ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

H παρουσίαση του Κώνδηκα Κοινού του Πόρου το 2019 - Γράφει ο Γιάννης Μανιάτης

Πάνε 2 χρόνια από τη μνημιώδη παρουσίαση ενός από τα σημαντικότερα βιβλία που έχουν εκδοθεί για την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού.
Στις 29 Αυγούστου 2019 ο Δήμος Πόρου και η Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πλαίσιο της ετήσιας τοπικής γιορτής ''Συνοριακά 2019'', διοργάνωσαν την παρουσίαση του Αρχείου Κων/νου Λογοθέτη Δουζίνα: ''Κώνδηξ του Κοινού του Πόρου 1803-1830'' στα Προπύλαια του ιστορικού ''Παλατιού'' - Διοικητηρίου του ΚΕ/ΠΟΡΟΣ.
Μέσα σε ένα μαγευτικό και γεμάτο δέος περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα μίλησαν η αείμνηστη τότε διευθύντρια του Γυμνασίου Πόρου Βάσω Κογιώνη, ο φιλόλογος και συγγραφέας Παναγιώτης Γ. Ανδρέου, και ο ιδιοκτήτης του Αρχείου Κωστής Δουζίνας.
 
 
Εισηγητής-συντονιστής ήταν ο Γιάννης Μανιάτης, διευθυντής Χατζοπουλείου Βιβλιοθήκης.
Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης συμμετείχε η υψίφωνος
Λαρίσα Ιασωνίδου με τη συνοδεία του Μάριου Καζά στο πιάνο. Χαιρετισμό απηύθηναν ο Δήμαρχος Γιάννης Δημητριάδης και ο πρώην δήμαρχος Σπύρος Σπυρίδων.
 
 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και την ομιλία τους πολλοί προσκεκλημένοι όπως η κ Ντίνα Αδαμοπούλου από το Ιστορικό αρχείο της Υδρας ,η κ. Καλομοίρα Κουμπή, πρώην διευθύντρια του Τοπικού Αρχείου Σπετσών, ο Παύλος Κλάδης από τον Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Σύλλογο Βέργας Καλαμάτας με ομάδα Καλαματιανών με παραδοσιακές φορεσιές της Επανάστασης, που έχουν επανειλημμένα τιμήσει τον Πόρο, και ο Πρόεδρος της Ένωσης Βουρλιωτών Μ. Ασίας Φώτης Καραλής, καταγόμενος από την αλησμόνητη Ιωνία, από όπου μετέφερε το μπαρούτι για τον Αγώνα στη Μάνη, το ποριώτικο πλοίο ΔΗΜΗΤΡΑ του ΧατζηΑναστάση Μάνεση.
 
 
Να θυμήσουμε πως το βιβλίο φέρνει στο φως ένα πλουσιότατο αρχειακό υλικό με σημαντικές κάθε μορφής πληροφορίες όχι μόνο για το νησί μας, αλλά και τον ευρύτερο Ελληνικό χώρο για μία από τις κρισιμότερες περιόδους της, εκείνης της προετοιμασίας και της πραγμάτωσης του εθνικού ονείρου: Του ένοπλου Αγώνα για την Απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό. Τα έγγραφα του Αρχείου χρονολογούνται από το 1803 μέχρι το 1830, και λόγω της καταστροφής των άλλων αρχείων του Πόρου κατά το οδυνηρό καλοκαίρι του 1831, αποτελούν πολύτιμο πρωτογενές υλικό, ως μοναδικό σωζόμενο αρχείο της τοπικής αρχής του νησιού την εποχή εκείνη.
Το αρχείο διασώθηκε από τον Κ. Λ. Δουζίνα, ενώ διαφυλάχτηκε και έφθασε μέχρι τις μέρες μας από τον αείμνηστο Ποριώτη δικηγόρο Σπύρο Κ. Δουζίνα. Πρόσφατα ο γιος του Κωστής το εξέδωσε με την επιμέλεια της ομότιμης καθηγήτριας ΕΚΠΑ Κέλλυς Μπουρδάρα και τη βοήθεια των Εκδόσεων «Καλλιγράφος».
Το βιβλίο, που διανεμήθηκε δωρεάν από τον Κωστή Δουζίνα ως μία γενναία χειρονομία προς τους συμπατριώτες του, αφορά κατά προτεραιότητα τους Ποριώτες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων, από τους πιο μορφωμένους μέχρι και τους βιοπαλαιστές του μόχθου και της καθημερινότητας, που μπορούν ψάχνοντας στο βιβλίο να βρουν και να μάθουν για τους προγόνους τους, για το πώς ζούσαν τότε, τι δραστηριότητες είχαν, ή και για το πώς αγωνίστηκαν στην ξηρά και στη θάλασσα κατά την Επανάσταση του 21.
Γι' αυτό και δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι κανενός που βίωσε στο νησί και αισθάνεται Ποριώτης.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠΟΡΟΣ

Γράφει ο Γιάννης Μανιάτης -    Πέρασαν τρία χρόνια από την οδυνηρή απώλεια του αγαπητού φίλου και συμπατριώτη μας Γιώργου Καλού και η ζωηρή ανάμνησή του διατηρείται αναλλοίωτη στη ...

image descriptionΠΟΡΟΣ

Eπίσκεψη του Κινητού Πράσινου Σημείου THE GREEN CITY θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27.8.2021 στο Νέο Δυτικό Λιμάνι του Πόρου, απέναντι από τα εκδοτήρια εισιτηρίων από τις 9:30 τ...

image descriptionΠΟΡΟΣ

 (Πόρος Αύγουστος 2025)   Ναι τώρα πιά δεν σε φοβόμαστε Πύρηνε Εφιάλτη! Οι καταστροφές που έκανες τα προηγούμενα χρόνια είναι πιά ένα κακό όνειρο. Ειδικά τον Αυγουστο του 2021 που ...

image descriptionΠΟΡΟΣ

Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες της Κυριακής 22 Αυγούστου, η Λιμενική Αρχή Πόρου, για μερική εισροή υδάτων στο πρυμναίο μέρος του Ε/Π-Τ/Ρ σκάφος “ΤΟΥΙΝ ΠΡΑΪΝΤ” Ν.Π,11697, το οποίο ...

image descriptionΠΟΡΟΣ

Παραδόθηκαν από τον Δήμο Πόρου στον Δήμο Γορτυνίας τα είδη που συγκεντρώθηκαν για την βοήθεια των πυρόπληκτων των πρόσφατων πυρκαγιών. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του ο Δήμος Πόρ...