ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθετή - Σεμινάριο: Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Εσείς πόσες ώρες τη μέρα περνάτε στο ίντερνετ; Το διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό εργαλείο της σύγχρονης εποχής. Χρησιμοποιείται για διεκπεραίωση επαγγελματικών υποχρεώσεων, για πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και ως μέσο ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Όμως έχει και τη σκοτεινή πλευρά του, ειδικά για τα παιδιά. Το σεμινάριο «Ασφάλεια στο διαδίκτυο», που διοργανώνει η Καθετή, με εισηγήτρια τη Μαρία Πατεράκη, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και σε όσους/-ες ενδιαφέρονται για το θέμα. Θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει από τις 18:00 ως τις 21:00. Το σεμινάριο είναι δωρεάν για τα μέλη της Καθετής, αλλά είναι απαραίτητες οι κρατήσεις ώστε να σταλούν τα στοιχεία για τη σύνδεση στην πλατφόρμα.

Η παρούσα κατάσταση

Το διαδίκτυο έχει εξελιχθεί ραγδαία, έχει φέρει πολλές ευκολίες και οφέλη στην καθημερινότητά μας, αλλά, ουσιαστικά, αντανακλά την κοινωνία μας. Όλα τα φαινόμενα που συμβαίνουν στον φυσικό κόσμο μπορούν να συμβούν και σε αυτό. Έτσι, εκτός από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, συχνά γίνεται και το μέσο για κακοποιητικές ή και εγκληματικές συμπεριφορές.

Το μειονέκτημα της ταχύτητας με την οποία εξελίχθηκε το διαδίκτυο είναι οι ελλείψεις στο νομοθετικό πλαίσιο, η διαχείριση προσωπικών δεδομένων από τρίτους και η δυσκολία πρόληψης παράνομων πράξεων. Κατά συνέπεια είναι σημαντικό να συζητάμε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Η υποβάθμιση ή η άγνοια της επικινδυνότητας μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Το γεγονός αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία όταν αναφερόμαστε σε παιδιά. Πλέον έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, συχνά χωρίς επίβλεψη, σε όλο και μικρότερη ηλικία.

Το σεμινάριο

Το σεμινάριο «Ασφάλεια στο διαδίκτυο» παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την ανάπτυξη κριτικής ικανότητας ειδικά σε παιδιά και εφήβους. Επίσης σκιαγραφεί τη συμπεριφορά του υπεύθυνου ψηφιακού πολίτη. Βέβαια, τα παιδιά, πλέον, διδάσκονται στο σχολείο θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

 

 

 

 

Όμως τους λείπει η απαραίτητη εμπειρία ώστε να αποτιμήσουν σωστά τους κινδύνους. Την έλλειψη της εμπειρίας τους συμπληρώνει η καθοδήγηση και η επίβλεψη των γονιών. Σωστή καθοδήγηση και αποτελεσματική επίβλεψη, όμως, σημαίνει γνώση του αντικειμένου. Το σεμινάριο «Ασφάλεια στο διαδίκτυο» μας δίνει την ευκαιρία να ενισχύσουμε αυτήν τη γνώση. Έτσι, μπορούμε να προστατεύσουμε τις ευαίσθητες ηλικίες αλλά και τους εαυτούς μας.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα αναπτυχθούν πολλά θέματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ο εθισμός, η εικόνα του σώματος, η ρητορική μίσους, οι ψευδείς ειδήσεις, η διαδικτυακή αποπλάνηση, η εκδικητική πορνογραφία, ο διαδικτυακός εκφοβισμός, οι διαδικτυακές προκλήσεις, το σκοτεινό διαδίκτυο, οι απάτες και οι αγορές προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων. Επίσης, θα συζητηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης αυτών των θεμάτων, καθώς και το πώς μπορούν να λειτουργήσουν τα υποστηρικτικά πλαίσια μέσω της οικογένειας, του σχολείου και των αρμόδιων φορέων.

