ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Μοναστήρι του Πόρου και τα 200 χρόνια από την επέτειο του 1821 - Άρθρο του Γιάννη Σουλιώτη

Σε λίγες ημέρες τελειώνουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των δυο αιώνων από την εθνεγερσία του 1821.
Είναι κρίμα που οι πολιτικές και θρησκευτικές αρχές του Πόρου δεν συμμετείχαν με τον πρέποντα τρόπο σε αυτόν τον εορτασμό, σε αντίθεση με τα γειτονικά νησιά μας Αίγινα, Ύδρα , Σπέτσες.
Τόσο το νησί μας, ως σύνολο, όσο και το Μοναστήρι του, έπαιξαν, ως γνωστόν, ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον αγώνα της εξέγερσης του 1821,που θα άξιζε να γίνει πανελλήνια γνωστό.
Σήμερα, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ,εν συντομία, σαν μικρή συμβολή, σε αυτούς τους εορτασμούς, λίγα λόγια για τον ρόλο της Μονής της Ζωοδόχου Πηγής του Πόρου, στον αγώνα της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της.
Πράγματι ,ανυπολόγιστη υπήρξε η προσφορά του Μοναστηριού κατά τα δύσκολα χρόνια της Επανάστασης.
Το Μοναστήρι συνέβαλε πάρα πολύ στη στήριξη του ηθικού των κατοίκων κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ,αλλά προσέφερε, επίσης , πολλά ηθικά και υλικά αγαθά στον Αγώνα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Καποδίστριας, καθώς και οι μεγάλοι ναυμάχοι και καπεταναίοι Μιαούλης, Τομπάζης, Αποστόλης, Μπουντούρης, Δροσινός έπαιρναν δύναμη από το Μοναστήρι επικαλούμενοι την ευλογία της Παναγίας.
Το 1828, 65 ημέρες μετά την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια, ιδρύεται από αυτόν στις εγκαταστάσεις της Ι. Μονής, το πρώτο ορφανοτροφείο του έθνους για τα ορφανά των πολεμιστών του αγώνα. Στεγάστηκαν στο Μοναστήρι 180 ορφανά, των οποίων την επιμέλεια και φροντίδα ανέλαβε η Ι. Μονή.
Το ορφανοτροφείο επιθεώρησε ο ίδιος ο Καποδίστριας και εξέφρασε την ευαρέσκεια του.
Για τρεις μήνες λειτούργησε στη Μονή και πρόχειρο νοσοκομείο.
Το 1830,ιδρύεται από τον Καποδίστρια και πάλι, η πρώτη εκκλησιαστική Σχολή της ελεύθερης Ελλάδας, στην οποία φοιτούν 15 σπουδαστές.
Το μοναδικό όραμα του Καποδίστρια για την ίδρυση αυτής της Σχολής ήταν να αναδειχθούν μορφωμένοι κληρικοί για την ανάσταση του γένους.
Η Σχολή εγκαταστάθηκε στο Μοναστήρι του Πόρου και λειτούργησε μέχρι την ημέρα της δολοφονίας του Καποδίστρια.
Στον περίβολο του Μοναστηριού, βρίσκονται πιστοί φρουροί οι τάφοι του Υδραίου Μανώλη Τομπάζη και του Ψαριανού Νικολή Αποστόλη.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο, ο Παρθένης ζωγράφισε τον διάσημο πίνακά του «Ευαγγελισμός» (Χρυσό βραβείο στη Διεθνή Έκθεση στο Παρίσι, το 1911),
απεικονίζοντας ,εκτός από την Παναγία και τον Άγγελο, το τμήμα του εσωτερικού προαυλίου της Μονής ,που βρίσκεται πίσω από το ιερό του καθολικού της, το οποίο και φιλοτέχνησε, επί τόπου, με αρκετή ακρίβεια, ο μεγάλος αυτός λάτρης του Μοναστηριού και του Πόρου.
Το γεγονός αυτό απεικονίσαμε σε ταμπλέτα δίγλωσση, που δωρίσαμε στο Μοναστήρι ,εδώ και λίγα χρόνια για ανάρτηση της, αλλά δυστυχώς ,δεν έχει δει ακόμη το φως του Πόρου, αφήνοντας έτσι τους πολυάριθμους επισκέπτες του στην άγνοια.
Τι κρίμα!!..
ΣΕ ΤΟΥΤΟΝ ΕΔΩ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΡΘΕΝΗΣ (1868-1965) EΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΣΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΠΙΝΑΚΑ ΤΟΥ « ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ ΜΠΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.

Διαβάστε επίσης

Ευχαριστήρια επιστολή Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας προς το ΓΕΝ για την οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας στο κέντρο εκπαίδευσης Πόρου	ΠΟΡΟΣ

Με επιστολή του, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για τη συμβολή του στην οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσ...

Ψηφίστηκε στη Βουλή η παράταση για την προθεσμία για την ίδρυση των ΠΟΑΥ - Σε πόλεμο με την Πολιτεία ο Πόρος ΠΟΡΟΣ

Ψηφίστηκε εχθές στη Βουλή η παράταση προθεσμίας για την ίδρυση ιχθυο-βιομηχανικών ζωνών ΠΟΑΥ, με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.   Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Δήμαρ...

Βουλή: Διαφώνησε με την διάταξη για τις υδατοκαλλιέργειες ο βουλευτής ΝΔ Ν. ΜανωλάκοςΕλλάδα

Την διαφωνία του με τη διάταξη του άρθρου 73, σύμφωνα με την οποία, παρατείνεται κατά ένα έτος η προθεσμία για την θεσμοθέτηση περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών, εξέ...