ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος - Συνοριακά: Έρχονται οι Locomondo στις 3 Σεπτεμβρίου στον Ρώσικο Ναύσταθμο

Στα πλαίσια των εορτασμών των "Συνοριακών της Νεότερης Ελλάδας", το κοινό του Πόρου θα απολαύσει την δημοφιλή ρέγκε - σκα μπάντα Locomondo, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στον Ρώσικο Ναύσταθμο. 


H συναυλία έχει ώρα έναρξης στις 20:30 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 


Οι Locomondo είναι σήμερα ένα από τα πιο γνωστά και αγαπητά συγκροτήματα στην Ελλάδα. Το όνομα μεταφρασμένο θα πει "τρελός κόσμος" ( loco= τρελός στα ισπανικά, mondo= κόσμος στα ιταλικά). Η μουσική τους είναι μία μίξη από Reggae, Ska και Latin ρυθμούς που συνδυάζονται κυρίως με ελληνικό στίχο και συχνά με στοιχεία από την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Το γκρούπ φημίζεται για τις δυναμικές ζωντανές του εμφανίσεις και έχει αποκτήσει ένα σημαντικό κοινό εντός και εκτός Ελλάδας.

 

Ιδρύθηκαν από τον Μάρκο Κούμαρη και τον Γιάννη Βαρνάβα το 2003 στην Αθήνα.

Αργότερα προσχώρησαν οι :

Σπύρος Μπεσδέκης (μπάσο)

Σταμάτης Γούλας (πλήκτρα)

Θανάσης Ταμπάκης (ηχοληψία)

Στρατής Άγγελος Σούντρης (τύμπανα)

Σήμερα αποτελούνται από αυτόν τον 6-μελή πυρήνα με επικεφαλής τον κύριο συνθέτη, στιχουργό και τραγουδιστή Μάρκο Κούμαρη και πλαισιώνονται κατά καιρούς από διάφορους guest μουσικούς.

Από το 2003 ως το 2005 drummer του συγκροτήματος ήταν ο Στέφανος Ψαραδάκης.

Από το 2005 ως το 2014 στα κρουστά ήταν ο Μιχάλης Μουρτζής. 

 Η πρώτη τους κυκλοφορία τοποθετείται το 2004 μετά από την γνωριμία τους με τον παραγωγό Ακή Γκολφίδη. Είναι η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του συγκροτήματος με τίτλο "Ένας τρελός κόσμος”. Από τα κομμάτια αυτού του δίσκου ξεχωρίζει το σατυρικό "Trendy Λίτσα" , το προφητικό "100 Αφρό" και "Ο βασιλιάς του Αυγούστου”, ενώ το κομμάτι "Στην Αθήνα" μπαίνει κατευθείαν στο playlist του Radio France International.

 

To 2005 βρίσκει τους Locomondo στην γενέτειρα της Reggae, στην Jamaica, όπου ηχογραφούν με τον θρυλικό τρομπονίστα του Studio One,  Vin Gordon μετά από προσκλησή του, το δεύτερο τους δίσκο με τίτλο "12 μέρες στην Jamaica”. Ο Gordon, που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν μεταξύ άλλων με ονόματα όπως τον Burning Spear αλλά και τον Bob Marley, είχε γνωριστεί στην Αθήνα με το συγκρότημα ως τρομπονίστας των Skatalites. Στο δίσκο συμμετέχουν και άλλοι τζαμαϊκανοί μουσικοί όπως ο σαξοφωνίστας Deadly “Headly” Bennett. Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό συγκρότημα ηχογραφεί στη Jamaica. O δίσκος αυτός που έγινε και πάλι κάτω από την επίβλεψη του Άκη Γκολφίδη, περιέχει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος όπως τη Reggae διασκευή της "Φραγκοσυριανής" του Μάρκου Βαμβακάρη αλλά και το "Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα“, ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του συγκροτήματος. Επίσης περιέχει και άλλα κομμάτια που αγαπήθηκαν πολύ όπως "O γλάρος" , "Ηλιαχτίδα" και το "Braincontrol".

To 2007 οι Locomondo κυκλοφορούν το τρίτο τους άλμπουμ με τίτλο "Me Wanna Dance”, αλλά γράφουν παράλληλα και τη μουσική για την ταινία "Γαμήλιο πάρτι" της ελληνοαμερικανίδας σκηνοθέτιδας Christine Crokos. Και οι δύο δίσκοι είναι αρκετά διαφορετικοί από τους προηγούμενους, καθώς το συγκρότημα πειραματίζεται για πρώτη φορά με παραδοσιακές μελωδίες και όργανα όπως μπουζούκι, μπαγλαμά, βιολί, γκάϊντα, τσαμπούνα, καβάλ, σαντούρι, κρητική λύρα και λαούτο.

