ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

To Porosea,η προετοιμασία και οι εθελοντές του

Γράφει ο Αλέξανδρος Δημητριάδης* - 

 

Η διοργάνωση και η υποστήριξη μίας multisport εκδήλωσης όπως το Porosea είναι μία σύνθετη και κάποιες φορές επίπονη διαδικασία. Η εκδήλωση γίνεται πάντα  Σαββατοκύριακο προσφέροντας το Σάββατο κολύμβηση το πρωί και δρομικούς αγώνες το απόγευμα και την Κυριακή  τα αγωνίσματα του τριάθλου και aquathlon. Η «ακτινογραφία» των συμμετεχόντων –αθλητών και άλλων εμπλεκομένων- δείχνει ότι πρόκειται για μία διοργάνωση ειδικών απαιτήσεων που πρέπει αναγκαστικά να έχει ένα δεδομένο υψηλό ποιοτικό επίπεδο. Πρωτίστως οι αθλητές: πρόκειται για ανθρώπους που ζουν για τον αθλητισμό. Κάποιοι από αυτούς τον εξασκούν σε πολύ υψηλό επίπεδο και κάποιοι σε πιο ερασιτεχνικό. Αυτό δημιουργεί αμέσως  μία υψηλή απαίτηση για τις συνθήκες του αγώνα που πρέπει να είναι άψογες, κατά το δυνατόν, με καθαρούς δρόμους, χωρίς αυτοκίνητα και άλλα τροχοφόρα, σήμανση και πολλούς εθελοντές.

Οι αθλητές-επισκέπτες έρχονται στο νησί για να περάσουν καλά. Έρχονται όμως με διπλό καπέλο. Εκτός από εκείνο του αθλητή φορούν και το καπέλο του τουρίστα. Πρέπει επομένως να δουν έναν τόπο φροντισμένο, καθαρό, με σωστές υπηρεσίες ώστε να μείνουν ευχαριστημένοι και να ξανάρθουν· όχι μόνο για τον επόμενο αγώνα αλλά και ενδιάμεσα με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους. Είναι μεγάλο και δύσκολο το όλο εγχείρημα. Είναι ένα στοίχημα. Πέραν από τις ικανότητες της συνδιοργανώτριας εταιρείας Why-not που έχει αποδείξει ότι μπορεί να παρέχει στους αθλητές μία άρτια διοργάνωση, υπάρχει και μία άλλη παράλληλη διαδικασία προετοιμασίας του αγώνα που χωρίζεται σε δύο διακριτά μέρη: 1.τη διοικητική-οικονομική προετοιμασία και 2. τον συντονισμό των εθελοντών και τη συνεννόηση με την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο επί των ειδικών λεπτομερειών.

Το πρώτο μέρος αφορά στην προετοιμασία που κάνει ο Δήμος για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και όλων των σχετικών αδειών, διαδικασία που περιλαμβάνει επικοινωνία με διάφορους φορείς όπως οι ομοσπονδίες, η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο και  διαρκεί περίπου έναν μήνα λόγω του μεγάλου όγκου εγγράφων και διατυπώσεων. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Δήμος ξεκινά την ενημέρωση των τουριστικών και άλλων φορέων (ξενοδοχεία, Ενορίες, συλλόγους κλπ) από τον Ιανουάριο κάθε έτους ώστε όλοι να ξέρουν ποιο ΣΚ θα υπάρχουν κυκλοφοριακά μέτρα. Το δεύτερο μέρος αφορά στον συντονισμό των εθελοντών και στη συνεννόηση επί των λεπτομερειών με την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο.

