ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κ. Γκιών για τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις στον Πόρο

Από τον συνταξιούχο καθηγητή φυσικής αγωγής και πρώη δημοτικό σύμβουλο Πόρου, Κώστα Γκιών, λάβαμε το ακόλουθο κείμενο, που αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις στον Πόρο: 

 

"Ο αθλητισμός είναι η συστηματική σωματική καλλιέργεια και δράση με συγκεκριμένο τρόπο, ειδική μεθοδολογία και παιδαγωγική με σκοπό την μεγαλύτερη σωματική απόδοση.

Παράλληλα ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της.

Τα τελευταία χρόνια όλα τα παραπάνω έχουν γίνει πράξη στον Πόρο  και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία αν λάβουμε υπ΄ όψιν  την  λειτουργία  και   τα αποτελέσματα των αθλητικών συλλόγων.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αθλητικοί σύλλογοι του νησιού αλλά και οι απλοί πολίτες είναι η ανεπάρκεια αθλητικών χώρων.

Με αφορμή την ανακοίνωση της Γυμναστικής Ένωσης στο Poros News σχετικά με την κατάσταση του σταδίου ΄΄Κ.Ε. ΠΟΡΟΣ΄΄ και μετά την έξωση του Ναυτικού Όμίλου από την Πέρλια, σε παραχωρούμενοι χώρο όπου εστεγάζετο το τμήμα Ιστιοπλοϊας και ένα τμήμα του καγιάκ , έλαβα την πρωτοβουλία να αναφερθώ σε ένα σοβαρό θέμα,όπως είναι αυτό των αθλητικών χώρων και αθλητικών εγκαταστάσεων στο νησί.

Νομίζω ότι η επί σαράντα και πλέον χρόνια ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό στο νησί μου επιτρέπει να αναφερθώ στην ανεπάρκεια των αθλητικών χώρων που όχι μόνο δεν αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά συνεχώς μειώνονται σε τέτοιο βαθμό που σύντομα δεν θα υπάρχει χώρος για την άθληση των παιδιών αλλά και των άλλων πολιτών που ζούν   στο νησί.

Οι χώροι άθλησης για τους τρισήμισυ χιλιάδες μόνιμους κατοίκους του Πόρου και τους δέκα χιλιάδες επισκέπτες τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι παρακάτω :

  • το στάδιο ΄΄Κ.Ε. Πόρος΄΄ που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό.

  • το Λεμβαρχείο ΄΄Κ.Ε. Πόρος΄΄ που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό

  • 3 γήπεδα Μπάσκετ που ανήκουν στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ.

  • Λεμβαρχείο στην Πέρλια

  • Αίθουσα και Γραφεία ΝΟΠΤ που ανήκουν στο 1ο Δ.ΣΧ. Πόρου

  • Αίθουσα Γυμναστικής κ΄ Βαρών Γ.Ε. Πόρου που ανήκει στο ΓΕΛ Πόρου.

Από τους παραπάνω χώρους σε χρήση είναι : Τό στάδιο ΄΄Κ.Ε. Πόρος΄΄ με τα γνωστά προβλήματα, το Λεμβαρχείο ΄΄ Κ.Ε. Πόρος΄΄ και το γήπεδο Μπάσκετ του Λυκείου. Το Λεμβαρχείο της Πέρλιας τελείωσε γιατί κρίθηκε μετά από τόσα χρόνια παράνομο, τα δύο γήπεδα Μπάσκετ (Γυμνασίου και 2ου Δ.Σ. ) είναι ανενεργά και οι παραχωρούμενοι από το Δήμο χώροι , εννοώ το υπόγειο του 1ου Δ.Σ. χρησιμοποιείται από τον Ναυτικό Όμιλο και οι 2 διαμορφωμένες αίθουσες διδασκαλίας του Λυκείου εξυπηρετούν την Γυμναστική ¨Ενωση.

Άρα οι κοινόχρηστοι χώροι άθλησης είναι μόνο το γήπεδο ΄΄Κ.Ε. Πόρος΄΄ και το γήπεδο Μπάσκετ του Λυκείου Πόρου οι οποίοι δεν επαρκούν ούτε για τον τοπικό πληθυσμό.

Αν αναλογιστούμε ότι οι σύλλογοι της περιοχής έχουν εξαιρετική αθλητική δραστηριότητα σε Πανελλήνιο αλλά και σε Παγκόσμιο επίπεδο με Ολυμπιονίκη (ΝΟΠΤ) και δεκάδες Πανελληνιονίκες και μέλη Εθνικών Ομάδων (ΝΟΠΤ και Γ.Ε. ΠΌΡΟΥ) εύκολα θα συμπεράνουμε ότι η προσφορά των ομίλων σε σχέση με τις ανεπαρκείς αθλητικές εγκαταστάσεις είναι δυσανάλογη.