Στον πρώτο ξεχωρίζει η συνεργασία με την ισπανίδα Amparo Sanchez, τραγουδίστρια των Amparanoia, στο κομμάτι "Ay ay ay “, αλλά και το κομμάτι "Rembetiskank # 9" σε συνεργασία με τον άγγλο Natty Bo, επικεφαλής των Ska Cubano. Τα φωνητικά της Amparo Sanchez ηχογραφήθηκαν στη Βαρκελώνη υπο την επίβλεψη του Tomas Arroyos θρυλικού ηχολήπτη των Mano Negra. Άλλα κομμάτια που ξεχώρισαν είναι το "Γελάς πιο δυνατά", το "Αστέρια στη σκηνή", το "Καλοκαίρι", η διασκευή στο σαμιώτικο "Το πλατανιώτικο νερό”, αλλά και η σύμπραξη των Locomondo με τους τραγουδιστές των γνωστών Reggae συγκροτημάτων της Θεσσαλονίκης Stefanatty (One Drop Forward) και Jah Smiley (Soulfire) στο τραγούδι "Ghetto Tourist".

 

Το "Γαμήλιο πάρτι  OST" που κυκλοφορεί το 2008 με τη σειρά του περιέχει κυρίως ορχηστρικά κομμάτια αλλά και το ομώνυμο κομμάτι "Γαμήλιο πάρτι" (σκηνοθεσία Αμαλίας Γιαννίκου), το βίντεο κλίπ του οποίου κερδίζει εκείνη την χρονιά τον τίτλο του “Best Alternative Video Clip” της χρονιάς στα Mad Awards και παράλληλα γίνεται ένα από τα πιο αγαπητά τραγούδια στα γαμήλια πάρτι της χώρας. Άισθηση προκαλεί και η ενδιαφέρουσα διασκευή στο "Καραπιπερίμ" του Γιάννη Παππαϊωάννου. Παράλληλα οι Locomondo γράφουν το τραγούδι τίτλων της τηλεοπτικής σειράς του Alpha "Σε είδα", βασισμένο στην ομόνυμη στήλη της free press εφημερίδας Athens Voice.

Το 2008 όμως είναι για το συγκρότημα και μια χρονιά συνάντησης με καλλιτέχνες απ'το εξωτερικό. Το χειμώνα εμφανίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τον Natty Bo. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς καλούν τους Amparanoia στην Αθήνα και εμφανίζονται μαζί τους στο Θέατρο Βράχων, ενώ λίγες μέρες αργότερα στο Rockwave στη Μαλακάσα ανοίγουν τη συναυλία του Manu Chao, μια εμπειρία που θα επηρρεάσει σημαντικά τον ήχο και το λάιβ παίξιμο του γκρούπ.

 

Το 2009 το συγκρότημα ηχoγραφεί πολλές από τις εμφανίσεις της καλοκαιρινής περιοδείας του και κυκλοφορεί έναν διπλό CD με τίτλο "Locomondo Live!”, που λίγο αργότερα γίνεται ο πρώτος χρυσός δίσκος του γκρούπ. Το CD περιέχει πολλά γνωστά κομμάτια της μπάντας ενορχηστρωμένα με τρόπο που να εξυπηρετεί τη δυναμική του live, διασκευές ξένων καλλιτεχνών αλλά και κάποια καινούργια τραγούδια. Ξεχωρίζει το "Μαγικό χαλί", το βίντεο κλίπ του οποίου τιμήθηκε το 2010 εκ νέου απο το MAD με το βραβείο του “Best Alternative Video Clip” (σκηνοθεσία Βαγγέλης Καλαϊντζής) γυρισμένο εξ ολκλήρου σε μεγάλα φεστιβάλ της Γερμανίας (Stemmwede, Fusion, Chiemsee Reggae Summer). Περιέχει επίσης για πρώτη φορά ηχογραφημένο το "Pro", ένα κομμάτι που είχε ήδη γίνει επιτυχία από τo 2006 από ερασιτεχνική ηχογράφηση συναυλίας, αλλά και το τραγούδι "Χέρια σαν κι αυτά" με το οποίο το συγκρότημα συνηθίζει να κλείνει τις συναυλίες του.