Ο Δήμος έχει συστήσει μία οργανωτική επιτροπή που αναλαμβάνει όλη την προετοιμασία. Συνήθως την Τρίτη πριν το Event γίνεται η συνάντηση της επιτροπής με τους εκπροσώπους της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου όπου συζητούνται και εξειδικεύονται όλες οι τεχνικές  λεπτομέρειες των αγωνισμάτων σύμφωνα με το τελικό πρόγραμμα και τα κυκλοφοριακά μέτρα. Ενδεικτικά, αποφάσεις λαμβάνονται για τα σημεία παρουσίας των εκπροσώπων των δύο σωμάτων ασφαλείας, την ενημέρωση των εθελοντών για τη λήξη των αγωνισμάτων, τους ακριβείς χρόνους απαγόρευσης κυκλοφορίας και για τα σημεία ύπαρξης ασθενοφόρων, γιατρών, ναυαγοσωστών και λοιπών εθελοντών όπως π.χ. οι Σαμαρείτες που κάθε χρόνο υποστηρίζουν τον αγώνα. Καθορίζεται επίσης ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων αρχών με την οργανωτική επιτροπή και τον υπεύθυνο εκτέλεσης του event της Why-not , η διαχείριση των επιβατών που πρόκειται να έρθουν στο νησί με πλοία και f/b κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των αγώνων, τα πλωτά και επίγεια μέσα υποστήριξης  κλπ. Φυσικά αντιμετωπίζονται και άλλα έκτακτα γεγονότα που μπορεί να έχουν συμβεί και σχεδιάζεται ένα πρωτόκολλο έκτακτων καταστάσεων που μπορεί να προκύψουν, όπως ανάγκες άμεσης μετακίνησης πολιτών και επισκεπτών και άλλες παράμετροι που δύναται να δημιουργήσουν προβλήματα. Την τελευταία εβδομάδα ελέγχονται και καθαρίζονται οι δρόμοι και επισκευάζονται μικρές λακκούβες, με τον τελικό έλεγχο να γίνεται το Σάββατο. Το επόμενο βήμα είναι η προσέλκυση και η κατανομή των εθελοντών στις θέσεις τους.

Πώς και πότε μαζεύονται όμως οι εθελοντές; Είναι μια διαδικασία που η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν μπορεί να γίνει με άνεση χρόνου. Όση προετοιμασία και να προηγηθεί, το σύνολο των εθελοντών μαζεύεται τις τελευταίες 2-3 ημέρες πριν τον αγώνα. Κάθε χρόνο ξεκινώντας από τον Απρίλη  συλλέγονται αιτήσεις ηλεκτρονικά και με επισκέψεις στα σχολεία του Πόρου. Συνήθως τη Δευτέρα πριν την εκδήλωση υπάρχουν 50-60 συμπληρωμένες αιτήσεις που μέχρι την Πέμπτη φτάνουν τις 150. Αυτό δεν οφείλεται σε πλημμελή προετοιμασία αλλά στο γεγονός ότι τα προγράμματα των ανθρώπων, ειδικά των ενηλίκων, έχουν μικρό χρονικό ορίζοντα και δεν είναι εύκολο σε κανέναν να δεσμευτεί για τον χρόνο του πολλές ημέρες νωρίτερα. Δηλώσεις συμμετοχής εθελοντών έχουμε ακόμα και τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων.

