ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Το καθεστώς λειτουργίας των ασθενοφόρων και οι ενέργειες του Δήμου για την ενίσχυση των δομών Υγείας

Ενημέρωση για το καθεστώς λειτουργίας των δυο ασθενοφόρων στον Πόρο, ανάρτησε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook. 
 
Εκτός από το καθεστώς λειτουργίας των ασθενοφόρων, στην μακροσκελή ανακοίνωση του, ο Δήμαρχος Πόρου αναλύει τις αρμοδιότητες στον τομέα της Υγείας, αλλά και τις ενέργειες του Δήμου Πόρου για την στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νησί.
 
Ακολουθεί η ενημέρωση του κ. Δημητριάδη: 
 
 
"Με αφορμή την επισκευή του μικρού ασθενοφόρου του Δήμου και ερωτήματα που τίθενται για το καθεστώς λειτουργίας των δύο δημοτικών ασθενοφόρων, υπενθυμίζονται τα ακόλουθα:
• Όπως είναι γνωστό, οι Δήμοι δεν έχουν αρμοδιότητα στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Οι σχετικές αρμοδιότητες ανήκουν αποκλειστικά στο Υπουργείο Υγείας, η τοπική δομή του οποίου στον Πόρο είναι το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο και στον Γαλατά το Κέντρο Υγείας.
• Στο Π.Π.Ι. Πόρου υπηρετεί μόνο μία μόνιμη γιατρός, το ωράριο της οποίας τελειώνει στις 14:00 (χωρίς να είναι διαθέσιμη τηλεφωνικά στην συνέχεια), ενώ συχνά το Ιατρείο είναι απροειδοποίητα κλειστό λόγω άδειών.
• Καθώς η Πολιτεία δεν ανταποκρίνεται στις αρμοδιότητές της και έχει αφήσει χωρίς τις στοιχειώδεις παροχές υγείας τους κατοίκους του νησιού μας, ο Δήμος το 2018 απέκτησε με ιδιωτικές χορηγίες πιστοποιημένο ασθενοφόρο (από τους ελάχιστους Δήμους που το έχουν πετύχει) και διαθέτει οδηγό 24 ώρες 365 μέρες τον χρόνο. Επίσης, το 2021 επισκεύασε το πεπαλαιωμένο μικρό όχημα μεταφοράς της Κοινωνικής του Υπηρεσίας, το οποίο είναι το μοναδικό όχημα που μπορεί να επιχειρήσει στα στενά του Οικισμού. Τέλος, από το 2017 ο Δήμος έχει διαθέσει δωρεάν στο Υπουργείο Υγείας κτήριο για την στέγαση του Π.Π.Ι. Το μόνο που δεν έχει κάνει ο Δήμος είναι να προσλάβει γιατρό, καθώς αυτό δεν επιτρέπεται από τη νομοθεσία.
• Την περίοδο 2014-2021 ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης έχει απευθύνει 22 έγγραφα στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας την στελέχωση του Π.Π.Ι. και την έγκριση της επιβίβασης των γιατρών του δημοσίου στα ασθενοφόρα του Δήμου. Το Υπουργείο δεν έχει απαντήσει σε κανένα έγγραφο. Έτσι ο Δήμαρχος το 2019 υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πειραιά και ήδη έχει διαταχθεί ποινική δίωξη. Επίσης, ο Δήμαρχος έχει απευθυνθεί εγγράφως για το θέμα και στους τοπικούς βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν φέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
• Καθώς, η λειτουργία των δύο ασθενοφόρων αποτελεί «θεσμική πατέντα» του Δήμου μας, οι κανόνες που την διέπουν έχουν καθορισθεί με Κανονισμό που έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο (Απόφαση Δ.Σ. 84/13.7.2020), ώστε οι διακομιδές να γίνονται με ευθύνη του Δ.Σ. που έχει εγκρίνει την διαδικασία, του Δημάρχου που δίνει τις εντολές διακομιδής και του αξιέπαινου οδηγού του οχήματος που τις εκτελεί (Στέφανος Μπίσιας).
• Σύμφωνα με τον Κανονισμό, οι κανόνες λειτουργίας των ασθενοφόρων του Δήμου είναι οι ακόλουθοι:
α) Τα ασθενοφόρα εξυπηρετούν επείγοντα περιστατικά εντός της επικράτειας του Δήμου και προγραμματισμένες μεταφορές ασθενών, τραυματιών και ΑμεΑ από τον Δήμο προς δομές υγείας, εκτός της επικράτειάς του (το μικρό όχημα μόνο μέχρι τον Γαλατά).
β) Κάθε μετακίνηση επιτρέπεται μόνο με εντολή Δημάρχου ή Αντιδημάρχου. Τα ασθενοφόρα βρίσκονται επίσης στην διάθεση του Π.Π.Ι. και του Κ.Υ. εφόσον ζητηθεί η συνδρομή τους εντός του Πόρου.
γ) Στις επείγουσες διακομιδές είναι υποχρεωτική η συνοδεία ιατρού και στις προγραμματισμένες η συνοδεία συγγενούς. Σε επείγοντα περιστατικά που δεν υπάρχει διαθέσιμος ιδιώτης ιατρός για να συνοδεύσει τον ασθενή, ο Δήμος ειδοποιεί υποχρεωτικά το Κ.Υ. προκειμένου να στείλει το δικό του ασθενοφόρο με ιατρό και φέρνει σε άμεση τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του το άτομο που κάλεσε βοήθεια. Αν το Κ.Υ. δηλώσει ότι αδυνατεί να επέμβει και υπάρχει κίνδυνος απώλειας ζωής του ασθενούς, η διακομιδή γίνεται με το ασθενοφόρο του Δήμου με εντολή Δημάρχου και υπεύθυνη δήλωση και συνοδεία συγγενούς. Σε περιπτώσεις «μοναχικών ατόμων», την ευθύνη διακομιδής αναλαμβάνει ο Δήμαρχος και την συνοδεία στέλεχος του Δήμου.
δ) Όλες οι διακομιδές διενεργούνται δωρεάν και κάθε έξοδο καλύπτεται από τον Δήμο Πόρου. Οι πολίτες που επιθυμούν να συνδράμουν στην λειτουργία του οχήματος, μπορούν να το κάνουν μόνο με χορηγίες προς τον Δήμο.
ε) Για επείγοντα περιστατικά, ο Δήμος ειδοποιείται μέσω του αριθμού εκτάκτου ανάγκης 15303 ή μέσω των λοιπών τοπικών αρχών, ενώ για προγραμματισμένη μεταφορά υποβάλλεται έγκαιρα σχετική αίτηση.
• Τέλος, ενημερώνουμε ότι από το Νοέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα ο Δήμος έχει πραγματοποιήσει 305 διακομιδές ασθενών, 179 με το μικρό όχημα και 126 με το μεγάλο".
 