Την ίδια χρονιά η διασκευή της Φραγκοσυριανής των Locomondo χρησιμοποιείται στο soundtrack της ταινίας "Soul Kitchen" του γνωστού γερμανού σκηνοθέτη τουρκικής καταγωγής Fatih Akin. Στην παγκόσμια πρεμιέρα μάλιστα στο 66ου Φεστιβάλ κινηματογράφου στη Βενετία, όπου και τελικά η ταινία βραβεύτηκε με το ειδικό βραβείο της επιτροπής, επιλέγεται η συγκεκριμένη διασκευή για το καθιερωμένο πέρασμα των συντελεστών απ' το κόκκινο χαλί. Η πρεμιέρα της ταινίας σε Θεσσαλονίκη και Κωνσταντινούπολη συνοδεύονται επίσης απο συναυλίες των Locomondo.

To 2010 οι Locomondo κυκλοφορούν το κομμάτι "Goal!", ένα δυναμικό και ρομαντικό τραγούδι για το ποδόσφαιρο. Είναι η χρονιά που η ελληνική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου προκρίνεται για δεύτερη φορά στην ιστορία της στην τελική φάση του παγκόσμιου κυπέλλου. Στο βίντεο κλιπ που γυρίζεται λίγο πριν το μουντιάλ στην ίδια αλάνα που έπαιζε μικρός ο τραγουδιστής του γκρούπ Μάρκος Κούμαρης, εμφανίζεται ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο παίκτης που είχε πετύχει το νικητήριο γκόλ της Ελλάδας στον καθοριστικό προκριματικό αγώνα με την Ουκρανία. Παρόλο που τελικά η εθνική ομάδα θα αποκλειστεί στον πρώτο γύρο, ο Σαλπιγγίδης σκοράροντας στον δεύτερο αγώνα κατά της Νιγηρίας γίνεται ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που βάζει γκολ σε τελική φάση παγκοσμίου κυπέλλου.  Το βίντεο κλιπ σκηνοθετεί και πάλι η Αμαλία Γιαννίκου.

To 2011 η μπάντα κυκλοφορεί σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία το CD "Best of", μια συλλόγή από τραγούδια διαφόρων δίσκων του συγκροτήματος που όμως περιέχει και ένα καινούργιο κομμάτι, μια Reggae διασκευή στο γερμανικό hit της δεκαετίας του 70 "Griechischer Wein" (ελληνικό κρασί) του εμβληματικού αυστριακού τραγουδιστή και συνθέτη Udo Jurgens. Η ηχογράφηση γίνεται στο Βερολίνο και τη μουσική επιμέλεια αναλαμβάνει ο Marco Baresi, παραγωγός και ντράμερ της Far East Band που συνόδευε έπι χρόνια τον γερμανό Reggae Star Gentleman. Αργότερα την ίδια χρονιά το "Best of" κυκλοφορεί και σε συλλεκτικό βινύλιο σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων.

Το 2012 κυκλοφορεί το DVD “Locomondo Theatro Petras 2011- Live" από την μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία του συγκροτήματος στην Αθήνα στο Θέταρο Πέτρας. Επίσης η διασκευή του κοματιού Pro των Locomondo στα ιταλικά με τίτλο “PES” από το ιταλικό Rap γκρούπ Club Dogo γίνεται πλατινένιο στην Ιταλία και καλοκαιρινή επιτυχία στη γειτονική χώρα. 

To 2013 το γκρούπ γιορτάζει 10 χρόνια ύπαρξης και κυκλοφορεί με την εταιρία Archangel το CD με τίτλο “Οδύσσεια” απ’ το οποίο ξεχωρίζει το ομόνυμο κομάτι. Μουσικά πέρα απ΄το χαρακτηριστικό Reggae/Ska ύφος το άλμπουμ περιλαμβάνει και κομάτια με Folk/ Country επιρροές όπως “Ο κύριος Κώστας” και το “Καίνε και χτίζουν”. Την ίδια χρονιά κυκλοφορούν με την γερμανική εταιρία Monopol Records το CD “New Day Rising” που περιέχει κάποια τραγούδια από το άλμπουμ “Οδύσσεια”, νέες συνθέσεις όπως το ορχηστρικό κομάτι “Diploreegaes” αλλά και διασκευές όπως αυτή στο “Σαν απόκληρος γυρίζω” του Βασίλη Τσιτσάνη. Μέρος του δίσκου ηχογραφείται στα θρυλικά Hansa Studios του Βερολίνου.