Εξέχουσα σημασία στην οργανωτική επιτροπή έχει η θέση του επικεφαλής των εθελοντών. Είναι κάπως δύσκολη αφού πρέπει να απαιτεί συνέπεια και επαγγελματισμό από ανθρώπους που προσφέρουν την παρουσία τους εθελοντικά. Πρέπει να μπορεί να συγκεράσει τις επιθυμίες των εθελοντών με τις ανάγκες του αγώνα. Μα αν δεν βάλεις τον εθελοντή σε μέρος που επιθυμεί με την παρέα που επιθυμεί πώς θα τον πείσεις να έρθει; Αν δεν διασκεδάσει και ο εθελοντής τι νόημα έχει; Γιατί μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για εθελοντισμό για μία γιορτή που πρέπει να γίνει με κέφι και όρεξη. Δεν πάμε εθελοντές στον πόλεμο… Πρέπει να περάσουμε όλοι καλά. Αν δεν περάσουν καλά οι εθελοντές δεν θα υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Oι εθελοντές οργανώνονται και κατανέμονται στις θέσεις τους με μία ιεραρχία.  Υπάρχει ο επικεφαλής εθελοντών και οι ομαδάρχες που είναι υπεύθυνοι για την ομάδα τους. Η κάθε ομάδα υποστηρίζει ένα συγκεκριμένο αγώνισμα (κολύμβηση, δρομικά, ποδήλατο) ή μία συγκεκριμένη θέση ευθύνης (τροφοδοσία νερού, σημεία υδροδοσίας, γραμματεία, τερματισμός-μετάλλια, ζώνη αλλαγής). Το κάθε αγώνισμα έχει περίπου 40 με 50 σημεία-πόστα στα οποία απαιτείται η ύπαρξη εθελοντών και αν κανείς υπολογίσει ότι πολλές φορές εξελίσσονται ταυτόχρονα 2 και 3 αγωνίσματα γίνεται εύκολα αντιληπτός ο απαιτούμενος αριθμός εθελοντών. Την Τετάρτη πριν το ΣΚ του αγώνα, γίνεται μία συνάντηση του επικεφαλής με τους ομαδάρχες κατά την οποία περιγράφονται οι τεχνικές λεπτομέρειες των αγωνισμάτων (τι ώρα αρχίζουν , πόσο διαρκούν, από πού περνούν κλπ) και η επιθυμητή βοήθεια-συμπεριφορά των εθελοντών προς τους αθλητές. Κατόπιν και αφού καταρτιστεί η τελική λίστα των εθελοντών από τον επικεφαλής γίνεται μία συνάντηση με όλους τους εθελοντές, συνήθως την Πέμπτη πριν τον αγώνα, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνεται μία ενημέρωση για τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις τους, μοιράζονται τα μπλουζάκια και τα καπελάκια και ανακοινώνονται οι θέσεις τους ανά μέρα και αγώνισμα.

Εδώ αρχίζει όμως το πανηγύρι… Όποιος έχει δει το έργο «Η μέρα της Μαρμότας» μπορεί τώρα να ταυτιστεί με τον πρωταγωνιστή και τον επικεφαλής των εθελοντών! Κάθε χρόνο συμβαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα: Ξεκινούν συνήθως τα παιδιά «κύριε εγώ θέλω τελικά να πάω με τον τάδε». «Μα είχες δηλώσει να πας με τον δείνα». «Ε άλλαξα γνώμη»… Υπάρχει πιο αθώα, πιο γλυκιά επιθυμία από το να είσαι με τον φίλο σου; Και πώς άραγε να αρνηθείς σε ένα παιδί που έρχεται με όρεξη να υποστηρίξει μια προσπάθεια; Μα δεν θα αρνηθείς. Θέλουμε στο τέλος ειδικά τα παιδιά να χαμογελούν! Γίνεται λοιπόν η αλλαγή και «χηρεύει» μία θέση που κάπως πρέπει να πληρωθεί. Και παίρνεις έναν εθελοντή από κάπου αλλού και δημιουργείται άλλο πρόβλημα σε άλλο πόστο κ.ο.κ. Τελικά ύστερα από δεκάδες καραμπόλες, φωνές, γκρίνιες, αστεία και πειράγματα η λίστα οριστικοποιείται και γίνεται κτήμα των ομαδαρχών που έχουν απόλυτη ευχέρεια να τη διαχειριστούν. Καθώς κάποιοι δεν έχουν παραστεί στη συνάντηση, οι ομαδάρχες θα πρέπει να τους πάρουν τηλέφωνο έναν-έναν!  Φυσικά το πρωί των αγώνων, επικεφαλής και ομαδάρχες θα περάσουν από όλα τα πόστα να δουν ότι οι εθελοντές είναι στη θέση τους, ότι έχουν πάει τα τραπέζια και τα νερά στα σημεία υδροδοσίας, ότι δεν έχει συμβεί κάποιο απρόοπτο και ότι γενικά όλα βαίνουν καλά.

