθιου.
Θερμή παράκληση, όσοι διαθέτουν αυτοκίνητο και επιθυμούν να βοηθήσουν, να το φέρουν στο σημείο συνάντησης Γεφυράκι - Συνοικισμός, ώστε να μεταφερθουμε όλοι μέχρι το εκκλησάκι του Αγ. Ευσταθίου.
 
Λίγα λόγια για την ιστορία:
Ναός του Ποσειδώνα:
Το ιερό του Ποσειδώνα είναι κτισμένο σε υψόμετρο 190 μ. και βρίσκεται στην αρχαία πόλη της Καλαυρίας στη θέση Παλάτια. Ανασκάφτηκε από του Σουηδούς αρχαιολόγους Samuel Wide και Lennart Kjellberg το 1894 και αποτελεί την πρώτη σουηδική ανασκαφή στον ελλαδικό χώρο.
Στην αρχαιότητα η Καλαυρία ήταν πλούσιο νησί με ελαιώνες, αμπέλια και άλλες καλλιέργειες σε αντίθεση με σήμερα που είναι γεμάτο πεύκα. Ήταν το ιερό νησί του Απόλλωνα, την εποχή που οι Δελφοί ήταν ο ιερός τόπος του Ποσειδώνα. Αργότερα όμως οι δυο θεοί αντάλλαξαν τα μέρη και η Καλαυρία απέκτησε το φημισμένο στο πανελλήνιο Ιερό αφιερωμένο στον Ποσειδώνα. Από το ιερό μπορεί κανείς να διακρίνει στα βόρεια το αρχαίο λιμάνι (σημερινό λιμανάκι Βαγιωνιάς). Στο βυθό του όταν επικρατεί νηνεμία μπορεί κανείς να δει τα ερείπια της βυθισμένης πολιτείας με τους πλακόστρωτους δρόμους και τα θεμέλια από τις αρχαίες κατοικίες. Η πόλη της Καλαυρίας που απλωνόταν πέριξ του ναού αποτελούσε έδρα Αμφικτιονίας επτά πόλεων, που θυσίαζαν στο Ιερό, αυτές ήταν οι : Ερμιών, Επίδαυρος, Αίγινα, Αθήνα, Πρασιές, Ναύπλιο και Ορχομενός.
Στο ιερό του Ποσειδώνα κατέφυγε και πέθανε ο γνωστός ρήτορας Δημοσθένης το 322 π.Χ. κυνηγημένος από τους Μακεδόνες του Αντίπατρου.
Αγ. Παρασκευή:
Ο ναός της Αγ. Παρασκευής κτίσθηκε το 1860 και ήταν μετόχι του μοναστηριού της Ζωοδόχου Πηγής, λειτουργούσε ως μονή με μοναχούς, κελιά, κ.τ.λ. Πέριξ του ναού υπήρχε ένα από τα καλύτερα περιβόλια του νησιού με πλούσια νερά που έβγαιναν κάτω από το ιερό του ναού.
Πληροφορίες σχετικά με τη διαδρομή:
Διαδρομή: 6 - Poros Trails
Χιλιομετρική απόσταση: 9,1χλμ
Υψομετρική διαφορά: γύρω στα 200 μ
Διάρκεια: 3 ώρες
Δυσκολία(με ανώτερο βαθμό το 5): 2/5
Σημείο συνάντησης: Γεφυράκι- Συνοικισμός
Ώρα συνάντησης: 10:00
Ώρα αναχώρησης: 10:15
Εξοπλισμός: παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος, σακίδιο πλάτης για προσωπικά αντικείμενα, παγούρι με νερό, σνακ ενέργειας, καπέλο ή σκούφο, αθλητικό ρουχισμό, αδιάβροχο μπουφάν, αντηλιακή προστασία.

Διαβάστε επίσης

Πόρος - Λεμονοδάσος: Κοπή πίτας του Τ.Ο.Ε.Β. και του Συλλόγου Φίλων Λεμονοδάσους ΠΟΡΟΣ

Γράφει ο Γιάννης Μανιάτης -    Το πρωί της Τετάρτης 1ης Φεβρουαρίου 2023, ο ΤΟΕΒ και ο Σύλλογος Φίλων Λεμονοδάσους έκοψαν την πίττα τους στον Αγ. Σεραφείμ, μετά τη Θεία Λειτουργία ...

Πόρος: Ο ΝΟΠΤ έκοψε την πίτα του και τίμησε αθλητές και υποστηρικτές (φωτογραφίες)ΠΟΡΟΣ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, έκοψε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, ο πολυνίκης Ναυτικός Όμιλος Πόρου Τροιζηνίας, στην, γεμάτη κόσμο, αίθουσα εκδηλώσεων Β' Δημοτικού/ Γυμνασίου Πόρ...