ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Ο Γιάννης Μανιάτης για την παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Τσιακούλια

Γράφει ο Γιάννης Μανιάτης - 
 
Πριν από 2 χρόνια ο αγαπητός φίλος και πρωτοψάλτης στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Γεωργίου Πόρου Παναγιώτης Τσιακούλιας μας αιφνιδίασε ευχάριστα με την έκδοση του 2ου βιβλίου του με τίτλο: ‘’Με ένα κερί στης Άγιας Νύχτας την Υμνολογία’’.
 
Το βιβλίο είναι μία υπέροχη λογοτεχνική προσέγγιση στην Χριστουγεννιάτικη Υμνολογία, αφορμή για την οποία του έδωσε, όπως ο ίδιος εξομολογείται στην Εισαγωγή, το υπέροχο Δοξαστικό της Α΄ Ώρας των Χριστουγέννων, αλλά και ένα προ ετών προσκυνηματικό ταξίδι του στους Αγ. Τόπους.
Ο συγγραφέας παρουσιάζει μιαν ενδελεχή θεολογική ανάλυση των τροπαρίων και των αναγνωσμάτων της Θείας Ακολουθίας, επεξηγώντας και αναπτύσσοντας τον κάθε στίχο ή χωρίο της, αλλά και παράλληλα ανατρέχοντας και συνδυάζοντάς τα με ιερές διηγήσεις, με διάφορα σημεία της Αγίας Γραφής, με σχετικές αναφορές εκκλησιαστικών συγγραφέων και άλλων μελετητών των ιερών κειμένων, ή και με στοιχεία που απορρέουν από νεότερα σημαίνοντα σχετικά γεγονότα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας. Και έτσι εισάγει τον αναγνώστη σε περιβάλλον κατάνυξης από τις μελωδίες της υπέροχης Χριστουγεννιάτικης Ακολουθίας, αλλά και στον από μέρους του ενστερνισμό των νοημάτων των θείων κειμένων της.
Σε κριτικό για το βιβλίο δημοσίευμα που έγραψε στην τοπική εφημερίδα ‘’Ώρα των Καλαβρύτων‘’ ο συμπατριώτης του από τα Καλάβρυτα συγγραφέας και λαογράφος Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, μεταξύ άλλων αξιολόγων επισημάνσεων, χαρακτηρίζει εύστοχα το όλο πόνημα ως τρισδιάστατο, αφού όπως σημειώνει « … αριστοτεχνικά, λογοτεχνικά και θεολογικά ο συγγραφέας «παντρεύει» το τότε και το τώρα με το Τυπικό της Εκκλησίας μας, τις άγιες μέρες της ενανθρωπίσεως Του Κυρίου».
Όπως καταλήγει στα Επιλεγόμενα του βιβλίου, ο συγγραφέας σε μια κατάθεση ψυχής ομολογεί το όνειρό του « … αγαπητέ Αναγνώστη να σε καταστήσω συν-οδοιπόρο μου στου Άγιους Τόπους, συν-θεατή μου στην αναπαράσταση της υποδοχής του Θείου Βρέφους, συμμέτοχο της χαράς μου με τη μικρή μου αυτή προσφορά». Και το όνειρό του αυτό για τον αναγνώστη του βιβλίου, εκτιμούμε πως θα γίνει αναμφίβολα πραγματοποιήσιμο.
Η επιμελημένη και καλαίσθητη αυτοέκδοση του βιβλίου που είναι γραμμένο με γλαφυρό και εκφραστικό ύφος, πλαισιώνεται και από όμορφες εικόνες σχετικές με τη Θεία Ενσάρκωση, από τις απαιτούμενες παραπομπές για επεξηγήσεις, καθώς και από μία πλούσια βιβλιογραφία.
Ατυχώς, λόγω πανδημίας, δεν δόθηκε η ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου στον Πόρο, κάτι που επιτέλους διοργανώνεται την Τετάρτη 14 Δεκ. στις 5 μισή το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου.
Θα μιλήσουν :
α. ο Πρωτοπρεσβύτερος σε ενορία των Σπετσών π. Ανδρέας Κουμπής, μαθηματικός, ιστορικός ερευνητής και πρώην Λυκειάρχης
β. ο φιλόλογος Γεώργιος Τασιάς
και γ. ο Γεώργιος Κακής-Κωνσταντινάτος, ηθοποιός, σκηνοθέτης και εικαστικός, ο οποίος έχει και στο παρελθόν συμμεθέξει σε εικαστικές εκδηλώσεις στο νησί μας.
Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο π. Χαράλαμπος Μυλωνόπουλος.
Να θυμίσουμε ότι η συγγραφική δραστηριότητα του αγαπητού Παναγιώτη έχει αρχίσει από το 2016 με μία επίσης άριστα επιμελημένη μετάφραση και αξιόλογα σχόλια του Ακαθίστου Ύμνου στο βιβλίο του ‘’Οι Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου’’.
Θερμές ευχές να είναι τα βιβλία του Παναγιώτη καλοτάξιδα.

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Ιερά πανήγυρη Αγίου Προφήτου Δανιήλ και Αγίων Τριών Παίδων, προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος ΠΟΡΟΣ

Επ' ευκαιρία της εορτής των Αγίων τριών παίδων, του Προφήτου Δανιήλ και του Αγίου Διονυσίου επισκόπου Αιγίνης και Πόρου, πραγματοποιήθηκαν λατρευτικές συνάξεις στον Ι.Ν. Κωνσταντίν...

Πόρος: Ξεκινούν την Κυριακή οι εκδηλώσεις της "Γειτονιάς των Χριστουγέννων" - Δείτε ένα προς ένα όλα τα δρώμενα των γιορτών  ΠΟΡΟΣ

Από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου ξεκινούν αύριο Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, οι εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, στα πλαίσια της "Γειτονιάς των Χριστουγέννων".    Είναι αλήθεια...

Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου: Ο Προϋπολογισμός και τα κρίσιμα ζητήματα αρμοδιότητας της κεντρικής διοίκησης (βίντεο)ΠΟΡΟΣ

Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο Πόρου πραγματοποίησε δυο συνεδριάσεις στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου Συγγρού.  H 1η συνεδρίαση είχε ως θέμα την  "Έγκριση...