Διαβάστε επίσης

Με εκπαιδευτική δράση ολοκληρώθηκε ο 4ος καθαρισμός του βυθού του λιμανιού του ΠόρουΠΟΡΟΣ

Μία ακόμη δράση καθαρισμού του βυθού του λιμανιού του Πόρου, πραγματοποίησε ο Δήμος Πόρου και η Aegean Rebreath, το Σαββατοκύριακο 4 5 Δεκεμβρίου.  Η δράση πραγματοποιήθηκε στην Πο...

Πόρος: Η 2η πεζοπορία της ομάδας "Όλοι μαζί περπατάμε" την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου ΠΟΡΟΣ

Η ομάδα πεζοπορίας του Πόρου "Όλοι μαζί περπατάμε" σας προσκαλεί την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου και ώρα 11:15 για πεζοπορική εξόρμηση στα όμορφα βουνά της Καλαυρίας! Το σημείο συνάντηση...

Συνεχίζεται το πρόγραμμα "Γενικής Καθαριότητας" σε περιοχές του Δήμου ΠόρουΠΟΡΟΣ

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος της εβδομαδιαίας «Γενικής Καθαριότητας» σε διαφορετική περιοχή, τα συνεργεία καθαριότητας τις περασμένες δύο εβδομάδες πραγματοποίησαν «Γενική Καθ...

Πόρος - Τροιζηνία: Στο ΚΕΠ Γαλατά η κάλπη για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στο ΚΕΠ Γαλατά (πλησίον ξενοδοχείου Παπασωτηρίου) θα διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Οι κάλπες θα είναι ανοιχ...

Σαν σήμερα "έπεσε" μαχόμενος ο κελευστής του ΑΒΕΡΩΦ Νικόλαος Κατιτζάρης στη Ναυμαχία της ΈλληςΠΟΡΟΣ

Σαν σήμερα, στην ιστορική, όσο και καθοριστική - με εκείνη της Λήμνου - για την κυριαρχία του Αιγαίου Ναυμαχία της Έλλης το 1912, έπεσε ηρωικά επί των επάλξεων στη γέφυρα του θωρηκ...

Πόρος: Ευχαριστήρια επιστολή των Αυτοκινητιστών Ταξί προς το Α.Τ. Πόρου και τον διοικητή του ΠΟΡΟΣ

Η "Ένωση Αυτοκινητιστών Ταξί Πόρου - Γαλατά" με επιστολή της, ευχαριστεί τον Διοικητή Κωνσταντίνο Δανόπουλο και το προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Πόρου, για την συνεργασία τους...