ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθετή - Πόρος: Εργαστήρι κατασκευής και θεατρικής εμψύχωσης μάσκας

Οι Απόκριες είναι η καλύτερη ευκαιρία για να παίξουμε, να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να μπούμε στον κόσμο της φαντασίας και της μεταμόρφωσης! Ελάτε, λοιπόν, να γνωρίσουμε τον κόσμο της εκφραστικής θεατρικής μάσκας! Η Καθετή διοργανώνει στον χώρο της ένα τριήμερο εργαστήρι κατασκευής και θεατρικής εμψύχωσης μάσκας με την Ειρήνη Αμπουμόγλι από τις 17 ως τις 19 Φεβρουαρίου, συνολικής διάρκειας 14 ωρών. Το κόστος συμμετοχής είναι 30 ευρώ για τα μέλη της Καθετής, 60 ευρώ για μη μέλη και 40 ευρώ Early bird (μέχρι 5 φεβρουαρίου).

Αφού εξοικειωθούμε με το πώς μπορούμε να ζωντανέψουμε τις μάσκες και να παίξουμε μαζί τους, δημιουργώντας πρωτότυπους χαρακτήρες, στη συνέχεια θα φτιάξουμε τη δική μας μάσκα. Στόχος μας, να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας ξεχωριστό χαρακτήρα και να μπορέσουμε να παίξουμε με αυτόν!

Παίζοντας με τη θεατρική εκφραστική μάσκα

Το πρόσωπο και η φωνή είναι για τους περισσότερους ανθρώπους τα βασικά εκφραστικά τους εργαλεία. Τι θα συμβεί όμως αν το πρόσωπο καλυφθεί από μια άκαμπτη φόρμα; Πώς γίνεται αυτή η φόρμα να ζωντανέψει, να γίνει μια προσωπικότητα με ποικίλα συναισθήματα;

Καλύπτοντας το πρόσωπο, η μάσκα «αποκαλύπτει» την εκφραστικότητα μας. Βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα την ερμηνευτική και αφηγηματική δύναμη του σώματος, να γίνουμε πιο ακριβείς και πιο εκφραστικοί πάνω στη σκηνή. Οι εκφραστικές μάσκες είναι οι ίδιες ρόλοι που περιμένουν να ζωντανέψουν, που με τη δική τους εκφραστικότητα «προτείνουν» ένα διαφορετικό σώμα, μια διαφορετική συμπεριφορά κι ένα διαφορετικό τρόπο ομιλίας.

Στόχος του εργαστηρίου κατασκευής και θεατρικής εμψύχωσης μάσκας είναι μέσα από ασκήσεις, παρατήρηση και παιχνίδια να ανακαλύψουν οι συμμετέχοντες/ουσες τη μάσκα, ως ένα ζωντανό στοιχείο που μας προσκαλεί να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να δημιουργήσουμε νέους, ενδιαφέροντες και ασυνήθιστους χαρακτήρες. Οι μάσκες που θα χρησιμοποιηθούν είναι εκφραστικές μάσκες, κατασκευασμένες από την Ειρήνη Αμπουμόγλι και από τη σκηνογράφο Μάρθα Φωκά. Την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου το εργαστήρι θα ξεκινήσει στις 4 μμ και θα διαρκέσει 5 ώρες. Από αυτές την μία ώρα θα την αφιερώσουμε στην κατασκευή προσωπείου με γυψόγαζα . Θα χρειαστεί να φοράμε άνετα ρούχα και κάλτσες ή άνετα παπούτσια, γιατί θα κάνουμε σωματικές δραστηριότητες και θα χρειαστεί να ξαπλώσουμε στο πάτωμα.

 

 

 

 

Κατασκευή μάσκας

Το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου το εργαστήρι θα ξεκινήσει στις 11 πμ και θα διαρκέσει 6 και 3 ώρες αντίστοιχα. Σε αυτό το εντατικό εργαστήριο κατασκευής και θεατρικής εμψύχωσης μάσκας θα χρησιμοποιήσουμε γυψόγαζα, πηλό και στη συνέχεια χαρτοπολτό για να φτιάξουμε τη δική μας μάσκα, ώστε να μπορέσουμε στο τέλος να την ζωντανέψουμε και να παίξουμε με αυτήν!

