Eresus Cinnaberinus: Η σπάνια, όμορφη και ακίνδυνη αράχνη- πασχαλίτσα είναι κάτοικος Πόρου (φωτογραφίες)
Μπροστά σε ένα σπάνιο είδος αράχνης, το οποίο παλαιότερα απειλούνταν ακόμη και με εξαφάνιση, βρέθηκε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης.
Πρόκειται για την αράχνη – πασχαλίτσα (Eresus Cinnaberinus), η ελληνική ονομασία της οποίας οφείλεται στο όμορφο κόκκινο σώμα της με τις μαύρες βούλες που παραπέμπει στο γνωστό ζουζούνι.
Ο κ. Δημητριάδης εντόπισε την αράχνη στο δρόμο προς το Νεώρειο και ανάρτησε φωτογραφία της στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, όπου και άλλοι κάτοικοι της Καλαυρίας Πόρου, επιβεβαίωσαν με σχόλια και φωτογραφίες τους (δείτε παρακάτω), την ύπαρξη αυτής της πανέμορφης και ακίνδυνης αράχνης στο νησί του Σαρωνικού.
φωτογραφία Γιάννης Δοντάς
φωτογραφία Τίμος Τσιμπίδης
Στη Μεγάλη Βρετανία ήταν απειλούμενο προς εξαφάνιση είδος τη δεκαετία του 90 και μόλις το 2011 απελευθερώθηκε και πάλι στη φύση. Στο Βέλγιο επίσης είναι προστατευόμενο είδος, καθώς είχε εξαφανιστεί το 1896 και ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2009.
Το 2016 υπάρχουν οι πρώτες αναφορές και στην πατρίδα μας για την Eresus Cinnaberinus, που πλέον επισήμως κατοικεί και στον Πόρο.
Ως είδος, είναι γνωστό για την ικανότητά τους στην κατασκευή μεταξένιων θόλων και σωλήνων τους οποίους διακοσμούν με τα απομεινάρια φαγωμένων σκαθαριών και μυρμηγκιών, όπως οι άνθρωποι βάζουν ως τρόποια τα κεφάλια ζώων που έχουν σκοτώσει στους τοίχους.
Η μητέρα αράχνη – πασχαλίτσα πεθαίνει αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της. Ωστόσο, αφού τραφούν, οι νεογέννητες αράχνες παίρνουν πάρα πολύ βάρος ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν με αποτέλεσμα να «εγκλωβίζονται» σε ένα σημείο.