ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επανήλθε δριμύτερος ο Πόρος, χτίζοντας καλή φήμη

Το θετικό κάρμα του Πόρου, μετά την άδικη αντιμετώπιση της πανδημικής περσινής σεζόν, έφερε ξανά το χαμόγελο στην αγορά του νησιού, το οποίο, απ’ ό,τι φαίνεται, χτίζει εξαιρετική φήμη ως τουριστικός προορισμός. 

 

Γράφει ο Μπ. Κανατσίδης στην έντυπη έκδοση του SM

 

Τη στιγμή που συντάσσεται το ρεπορτάζ, 12 Οκτωβρίου, το λιμάνι του Πόρου είναι γεμάτο με τουριστικά σκάφη και το μόνο που θυμίζει φθινόπωρο είναι ο συννεφιασμένος ουρανός και η χαμηλότερη θερμοκρασία.

 

Η εικόνα του φθινοπωρινού Πόρου είναι αντιπροσωπευτική της σεζόν, καθώς –κατά γενική ομολογία– η τουριστική σεζόν 2021 ήταν ανάμεσα στις καλύτερες των τριών τελευταίων δεκαετιών από πλευράς κίνησης και επισκεψιμότητας.

Η φετινή σεζόν ξεκίνησε δειλά, όμως τα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα ήρθαν από το εντυπωσιακό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με το νησί να «βουλιάζει» από κόσμο και την πληρότητα των καταλυμάτων να αγγίζει το 100%.

 

 

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παρουσίασαν μεγάλη κίνηση, κυρίως με Έλληνες επισκέπτες, ενώ από το τέλος Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν και οι αλλοδαποί τουρίστες, οι οποίοι κυριαρχούν τη φθινοπωρινή περίοδο.

Ο δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν, μας δήλωσε: «Η τουριστική περίοδος, που ολοκληρώνεται, αν και ξεκίνησε αργά, ήταν μία από τις πιο δυνατές στην ιστορία του Πόρου, με την πληρότητα των καταλυμάτων και του λιμανιού να είναι εντυπωσιακή. Μάλιστα, ακόμα και τώρα υπάρχει σημαντική κίνηση στην τοπική αγορά και στο λιμάνι. Θεωρώ ότι η υγειονομική ασφάλεια, η οποία ήταν συνέπεια του καθολικού εμβολιασμού του τοπικού πληθυσμού, ήταν βασική αιτία για την προτίμηση των επισκεπτών στο νησί. Επίσης, είναι σαφές ότι η συνεχής αναβάθμιση των υποδομών (κυκλοφοριακών, λιμενικών κτλ.) έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην επαναλαμβανόμενη προτίμηση των επισκεπτών μας, στη μεγαλύτερη παραμονή τους και στη διάδοση της καλής φήμης του νησιού μας».

 

Μεγάλος όγκος επισκεπτών, μικρότερη κατανάλωση

Όπως προαναφέραμε, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο Πόρος κατακλύστηκε από Έλληνες επισκέπτες, ωστόσο παρατηρήθηκε το φαινόμενο των χαμηλών καταναλώσεων, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις εκτιμήσεις του προέδρου του Εμπορικού και Επαγγελματικού Συλλόγου Πόρου (ΕΕΣΠ),Δημήτρη Συξέρη: «Η τουριστική σεζόν του 2021 ολοκληρώνεται με ανάμεικτα συναισθήματα για τους επαγγελματίες και εμπόρους του Πόρου. Σαφώς ήταν πολύ καλύτερη από το καταστροφικό 2020, με υψηλές πληρότητες διαμονής, ειδικά τον Ιούλιο και κυρίως τον Αύγουστο. Όμως στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας, οι Έλληνες επισκέπτες περιόρισαν την κατανάλωση στα απολύτως απαραίτητα έξοδα. Το “παιχνίδι” έσωσαν οι λιγότεροι σε αριθμό, αλλά με μεγαλύτερη οικονομική άνεση, ξένοι τουρίστες, και ειδικά όσοι επισκέφθηκαν το νησί με σκάφος, αναδεικνύοντας το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημά μας, το λιμάνι. Ως μια γενική αποτίμηση, η φετινή σεζόν ήταν μια πραγματική ανάσα για την τοπική οικονομία, αν και ο προβληματισμός για το αύριο παραμένει».

 

 

 

Εντυπωσιακή αύξηση του θαλάσσιου τουρισμού

Ο θαλάσσιος τουρισμός ξεκίνησε και αυτός φέτος δειλά από τα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, από την καρδιά του καλοκαιριού μέχρι και σήμερα, έχουν περάσει από τον Πόρο χιλιάδες σκάφη, που κατέκλυσαν το λιμάνι από άκρη σε άκρη, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άλλα να ρίχνουν άγκυρα στα ανοιχτά του απάνεμου περάσματος Πόρου-Γαλατά. Τα στοιχεία που μας παραθέτει ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρου, Αλέξανδρος Δημητριάδης, μιλάνε από μόνα τους:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, οι συνολικές εισπράξεις για το 2021 αναμένεται να κυμανθούν κοντά στο 15% πάνω από τα νούμερα του 2019. Για το 2021 καταγράφηκαν 12.529 ελλιμενισμοί (15.188 το 2019), γεγονός που επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία του προβλήτα των mega yachts, που φέτος λειτούργησε για πρώτη φορά, με ελάχιστο μήκος σκάφους τα 20 μέτρα. Συμπερασματικά, καθώς η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών (νερό, ρεύμα, εξυπηρέτηση, συντήρηση, πεζοδρόμηση Σφαιρίας) βελτιώνεται, αυξάνεται και η εισοδηματική κατηγορία των επισκεπτών. Το λιμάνι μας, με την εφαρμογή της 125/2019 απόφασης καθορισμού θέσεων ελλιμενισμού, που θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2022, αναμένεται να αυξήσει τη δυναμικότητά του τουλάχιστον κατά 50 θέσεις, ενώ θα δούμε και φιλοξενία μεγάλων σκαφών κατά τη χειμερινή περίοδο. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου στο ΔΛΤΠ, τον αντιπρόεδρο κ. Παπαχρήστου και το Λ/Χ Πόρου για την προσπάθεια και τη συνέπεια που επέδειξαν, ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, και φυσικά τους κυβερνήτες που συνεχίζουν να μας προτιμούν».

 

 

Διαβάστε επίσης

Ένα χρυσό για τον ΝΟΠΤ στο Πανελλήνιο μεγάλων αποστάσεων Καγιάκ της Σαλαμίνας (φωτογραφίες)ΠΟΡΟΣ

Με ένα χρυσό μετάλλιο, επέστρεψε στις αποσκευές του ο ΝΟΠΤ, από το 6ο Παννελήνιο Πρωτάθλημα μεγάλων αποστάσεων Κανόε - Καγιάκ, που έγινε στη Σαλαμίνα.  Η ανακοίνωση του Ναυτικού Ομ...