Τελικά έρχεται το ΣΚ, ο αγώνας ολοκληρώνεται και όλη αυτή η ζύμωση των προηγούμενων ημερών έχει μετουσιωθεί σε αποτέλεσμα. Όποιο και αν είναι αυτό. Ευτυχώς μέχρι σήμερα τα βράδια της Κυριακής είμαστε όλοι ΠΟΛΥ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΙ αλλά χαμογελαστοί!  Με τα χρόνια η διαδικασία κανονικοποιείται, κερδίζεται η εμπειρία και το λεγόμενο know-how διευκολύνει τα πάντα. Το Porosea είναι πλέον μια καλολαδωμένη μηχανή, η κοινωνία έχει αποκτήσει την κουλτούρα και μπορεί και υποστηρίζει άνετα τη διοργάνωση. Οι εθελοντές μας από 6 έως 96 χρόνων είναι αυτό που κάνει τον αγώνα μας να ξεχωρίζει. Είναι η δήλωση της κοινωνίας ότι στηρίζει τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό.  Η συνέχεια του χρόνου…

 

 

*Ο Αλέξανδρος Δημητριάδης είναι Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρου και επικεφαλής της διοργάνωσης του Porosea εκ μέρους του Δήμου Πόρου. 

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Ξανά viral ο "Ζορμπάς" από τον Πόρο - Η παράδοση της ταβέρνας "Ο Ναύτης" ΠΟΡΟΣ

Ο Χασάπικος, θεωρείται από τους πιο εντυπωσιακούς ελληνικούς χορούς και δίχως αμφιβολία, ο γνωστότερος ελληνικός χορός στο εξωτερικό, γνωστότερος όμως και ως Συρτάκι. Στον Πόρο επι...

Πόρος: Ξεκινούν οι προβολές στο θερινό σινεμά ΔΙΑΝΑ - Δείτε το πρόγραμμα μέχρι τη Δευτέρα 13/6ΠΟΡΟΣ

Ανοίγει τις πόρτες του την Παρασκευή 10 Ιουνίου, το αγαπημένο θερινό σινεμά ΔΙΑΝΑ στον Πόρο.  Οι πρώτες ταινίες που θα προβληθούν είναι η "Σμύρνη μου αγαπημένη" και η παιδική "Μια ...

Γιάννης Δημητριάδης για ΠΟΑΥ: "Θα είναι διαρκής ο πόλεμος που θα ξεσπάσει" - Συνέντευξη στο Aftodioikisinews ΠΟΡΟΣ

Ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης μιλάει στην Aftodioikisinews σε μια συνέντευξη , αναδεικνύοντας  για μια φορά ακόμη το ζήτημα των υδατοκαλλιεργειών που η κεντρική διοίκηση επέ...

Έναρξη διαδικασίας εγγραφών στον Παιδικό Σταθμό και το ΚΔΑΠ Πόρου για τη σχολική χρονιά 2022-23ΠΟΡΟΣ

Ο Δήμος Πόρου καλεί τους γονείς που ενδιαφέρονται να εγγράψουν τα παιδιά τους στον Παιδικό Σταθμό και στο ΚΔΑΠ του Δήμου Πόρου τη νέα σχολική χρονιά 2022-2023, να επικοινωνήσουν το...

Πόρος: Πάρτι για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ με φόντο τον Σαρωνικό, από τους βρετανούς του Πόρου ΠΟΡΟΣ

Στους εορτασμούς για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ που βρίσκεται επί εβδομήντα χρόνια στο θρόνο, συμμετέχει και η πολυπληθής βρετανική κοινότητα του Πόρου. Σήμερα,...