Η συνεργασία

Η Ειρήνη Αμπουμόγλι είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης, πτυχιούχος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Σκηνοθεσίας από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Εξέλιξε και εμπλούτισε τις γνώσεις της στο σωματικό θέατρο στις Βρυξέλλες, στη Lassaad Ecole Internationale de Theatre, όπου με βάση την παιδαγωγική προσέγγιση του Jacques Lecoq εκπαιδεύτηκε σε πολλά είδη θεάτρου (παντομίμα, μάσκα, κλόουν, Commedia dell’arte, μπουφόνοι).

Έχει παρακολουθήσει από κοντά τις μεθόδους διάσημων θεάτρων της Ευρώπης: Odin Teatret στη Δανία, Jerzy Grotowski στην Πολωνία, Bιομηχανική Θεάτρου του Meyerhold από τον Gennadi Bogdanov στην Ιταλία, Familie Floez στη Γερμανία. Εργάζεται ως ηθοποιός και σκηνοθέτης και έχει διδάξει μάσκα και παντομίμα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Η Καθετή προωθεί τον πολιτισμό και τις τέχνες σε όλες τους τις εκφάνσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δράσεις της είναι άρρηκτα δεμένες με την εκπαίδευση και την καλλιτεχνική έκφραση! Στο παρελθόν έχει διοργανώσει το μουσικό εργαστήρι «Synthesis & Anasynthesis» καθώς και το θεατρικό εργαστήρι «Θεατρική καταγραφή Πόρου και Τροιζηνίας-Μεθάνων», το οποίο οδήγησε στην επιτυχημένη παράσταση «Πέρασμα». Επίσης, το καλοκαίρι διοργάνωσε το τριήμερο θεατρικό σεμινάριο «Από τις φυλές του κόσμου στη δική μας “φυλή”» και έφερε στην περιοχή μας τη θεατρική παράσταση «Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό». Αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το Χορωδιακό εργαστήρι «Παραμύθι χωρίς όνομα»

Τώρα σας καλούμε σε κάτι διαφορετικό! Ελάτε στο εργαστήρι κατασκευής και θεατρικής εμψύχωσης μάσκας να παίξουμε και να εκφραστούμε στη σφαίρα της φαντασίας.

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

 

 

 

 

 

Τοποθεσία: Καθετή, 25ης Μαρτίου, Γαλατάς

Ημερομηνία: 17 -19 Φεβρουαρίου 2023

Ώρα:

Παρασκευή 16:00-21:00

Σάββατο 11:00-17:00

Κυριακή 11:00-14:00

Κόστος συμμετοχής: 

€30 για τα μέλη της Καθετής

€60 για μη μέλη

€40 Early bird (μέχρι 5 Φεβρουαρίου)

Πληροφορίες:

Τηλέφωνο: 2298043825

Email: info@katheti.gr

Website: www.katheti.gr

FB: @kathetiporos

Instagram: @katheti.poros

Εγγραφή σε newsletter: Καθετή (list-manage.com)

 

Διαβάστε επίσης

Πόρος - Λεμονοδάσος: Κοπή πίτας του Τ.Ο.Ε.Β. και του Συλλόγου Φίλων Λεμονοδάσους ΠΟΡΟΣ

Γράφει ο Γιάννης Μανιάτης -    Το πρωί της Τετάρτης 1ης Φεβρουαρίου 2023, ο ΤΟΕΒ και ο Σύλλογος Φίλων Λεμονοδάσους έκοψαν την πίττα τους στον Αγ. Σεραφείμ, μετά τη Θεία Λειτουργία ...

Πόρος: "Όλοι μαζί περπατάμε" στο μονοπάτι (Poros Trails) Νο 6 - "Οροπέδιο, ιστορία και θάλασσα"ΠΟΡΟΣ

Το " Όλοι μαζί περπατάμε" διοργανώνει τη 2η πεζοπορική του διαδρομή στις 5 Φεβρουαρίου 2023 και καλεί όλους όσους αγαπούν να περπατούν στη φύση να μας ακολουθήσουν στο μονοπατι (Po...

Πόρος: Ο ΝΟΠΤ έκοψε την πίτα του και τίμησε αθλητές και υποστηρικτές (φωτογραφίες)ΠΟΡΟΣ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, έκοψε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023, ο πολυνίκης Ναυτικός Όμιλος Πόρου Τροιζηνίας, στην, γεμάτη κόσμο, αίθουσα εκδηλώσεων Β' Δημοτικού/ Γυμνασίου Πόρ...