Η εισηγήτρια

Η Μαρία Πατεράκη είναι καθηγήτρια πληροφορικής και υποδιευθύντρια του Γυμνασίου Γαλατά. Το θέμα του σεμιναρίου περιλαμβάνεται στην ύλη που διδάσκει στο σχολείο. Ήταν συντονίστρια του προγράμματος της Θεματικής Εβδομάδας. Έχει λάβει επιμορφώσεις σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού και την παιδική ηλικία, τον σχολικό εκφοβισμό και τη σεξουαλική αγωγή, μέσα από προγράμματα ελληνικών πανεπιστημίων. Είναι συντονίστρια του προγράμματος «Διαχείριση Συγκρούσεων με Διαμεσολάβηση Ομηλίκων» από το 2019 στο Γυμνάσιο Γαλατά.  Επίσης, είναι κάτοχος και διαχειρίστρια του ιστοτόπου Σχολική Διαμεσολάβηση Ομηλίκων, που προσφέρει πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με τη διαμεσολάβηση ομηλίκων στα ελληνικά. Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε η Μαρία Πατεράκη στην Καθετή και το άρθρο που έγραψε για τη διδασκαλία την εποχή της πανδημίας.

Με το σεμινάριο «Ασφάλεια στο διαδίκτυο» η Καθετή στοχεύει να ενισχύσει τη γνώση μας, ώστε η πρόσβασή στον ψηφιακό κόσμο, και ειδικά των ανηλίκων, που διαμορφώνονται και δέχονται πολλαπλά ερεθίσματα από αυτόν, να είναι πάντα ευχάριστη και απαλλαγμένη από κινδύνους.

 

 

 

 

Με κέντρο την υποστήριξη όλων όσοι επιδιώκουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, η Καθετή έχει διοργανώσει στο παρελθόν πολλά επιτυχημένα σεμινάρια με θέματα, μεταξύ άλλων, τις δεξιότητες παρουσίασης και δημόσιου λόγου, τη στρατηγική σταδιοδρομίας, το ψηφιακό μάρκετινγκ, την ανάπτυξη ήπιων δεξιοτήτων καθώς και σειρά σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς. Έχει προσφέρει μαθήματα προγραμματισμού και συνεχίζει να προσφέρει συμβουλευτική σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς και δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και φροντίδας του εαυτού.  

 

Γίνετε κι εσείς συμμέτοχοι/-ες στο έργο της Καθετής!

 

Πληροφορίες:

Τηλέφωνο: 2298043825

Email: info@katheti.gr

Website: www.katheti.gr

FB: @kathetiporos

Instagram: @katheti.poros

Εγγραφή σε newsletter: Καθετή (list-manage.com)

 

Διαβάστε επίσης

Νέα παράταση από την κυβέρνηση για την δημιουργία των ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών (ΠΟΑΥ) ΠΟΡΟΣ

Σύμφωνα με ενημέρωση του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη, παράταση 2 επιπλέον ετών στην προθεσμία ίδρυσης βιομηχανικών ζωνών ιχθυοκαλλιέργειας (Π.Ο.Α.Υ.) έδωσε η Κυβέρνηση στις ετ...

Πόρος: 4 χρόνια από την λειτουργία του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου ΠόρουΠΟΡΟΣ

Σαν σήμερα πριν από 4 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου 2018, έγιναν τα εγκαίνια του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πόρου, παρουσία τοπικών αρχών, εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστ...

Πόρος: Συζήτηση - απολογισμός για τη τουριστική σεζόν 2022 από την ΕΤΑΠ Δήμου Πόρου ΠΟΡΟΣ

Σε ανοιχτή συζήτηση προσκάλεσε - το Σάββατο 15/10 το μεσημέρι, στο κτήριο Συγγρού - τους επιχειρηματίες του τουρισμού του Πόρου, η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ...

Πόρος: Ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στην ΕΤΑΠ Δήμου Πόρου και τους τουριστικούς κλάδους για τον απολογισμό της καλοκαιρινής σεζόν 2022ΠΟΡΟΣ

H πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) του Δήμου Πόρου και τα μέλη της, προσκαλούν τους κλάδους του τουρισμού (Εστίαση - Διαμονή - Εμπορικά Καταστήματα ...