ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μονοπάτια Πόρου: Ένα σπουδαίο έργο εναλλακτικού τουρισμού απέκτησε σάρκα και οστά

Αθόρυβα και σταθερά, ένα σημαντικό έργο για την τουριστική ανάπτυξη του Πόρου, πραγματοποιείται από τα μέσα του φθινοπώρου, και ίσως την ώρα που διαβάζετε αυτό το κείμενο, να έχει ήδη ολοκληρωθεί.

 

Στους λόφους της Καλαυρίας, ο φυσιολάτρης, πεζοπόρος και εργάτης Αντώνης Πάνου, Ποριώτης και γνώστης των τοπικών μονοπατιών, καθαρίζει και σηματοδοτεί, μαζί με τους συνεργάτες του, τα μονοπάτια του νησιού, τόσο στο πευκοδάσος της Καλαυρίας, όσο και στον αστικό ιστό του παραδοσιακού οικισμού.

 

To έργο καθαρισμού, βελτίωσης βατότητας και σήμανσης δασικών πεζοπορικών διαδρομών μήκους 48,7χλμ, κοστίζει 94.000€ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Φιλόδημος 2. 

 

Οι κάτοικοι του νησιού, δεν έχου πάρει είδηση τι συμβαίνει στο νησί και αναρωτιούνται για τα κόκκινα – άσπρα σημάδια σε σοκάκια του οικισμού, που θυμίζουν την πολωνική σημαία. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει μια ακόμη τουριστική υποδομή για το καταπράσινο νησί.

 

Το έργο της ανάπτυξης των μονοπατιών του νησιού, ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2016, δυστυχώς όμως είχε κολλήσει στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας για την αδειοδότηση του, κάτι που ξεπεράστηκε προσφάτως και ολοκληρώνεται άμεσα.

Η στρατηγική του Δήμου Πόρου για την ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού, ο οποίος προσελκύει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος ιδιαίτερα εκτός θερινής περιόδου και με παραμονή στον προορισμό κατά μέσο όρο πέντε ημέρες, πραγματοποιείται αυτές τις μέρες με τον καθαρισμό και την σήμανση των μονοπατιών και θα συνεχιστεί με δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής και θα ολοκληρωθεί με την προβολή/διαφήμισή τους ως ενιαίου δικτύου, στο εξειδικευμένο κοινό κυρίως του εξωτερικού.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της στρατηγικής αυτής έγινε σε συνεργασία με την Paths Of Greece (Μονοπάτια της Ελλάδας), που εξειδικεύεται στο συγκεκριμένο αντικείμενο και το έχει αναλάβει με επιτυχία σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα ελληνικά νησιά, έτσι και ο Πόρος έχει έως σήμερα βασίσει το τουριστικό του προϊόν στο δόγμα «ήλιος, θάλασσα» οδηγώντας στον εγκλωβισμό των τουριστικών επιχειρήσεων στους λίγους μήνες της τουριστικής περιόδου.

Η δημιουργία ενός δικτύου πεζοπορικών μονοπατιών και η κατάλληλη προώθησή του μπορούν να βοηθήσουν στο χαρακτηρισμό του Πόρου ως ενδιαφέροντος πεζοπορικού προορισμού. Το δίκτυο αυτό, το οποίο θα εκτείνεται στην Καλαυρία, στην Σφαιρία (ακόμα και σε μονοπάτια του Οικισμού) και στο Λεμονοδάσος, θα πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να προσελκύει ποιοτικό τουρισμό, που θα επισκέπτεται την περιοχή, κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά ακόμη και το χειμώνα, χάρη στο ήπιο κλίμα του νησιού, επιτυγχάνοντας έτσι την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την αναβάθμισή της με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αυτό θα είναι προς όφελος ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων σίτισης αλλά και παρεμφερών επαγγελμάτων που θα επωφεληθούν του γεγονότος ότι οι πεζοπόροι προτιμούν τοπικά, ποιοτικά και παραδοσιακά προϊόντα.

Σημαντικό πλεονέκτημα για τον Πόρο αποτελεί η δυνατότητα να αντλήσει επισκέπτες από τον πληθυσμό των Αθηναίων πεζοπόρων που διαρκώς αυξάνει τους αριθμούς του. 

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Οι πεζοπόροι του Πόρου στη Ντάνα, από το καθαρισμένο και σηματοδοτημένο μονοπάτι ΠΟΡΟΣ

Το "Όλοι μαζί περπατάμε" επανέρχεται δυναμικά διοργανώνοντας την πρώτη για το έτος πεζοπορική διαδρομή στις 15 Ιανουαρίου 2023 και εγκαινιάζοντας τη διανοιγμένη και σηματοδοτημένη ...

Πόρος: Το πέρασμα του John Kraxton από τον Πόρο, σε ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ στο Arte tv (βίντεο) ΠΟΡΟΣ

Ένα εξαιρετικό μίνι ντοκιμαντέρ, με θέμα το πέρασμα του βρετανού ζωγράφου John Craxton από τον Πόρο, προβλήθηκε προχθές στο Γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Arte tv, στην γαλλόφωνη...

Διαβούλευση στο Δήμο Πόρου, για το σχεδιασμό του νέου προγράμματος LEADER 2023-2027 στις Νήσους ΑττικήςΠΟΡΟΣ

Ο Δήμος Πόρου, σε συνεργασία με το Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, οργανώνει εκδήλωση διαβούλευσης, στο πλαίσιο σχεδιασμού του νέου προγράμματος  LEA...

Πόρος: Με λαμπρότητα και λιακάδα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο λιμάνι (φωτογραφίες & βίντεο) ΠΟΡΟΣ

Με υπέροχο ανοιξιάτικο καιρό, πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στους εορτασμούς των Θεοφανείων και στον αγιασμό των υδάτων στο λιμάνι του Πόρου.   Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού έγινε από ...

Πόρος: Θεοφάνεια όπως πρέπει ξανά - Από παραδοσιακό καΐκι η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού ΠΟΡΟΣ

Μετά από δύο εορτασμούς σε εγκλεισμό και περιορισμούς, λόγω πανδημίας, τα Θεοφάνεια θα εορταστούν με λαμπρότητα φέτος, στην κεντρική πλατεία Ηρώων. Με αίθριο καιρό, σύμφωνα με την ...

Πόρος: Έκπτωση 50% στα εισιτήρια των ταχυπλόων για τους κατοίκους του Πόρου, Τροιζηνίας, Μεθάνων, κάθε Τρίτη και Πέμπτη ΠΟΡΟΣ

Η εταιρία Attica Group (Hellenic Seaways), ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Δήμου Πόρου, ανακοίνωσε ότι κάθε Τρίτη όλο το 2023 (εκτός Μ. Τρίτης και Τρίτης Πάσχα), καθώς και κά...