Το 2014 οι Locomondo συνθέτουν για την καμπάνια της Greenpeace Greece που αφορά στην μειώση του παγκόσμιου αριθμού των μελισσών το κομάτι “To bee or not to bee”.

Την ίδια χρονιά κυκλοφορούν μαζί με την εθνική ομάδα αστέγων και το περιοδικό δρόμου “Σχεδία” το τραγούδι “Samba Hellas” με αφορμή το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στη Βραζιλία. Συνεργάζονται επίσης και με την ομάδα κρουστών Batala στο κομμάτι “Θέλει Samba”.

Το 2015 οι Locomondo γίνονται οι πρώτοι καλλιτέχνες απ την Ελλάδα που προβάλλονται από το iConcerts, το μεγαλύτερο κανάλι προβολής συναυλιών παγκοσμίως. Το Μαγικό Χαλί κυκλοφορεί σε τουρκική γλώσσα από την Ziynet Sali με τίτλο Mevsimsizim με σημαντική επιτυχία στη γειτονική χώρα.

Το 2017 και συγκεκριμένα στις 14 Ιουνίου το συγκρότημα κυκλοφορεί το κομάτι 80s ακριβώς 30 χρόνια μετά τον τελικό του Eurobasket 87. Την ίδια χρονιά η συνεργασία με τον Tonino Carotone παίρνει σάρκα και οστά με το τραγούδι “La Mulata”.

Μουσικοί που έχουν παίξει στους Locomondo:

*   Στις περιοδείες του 2005 και 2006 στο συγκρότημα έπαιξαν πνευστά ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος (τρομπόνι) και ο Σωτήρης Πέπελας (τρομπέτα). Αργότερα και μέχρι το 2009 οι Locomondo συνεργάστηκαν δισκογραφικά και συναυλιακά με τον Αντώνη Ανδρέου (τρομπόνι) και τον Μάνο Θεοδοσάκη (τρομπέτα) καθώς και με τον Γιώργο Μακρή (τσαμπούνα, γκάιντα) και την Νατάσα Μηνδρινού (φωνή).

*Από το 2009 ώς το 2014 στο τρομπόνι ήταν ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος.

*Σήμερα το δίδυμο των πνευστών αποτελούν ο Χρήστος Σπηλιόπουλος (τρομπόνι) και ο Νίκος Τατού (τρομπέτα) ενώ απο το 2007 μέχρι σήμερα το συγκρότημα ακολουθεί ο Δημήτρης Γάσιας (βιολί).  

*Από το 2015 συμμετέχει ο Χρήστος Καλαϊτζόπουλος στο ακορντεόν και στα φωνητικά.

Διαβάστε επίσης

Σε λίγες μέρες ξεκινά το 10 Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού | 25 - 30 Αυγούστου 2022ΠΟΡΟΣ

Η διεθνής συνάντηση διακεκριμένων μουσικών στα νησιά του Σαρωνικού επιστρέφει   Μετά από μια επιβεβλημένη απουσία δύο ετών, οι καλλιτεχνικοί διευθυντές Γιάννης Αγρανιώτης και Franc...

Πόρος: Ο Αντώνης Λάφης κατάκτησε την 3η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα XTERRA στην Τσεχία ΠΟΡΟΣ

Διεθνής επιτυχία για τον Ποριώτη αθλητή τριάθλου του Saronic Triathlon Club Αντώνη Λάφη με την κατάκτηση της τρίτης θέσης στην ηλικιακη κατηγορία 15-19 Ανδρών, του Ευρωπαϊκού Πρωτα...

Πόρος: Καθηλωτική η παρουσίαση του βιβλίου του Αναστασίου Καράμπαμπα "Στα ίχνη των Εβραίων της Ελλάδας" (φωτογραφίες)ΠΟΡΟΣ

Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στο Αμφιθέατρο του Κτηρίου Συγγρού, το βράδυ της Παρασκευής 5 Αυγούστου. Ο Ποριώτης συγγραφέας ...

Πόρος: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις χορήγησης voucher για τον Παιδικό Σταθμό και το ΚΔΑΠΠΟΡΟΣ

Σύμφωνα με ενημέρωση του Δήμου Πόρου, ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για χορήγηση voucher για τον Παιδικό Σταθμό και το ΚΔΑΠ του Δήμου Πόρου. Όσοι γονείς επιθυμούν να υποβάλουν αί...