Είναι δε λυπηρό ο Πόρος με τέτοια αθλητική δραστηριότητα να μην διαθέτει δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις όταν η κοινότητα των Μεθάνων διαθέτει εκτός του γηπέδου ποδοσφαίρου, κλειστό γήπεδο Αθλοπαιδιών , γήπεδα τένις και ανοικτά γήπεδα μπάσκετ σε όλες τις περιφερειακές κοινότητες, για να εξυπηρετηθεί ένας σύλλογος και ο μισός αριθμός πολιτών από αυτόν του Πόρου.

Αλλά και τα άλλα νησιά του Σαρωνικού διαθέτουν καλύτερες αθλητικές δομές χωρίς να έχουν αξιόλογη συλλογική δραστηριότητα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Αργολίδα που διαθέτει τρία στάδια στίβου και εξαιρετικές νεόδμητες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Δεν θα αναφερθώ στην κοινωνική προσφορά των αθλητικών συλλόγων γιατί είναι γνωστό σε όλους πόσο έχουν βοηθήσει την νεολαία όλης της περιοχής (Πόρου και Τροιζηνίας) όχι μόνο στην σωστή σωματική διάπλαση αλλά και στην ηθική και πνευματική εξέλιξη τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό επιστημόνων αλλά και επιτυχημένων επιχειρηματιών της περιοχής υπήρξαν αθλητές των τοπικών συλλόγων.

Αξίζει λοιπόν όλοι οι εμπλεκόμενοι και μη φορείς του νησιού , Δήμος , Κ.Ε. Πόρος , Σχολεία ,Εκκλησία, Σύλλογοι Πολιτιστικοί και πολίτες να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να βρεθεί άμεσα λύση , για το έλλειμμα των αθλητικών χώρων γιατί αν δεν βρεθεί λύση η νεολαία του τόπου μας θα συνοστίζεται μόνο στα καφέ και στα μπαρ του νησιού.

 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΩΝ

 

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ"

Διαβάστε επίσης

Οι "Γιατροί του Κόσμου" για την απώλεια του Θ. Ρόζενμπεργκ - Την οδύνη του εξέφρασε και ο παιδίατρος του Κ.Υ. Γαλατά  Ελλάδα

Την οδύνη τους, για τον θάνατο του Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ, εξέφρασαν με μήνυμα τους οι "Γιατροί του Κόσμου". Ο οργανισμός που ιδρύθηκε δηλαδή από τον αείμηστο Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ. Επ...

Χωροταξικό υδατοκαλλιεργειών: Η Ερώτηση του Αρσένη, η απάντηση του Ταγαρά και το σχόλιο του Δημητριάδη (βίντεο)ΠΟΡΟΣ

Το βίντεο της επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη με θέμα το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών, αλλά και την απάντηση του αρμοδίου υφυπουργού Νίκου Ταγαρά, δημ...

Επιστολή του Δημάρχου Πόρου προς τους αρμόδιους υπουργούς, για τον εμβολιασμό των πολιτών τρίτων χωρών  ΠΟΡΟΣ

Ο Δήμαρχος Πόρου, Ιωάννης Δημητριάδης, απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους Υπουργούς, επισημαίνοντας το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με τον εμβολιασμό πολιτών τρίτων χωρώ...

Δείτε LIVE τη συζήτηση για την ΠΑΟΥ Εχινάδων Νήσων με συμμετοχή και του Δημάρχου ΠόρουΠΟΡΟΣ

Δείτε ζωντανά την διαδικτυακή συζήτηση για το πολύ σοβαρό θέμα της υπό ίδρυση Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας. Στην συζήτηση συμμετέχει και ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδη...

Ερώτηση του βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών ΠΟΡΟΣ

Ερώτηση με θέμα το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών, κατέθεσε στις 8 Φεβρουαρίου 2020, ο βουλευτής του ΜεΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.    Ο κ. Αρσένης συνοδεύει την ερώτηση με το ακόλουθο σ...

Αγωνιώδης επιστολή από τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων ΑμΕΑ Πόρου και Τροιζηνίας, για την υποστελέχωση των δημοσίων δομών ΥγείαςΠΟΡΟΣ

Επιστολή απόγνωσης έστειλε στον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου και προς τον Υπουργό Υγείας, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Φίλων ΑμΕΑ Πόρου και Τρο...